Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Формування фонду оплати праці на підприємстві



Для виконання даного практичного заняття студентам необхідно засвоїти тему лекційного курсу «Політика доходів і оплата праці».

Значну увагу при вивченні даної теми студентам необхідно приділити засвоєнню основних складових елементів фонду оплати праці (ФОП) на підприємстві та питанням оптимізації його стркутури з метою ефективного використання витрат на заробітну плату та сукупниз витрат на персонал підприємства.

Виплати мають різні джерела і визначають структуру ФОП. З часом структура зміню­ється в залежності від соціальної політики й економічних можли­востей підприємства.

Планування заробітної плати передбачає регламентування фонду оплати праці (за винятком соціальних виплат) і середньої заробітної плати. У розрахунок середньої заробітної плати включаються елементи основної і додаткової заробітної плати, а також винагорода за підсумками робіт за рік. Розрахунок проводиться за групами працюючих.

Фонд оплати праці підприємства – це сукупність індивідуальних заробітків, нарахованих працівникам незалежно від джерела покриття цих затрат: собівартість, прибуток, кошти спеціального та цільового призначення.

Детальне планування фонду заробітної плати (ЗП) здійснюється у структурних підрозділах підприємства, категоріях працівників і всіх елементах, що входять до фонду ЗП.

Найбільш трудомістким процесом є визначення планового фонду заробітної плати (ЗП) робітників. Спочатку розраховують фонд відрядної ЗП як добуток обсягу робіт в натуральних одиницях на відповідні відрядні розцінки. Фонд зарплати робітників-відрядників може визначатися й на основі планової нормативної трудомісткості виробничої програми. Спочатку визначається планова трудомісткість для окремих видів робіт і розрядів, а потім вона множиться на середню тарифну ставку. Фонд тарифної ЗП робітників-почасовиків визначають шляхом множення їх планової чисельності на фонд робочого часу в плановому періоді і на тарифну ставку. При оплаті праці працівників за місячними посадовими окладами річний фонд ЗП обчислюється як добуток чисельності працівників на 12 і на їх місячний оклад. Фонд відрядної і тарифної ЗП є основою всього планового фонду ЗП робітників, який поділяється на годинний, денний і місячний, річний.

Планування фонду заробітної плати керівників, фахівців і службовців здійснюється на основі даних про чисельність і посадові оклади згідно штатним розписом з урахуванням невиходів у зв’язку з хворобою, а також встановлених надбавок і доплат.

Планування фонду заробітної плати здійснюється за категоріями працівників, при цьому застосовуються диференційовані і укрупнені методи розрахунку.

Під час проведення заняття студенти виконують тестові завдання та розв’язують прикладні задачі.

Отримані практичні навички закріплюються студентами напряму підготовки «Економіка підприємства» під час виконання курсової роботи з дисципліни, виконанні контрольних робіт та проходження виробничої практики; студентами інших напрямів підготовки – при виконанні іконтрольних робіт.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 926 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...