Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правила ранжування



Більшому значенню начисляється менший ранг. Найбільшому значенню начисляється ранг 1. Найменшому значенню начисляється ранг, який відповідає кількості знамень, що ранжуються.

У випадку, якщо декілька значень є рівними, то їм начисляється ранг, що являє собою середнє значення з тих рангів, котрі нони б отримали, якби не були рівними (див. нижче табл. 32).

І Іриклад узятий із: [58, с. 33].

3. Загальна сума рангів повинна співпадати з розрахунковою сумою, що обчислюється за формулою: £ (Я[) = N><(N+1) / 2, де N

загальна кількість значень (у даному випадку - 10). Незбіг реальної та розрахункової сум свідчить про помилку.

Таблиця 32

Приклад рангового впорядкування значень ознаки

Порядковий номер Значений ознаки Ранг
     
     
     
     
     
    б
    7,5
    7,5
    9,5
    9.5
     

Для великої (від 100 і більше) кількості значень ознаки доцільним є їхнє групування за величиною, наприклад, у групи, що об’єднують усі значення від 105 до 109 включно, від 110 до 114 включно і т.д. Кожна така група називається розрядом оцінок. У випадку повного розміщення по групах зазвичай кажуть про розподіл згрупованих частот [58].

Ілюстрація узагальнення даних шляхом побудови розподілу згрупованих частот подана в таблиці 33.

Таблиця 33





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1487 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...