Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 1: Поняття, зміст і завдання криміналістичної техніки



ВІДПОВІДЬ: Термін «криміналістична техніка» використовується у двох значеннях:

1) криміналістична техніка як розділ науки криміналістики;

2) криміналістичною технікою називають технічні засоби, а також прийоми та методи їх використання при розкритті злочинів.

Як розділ науки криміналістики, криміналістична техніка – це сукупність наукових положень та рекомендацій щодо застосування технічних засобів та природничо-наукових методів при розкритті злочинів. Зрозуміло, що технічні засоби і природничо-наукові методи є тільки основою для їх модернізації стосовно спеціальних завдань збирання і дослідження доказів.

Криміналістична техніка у другому значенні - це сукупність (система) спеціальних засобів і методів, які використовуються для виявлення, фіксації, вилучення, дослідження, оцінки та використання доказів при розкритті і запобіганні злочинів.

Таким чином, криміналістична техніка - це розділ науки криміналістики, що являє систему теоретичних положень (концепцій, теорій) і розроблених на їх основі технічних засобів і методів для збирання, дослідження і використання доказової інформації з метою розкриття і запобігання злочинів.

Завданнями криміналістичної техніки є: створення технічних засобів і методів, що забезпечують введення в процес доказування нових джерел доказової інформації; виявлення, фіксація, вилучення, збереження і попереднє дослідження матеріальних слідів злочину; установлення механізму утворення слідів і причин їх взаємодії; обробка і використання криміналістичної інформації для розкриття і запобігання злочинів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 412 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...