Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Магнітні властивості речовини



У свій час Ампер для пояснення магнітних властивостей речовини висунув гіпотезу про молекулярні струми. За сучасними положеннями про будову речовини кожний електрон в атомі має власний спіновий та орбітальний магнітний моменти.

В залежності від кількості електронів в атомі та їх взаємного розташування на електронних оболонках навколо ядра може статися так, що сумарний магнітний момент атома буде дорівнювати нулю.

Дослідами доведено, що магнітне поле взаємодіє з усіма речовинами без виключення. Прояви цієї взаємодії бувають різними.

Візьмемо потужний електромагніт з полюсами у формі конусів та розмістимо між ними маленьку вісмутову кульку, зрівноваживши її на одному з плечей невеликих терезів. При замиканні кола електромагніту рівновага терезів порушиться: кулька буде виштовхуватися з магнітного поля. Так само буде виштовхуватися з магнітного поля полум’я свічки. Ці явища спостерігав що у ХІХ столітті М. Фарадей і назвав їх діамагнітними, а речовини, з якими вони відбуваються – діамагнетиками.

Ретельні дослідження показують, що внаслідок взаємодії діамагнетиків з магнітним полем магнітна індукція всередині їх Вд менше, ніж магнітна індукція зовнішнього поля Во.

Вд < Во.

Рівень взаємодії речовини і магнітного поля характеризує фізична величина – магнітна проникність.

Магнітна проникність дорівнює відношенню магнітної індукції поля в речовині В до до магнітної індукції «зовнішнього» поля Во:

В

µ = ----------

Во

Для діамагнетиків магнітна проникність дещо менше за одиницю:

µд < 1.

Взаємодія речовини і магнітного поля проявляється не тільки як діамагнетизм.

Якщо між полюсами електромагніту закріпити на плечі терезів алюмінієву кульку, то при замиканні кола вона буде втягуватися у простір, де магнітна індукція буде мати більше значення.

Такі явища називають парамагнітними, а самі речовини - парамагнетиками.

Для парамагнетиків Вп > Во, а µп > 1.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 663 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...