Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 4: Система криміналістики. Загальні та окремі криміналістичні теорії та вчення



ВІДПОВІДЬ: В науці криміналістика поділяється чотири взаємопов’язані частини: криміналістична методологія, криміналістична техніка, криміналістична тактика, та криміналістична методика. Криміналістична методологія є системою базових принципів, теоретичних концепцій, категорій та понять, термінів і методів, що є методологічною основою розвитку науки криміналістика.

Криміналістична техніка - це система наукових положень та розроблених на її основі теоретичних засобів, прийомів і методик, які призначені для збирання та дослідження доказів. Цей розділ включає в себе такі окремі галузі, як судова фотографія, криміналістична ідентифікація, габітологія, одорологія, трасологія, судова балістика, криміналістична реєстрація, документознавство та почеркознавство.

Криміналістична тактика - це система наукових положень та розроблених на її основі рекомендацій з найбільш раціональної організації, планування та проведення розслідування злочинів. Основними положеннями в цьому розділі є тактичні прийоми, при збиранні та використанні доказової інформації, тактичні прийоми при проведенні окремих (слідчих) розшукових дій, а також положення які характеризують лінію поведінки учасників слідчих (розшукових) дій на досудовому і судовому слідстві. До розділу криміналістична тактика входить вчення про криміналістичні версії.

Криміналістична методика - це сукупність криміналістичних знань та рекомендацій, які призначення для розслідування та попередження конкретних видів злочинів. Вона являє собою процес використання розробок криміналістичної техніки і тактики до особливостей розслідування окремих видів злочинів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1498 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...