Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вібрація



Вібрація – це малі механічні коливання, що виникають у пружних тілах, що сприймаються організмом людини як струс. Дізнайся більше.

Для всього тіла в положенні сидячи резонанс наступає на частотах 4 – 6 Гц. При підвищенні частоти коливань вище 7 Гц можливі резонансні коливання в органах. Для органів, розташованих у грудній клітці і черевній порожнині (груди, діафрагма, живіт) резонансними є частоти 3 – 3,5 Гц.

Для більшості внутрішніх органів власні частоти лежать у діапазоні 6–9 Гц.

У залежності від характеру контакту працівника з вібруючим обладнанням розділяють на:

· локальну вібрацію (передається в основному через кінцівки рук і ніг). Локальна вібрація – має місце в основному при роботі з вібруючим ручним інструментом або настільним обладнанням;

· загальну (передається через опорно-руховий апарат). Загальна вібрація – переважає на транспортних машинах, у виробничих цехах важкого машинобудування, ліфтах, тобто, де вібрують підлоги, стіни або основне обладнання.

При дії на організм загальної вібрації в першу чергу страждає:

· опорно-руховий апарат;

· нервова система;

· аналізатори (такі як вестибулярний, зоровий, тактильний).

У робітників вібраційних професій відмічені запаморочення, розлади координації рухів, симптоми заколисування. Під впливом загальних вібрацій відзначається зниження больової, тактильної і вібраційної чутливості.

Вібраційна хвороба від впливу загальної вібрації і поштовхів реєструється у водіїв транспорту і транспортно-технологічних машин і агрегатів на заводах залізобетонних виробів. Робітники скаржаться на болі в попереку, кінцівках, в області шлунка, відсутність апетиту, безсоння, роздратованість, швидку стомлюваність (табл. 3.1).

Недоліком сучасного виробництва, особливо машинобудування, є локальна вібрація. Локальної вібрації піддаються головним чином особи, що працюють з ручним механізованим інструментом. Локальна вібрація викликає спазми судин кисті, передпліч, порушуючи постачання кінцівок кров'ю. Одночасно коливання діють на нервові закінчення, м'язові і кісткові тканини, викликають відкладення солей у суглобах пальців.

Інтенсивність вібрації в житлових будинках залежить від відстані до джерела. Найбільші рівні вібрації, зареєстровані в радіусі 20 м від джерела, викликають негативну реакцію в 73 % жителів, а на відстані 35-40 м коливання відчувають 17 % жителів.

До факторів виробничого середовища, що збільшує шкідливий вплив вібрації на організм, відносяться:

· надмірні м'язові навантаження;

· несприятливі кліматичні умови, особливо знижена температура, підвищена вологість;

· шум високої інтенсивності;

· психоемоційний стрес.

Таблиця 3.1





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1862 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...