Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота №5. «Особливості обліку амортизації об’єктів основних засобів»



«Особливості обліку амортизації об’єктів основних засобів»

1.Мета роботи: ознайомитись з порядком облікування амортизації об’єктів основних засобів та заповнення відповідних бухгалтерських форм.

2. Завдання:

· ознайомлення з порядком облікування амортизації об’єктів основних засобів;

· ознайомлення з особливостями заповнення відповідних бухгалтерських форм.

3. Прикладні задачі:

· практичне засвоєння облікування амортизації об’єктів основних засобів;

· освоєння специфіки заповнення відповідних бухгалтерських форм.

4. Порядок проведення розрахунків: передбачається відкриття синтетичних рахунків бухгалтерського обліку за даними, наведеними у вихідних умовах, здійснення запису у відповідних бухгалтерських формах.

Теорія

У міжнародній практиці застосовуються наступні методи амортизації основних засобів (ОЗ):

1) метод прямолінійного (рівномірного) списання

амортизаційні витрати = (первісна вартість-ліквідаційна вартість)/термін корисної служби

Роки Первісна вартість Річна сума амортизації Накопичений знос Залишкова сума
         

2) виробничий метод (метод нарахування зносу пропорційно обсягу виконаних робіт)-

3) метод прискореного списання:

-метод списання вартості по сумі чисел (метод суми чисел) або кумулятивний метод-визначається сумою років строку служби відповідного об’єкта ОЗ за допомогою коефіцієнтів, в чисельнику яких зазначаються роки, що залишаються до кінця терміну служби об’єкта (у зворотному порядку), а в знаменнику-загальна сума років експлуатації. Перемноживши кожний дріб на вартість об’єкту визначають загальну суму амортизації.

Роки Первісна вартість Первісна вартість за мінусом ліквідаційної вартості Коефіцієнт Річна сума амортизації Накопичений знос Залишкова сума
             

- метод залишку, що зменшується- виходить з того, що корисність і продуктивність ОЗ в перші роки використання є значно вищими, ніж в наступні. Норма амортизації застосовується не до вартості, що амортизується, а до залишкової (балансової) вартості об’єкта ні кінець попереднього періоду. Фіксована норма амортизації приймається рівною річній нормі амортизації за прямолінійним методом, помноженою на коефіцієнт, який як правило дорівнює 2. Сума амортизаційного відрахування в останній рік обмежується величиною, необхідною для повного списання об’єкту.

Задача

Вартість об’єкту основних засобів, що амортизується, становить 1000+100*N тис.грн., строк корисної служби становить 1+0,5*N років. Ліквідаційна вартість-500+10*N. Сума років експлуатації -15 років. Протягом перших двох років експлуатації об’єкт амортизувався за методом залишку, що зменшується, з використанням коефіцієнта прискорення 2. У зв’язку зі зміною умов використання об’єкта, які передбачали порядок отримання з нього економічних вигод, було визнано за необхідне змінити метод амортизації-перейти до прямолінійного методу.

№ варіанту Зміст господарської операції: нараховано амортизацію на
  Об’єкти виробничого призначення
  Об’єкти, що забезпечують збут готової продукції
  Об’єкти, що використовуються для виконання наукових досліджень та розробок
  Об’єктів загальногосподарського призначення
  Об’єктів комунального призначення

N- порядковий номер студента за журнальним списком

Завдання: здійснити нарахування амортизації об’єкта ОЗ, скласти необхідні кореспонденції рахунків та заповнити відповідні бухгалтерські форми.

Висновок: висвітлити особливості нарахування амортизації об’єкта ОЗ, складення необхідних кореспонденцій рахунків та обґрунтувати заповнення відповідних бухгалтерських форм.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 367 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...