Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ЕРС індукції εі у замкненому контурі дорівнює за модулем швидкості зміни магнітного потоку через поверхню, обмежену контуром



εі = │ΔФ/Δt│

Застосування правила Ленца до замкненого контуру з додатною нормаллю веде до отримання виразу:

εі = -ΔФ/Δt

Для розрахунку ЕРС індукції для котушки треба праву частину формул (37) та (38) помножити на кількість витків N у цій котушці: εі = N│ΔФ/Δt│.

Формула виражає основний закон електромагнітної індукції. На рис.6 зовнішнє магнітне поле індукції В зростає з часом і спрямоване уздовж додатної нормалі до замкненого контуру. Індукований струм створює магнітне поле, індукція якого має протилежний напрямок (дивитись всередині контуру).

Рис.6

Описані явища свідчать про те, що електромагнітна індукція – це виникнення електричного поля та електричного струму при зміні з часом магнітного поля або при русі провідника у магнітному полі.

Ці два типи ефектів електромагнітної індукції відрізняються фізичною природою процесів, які відповідають за їх виникнення. Перший тип обумовлений наведенням вихрового електричного поля змінним магнітним полем (природа ЕРС- електрична), другий – дією сил Лоренца на рухомі заряди у стаціонарному магнітному полі (природа ЕРС - магнітна). Вихрове електричне поле графічно схоже на магнітне поле, його лінії замкнені.

В обох випадках виконується основний закон індукції.

ЕРС індукції у провідниках, що рухаються в стаціонарному магнітному полі, відповідає другому типу електромагнітної індукції, обумовленому не змінним зовнішнім магнітним полем, а дією сил Лоренца на вільні заряди провідника.

В цьому випадку зміна потоку здійснюється не за рахунок зміни індукції магнітного поля, а за рахунок зміни площі контуру. Формула для обчислення в цьому випадку ЕРС індукції має вигляд:

εі = ʋBƖsinα

де ʋ -швидкість руху провідника

B – індукція стаціонарного магнітного поля

Ɩ – довжина провідника





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 645 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...