Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Атестація та раціоналізація робочих місць



Для виконання даного практичного заняття студентам необхідно засвоїти наступні теми лекційного курсу: «Планування праці» та «Організація і нормування праці».

Вивчення даної теми необхідно розпочати з поняття планування трудових ресурсів. При цьому варто розглядати процес планування послідовно: організація планування, визначення основних показників плану, вихідні деталі для розробки плану та складання плану.

Студентам необхідно засвоїти порядок розрахунку чисельності працівників за категоріями, чисельності керівників, спеціалістів та службовців.

При вивченні теми варто засвоїти методику визначення чисельності працівників, оплати праці для кожної категорії працівників окремо, для кожної галузі, а також для керівників, спеціалістів та службовців.

Одним із основних інструментів планування раціонального використання трудових ресурсів, відповідно до вимог розвитку підприємств, є баланс праці (трудових ресурсів), тому студентам за допомогою цього показника необхідно усвідомити, як встановити склад працюючих, фактичну та планову їх чисельність у розрізі галузей та підрозділів підприємства, визначити джерела та способи забезпечення такої потреби в них, що дала б можливість виконати поставлені завдання, як у сфері зростання продуктивності праці та ефектьивного використання фонду оплати праці, так і у сфері соціально-культурного обслуговування та соціального розвитку персоналу підприємства.

Студентам важливо вивчити поняття та зміст складових елементів і напрямів системи організації праці на підприємстві (особливо питань, що стосуються організації, планування та обслуговування робочих місць), а також звернути увагу на важливість дотримання вимог до умов праці на виробництві та підвищення рівня трудової дисципліни.

Під час проведення заняття студенти виконують тестові завдання та розв’язують прикладні задачі.

Отримані практичні навички закріплюються студентами напряму підготовки «Економіка підприємства» під час проходження виробничої практики та виконання самостійних контрольних робіт; студентами інших напрямів підготовки – при виконанні самостійних контрольних робіт.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 511 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...