Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Застосування явища електромагнітної індукції



Сучасна людина вже не уявляє свого існування без побутових електроприладів та електрифікованого виробництва товарів. Широкого застосування набуло і відкрите М.Фарадеєм явище електромагнітної індукції. Познайомимося з найбільш відомими прикладами такого застосування.

Струми Фуко. Вихрові струми (струми Фуко названі на честь французького фізика Фуко – першого дослідника відкритого явища) – замкнені індукційні струми у масивних провідниках, що виникають під дією вихрового електричного поля, породженого змінним магнітним полем. Оскільки масивні провідники мають малий електричний опір, то ЕРС індукції створює в них індукційні струми великої сили. У звичайних електричних колах це призводить до втрат енергії, оскільки за законом Джоуля-Ленца провідники виділяють енергію у вигляді тепла.

Та саме розігрів провідників струмами Фуко використовується в електроплавильних пічках, які є більш економічними та екологічно чистими у порівнянні зі звичайними доменними пічками.

Індукційні пічки застосовують для виплавки сталі та її сплавів.

Принцип дії індукційної пічки побудований на тому, що під дією змінного струму, що підводиться до первинної котушки (індуктора) 2 (рис.10), на вторинному кільці 3 з’являється індукційний струм, енергія якого створює високу температуру. Як результат, шихта 1 розплавляється дуже швидко, і процес плавки максимально прискорюється.

Рис.10





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 3337 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...