Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аквафітнес



Століттями у представників різних цивілізацій вода служила засобом відпочинку. Добре відомо, що стародавні греки і римляни використовували воду в різних цілях, включаючи і зняття втоми, і вихід з депресії, і підтримання чистоти тіла, і поліпшення загального самопочуття. Сучасне суспільство вже багато років використовує воду при фізіотерапії різних захворювань. Але лише порівняно недавно, два десятиліття тому, воду почали використовувати як середовище для занять фітнесом. Поряд із загальним оздоровчим впливом, характерним для будь-якого виду фітнес-тренувань заняття у воді мають свої виключні переваги:

· ефект виштовхування, притаманний водному середовищу дозволяє знизити навантаження на суглоби, що робить цей вид тренувань доступним для людей із зайвою вагою або з проблемами опорно-рухового апарату;

· водне середовище має гіпотензивний ефект, і тому людям з підвищеним артеріальним тиском рекомендується починати свої тренування саме у воді;

· вода відмінний провідник, у тому числі і тепла. Тому для збереження постійної температури тіла у водному середовищі організму потрібно продукувати більше енергії, ніж у звичайних умовах. Це досягається за допомогою додаткового спалювання калорій, що є важливою перевагою даного виду занять для бажаючих схуднути;

· вода створює додатковий опір нашим рухам, що діє рівномірно протягом всіх фаз руху. Це дозволяє розвивати силу наших м'язів більш гармонійно, по всій довжині.

В заняттях застосовується спеціальне обладнання (нудлси, аквагантелі), яке дозволяє урізноманітнити ефект тренувань підсиливши акцент на роботі рук або ніг. Також пропонуються заняття у спеціальних аквапоясах, які забезпечують ефект невагомості, і дозволяють виконувати цілу низку вправ у безопорному положенні не торкаючись ногами дна басейну. Для деяких видів занять бажано вміти плавати, але більшість із них не вимагають наявності плавальної підготовки.

У розкладі роботи аквазони сьогодні запропоновано наступні види занять аквафітнесом:
  АКВАНУДЛС– заняття з використанням спеціальної аквапалиці – нудлса. При переміщенні нудлс у воді він створює додатковий опір водному середовищу, що збільшує навантаження на м’язи. Також нудлс використовується для підвищення плавучості тіла (за типом підтримувального поясу), що дозволяє добре опрацьовувати м’язи тулуба і вдосконалювати свою плавальну підготовку. За допомогою даного обладнання стає можливим виконання цілої низки вправ для розвитку гнучкості у різних суглобах. Водне середовище дозволяє зняти зайву напругу з м’язів, що підвищує ефективність відповідних вправ. Рекомендується для осіб з мінімальною плавальною підготовкою
АКВАДАМБЕЛС – заняття з використанням аквагантелей (dumbbells). Це спорядження хоч майже нічого не важить, оскільки зроблене з пробкоподібного матеріалу, проте у воді створює потужну протидію рухам, що дозволяє вважати відповідне заняття одним з найважчих серед аквазанять. Виконання рухів руками у різних напрямках і з різною амплітудою з утриманням в них аквагантелей дозволяє опрацювати м’язи рук, плечового поясу, а також корпусу. Чергування відповідних вправ з різноманітними стрибками та різновидами бігу в яких у роботу залучаються м’язи ніг дозволяє гармонійно впливати на розвиток усього опорно-рухового апарату. Заняття дуже просте за координацією, не вимагає плавальної підготовки, рекомендується як початківцям, так і підготовленим особам.
АКВАДАНС – танці у воді. Під запальну музику ви будете виконувати різноманітні танцювальні рухи тулубом, руками і ногами. Опір води можливо буде заважати вашій граціозності, проте змагаючись з ним і прагнучи виконати усі вправи відповідно до музичного супроводу ви отримаєте море позитивних емоцій і задоволення. Пам’ятайте, що у воді усі танцюють однаково. Тому - геть комплекси, і відривайтесь до схочу! Плавальної підготовки не потрібно. Рівень навантаження помірний.
АКВАФІТ - мікс тренування у воді, яке поєднує різноманітні засоби аквафітнесу. Це махи ногами і руками, стрибки, повороти, «аеробні хвилі», які ви створюєте переміщаючись по басейну у різних напрямках і різними способами, вправи з вище перерахованим обладнанням. Однозначно, на даному занятті сумувати вам буде ніколи. Дане заняття буде різноманітним як за форматом проведення так і за режимами навантажень і спрямованістю вправ які будуть запропоновані тренером під час заняття.
АКВАДІП – заняття у аквапоясах, які дозволяють вам постійно утримувати ваше тіло на плаву. Залишається лише активно працювати ногами, руками і корпусом, щоби за командою тренера швидко змінювати напрямки вашого пересування. При цьому створюється так званий ефект невагомості, який змушує залучати до роботи тонічні м'язи корпусу (м'язи живота, сідниць, спини) для підтримки вертикального положення тіла, що збалансовує їх розвиток і сприятливо позначається на поставі, нормалізує кровопостачання до різних відділів хребта і регулює спинномозкову іннервацію внутрішніх органів організму. Заняття стане справжнім задоволенням для людей які вміють і люблять плавати, тому для отримання бажаного ефекту від даного заняття від вас вимагається вміння впевнено утримуватись на воді. В зв’язку з тим, що під час заняття ноги практично не торкаються дна і усі вправи передбачають постійне переміщення у воді досягається високий рівень навантаження. Тому налаштуйте себе на роботу! Проте не забувайте, що працюємо ми у воді, а тому це у будь-якому випадку – робота із задоволенням!
ВІЛЬНЕ ПЛАВАННЯ У БАСЕЙНІ. У годині вільні від групових занять у басейні можна просто поплавати, зняти напруження після трудового дня або після тренування у залі групових занять або на тренажерах.

Якщо ви любите воду, то заняття аквафітнесом стануть найкращим варіантом вашого відпочинку. А наші інструктора в черговий раз доведуть вам, що високий професіоналізм є фірмовим стандартом клубу «ФіТ ліга» не залежно від того, в якому середовищі проводяться заняття!

Аквафітнес

Аквафітнес - система фізичних вправ виборчоїспрямованості в умовах водного середовища, що виконує, завдяки своїм природнимвластивостям, роль природного багатофункціонального тренажера.

Оздоровчий вплив засобів аквафітнесу обумовленоактивізацією найважливіших функціональних систем організму, високою енергетичноювартістю виконуваної роботи, феноменом гравітаційної розвантаженняопорно-рухового апарату, наявністю стійкого закаливающего ефекту. Систематичнізаняття у воді показані без обмежень всім практично здоровим людям будь-якоговіку і характеризуються широким спектром цільової спрямованості: лікувально-профілактичної,н... авчальної, рекреативної, кондиційної, спортивно-орієнтованої.

В даний час Аквафітнес являє собоюрізноманітні комбінації вправ виборчої спрямованості, які зпевною умовністю можна розділити на 3 групи:

В·дистанційне плавання з використанням спортивних,змішаних і самобутніх способів, в режимах різних тренувальних методів, заповною координацією рухів і за елементами, а також плавання під водою;

В·ігри у воді: від елементарно-рухових і безсюжетнихдо програмних, спортивно-орієнтованих з елементами змагань,рекреативне-розважальні заходи, пірнання, стрибки у воду, варіантиприкладного плавання;

В·нові форми рухової активності в умовахводного середовища, чий пріоритет над загальноприйнятими варіантами оздоровчого плаваннязабезпечує наявність наступних факторів:

- охоплення більш широкого кола займаються, в тому числі невміють плавати, осіб з обмеженою руховою активністю, жінок в до - тапісляпологовому періоді, хворих в стадії реабілітації і т.д.;

- можливість диференційованого впливу наморфофункціональні показники організму шляхом використання різних захарактером рухів;

- високий емоційний фон на проведених заняттях,забезпечуваний музичним супроводом колективно виконуваних вправпри активному демонстративному участю інструктора;

- великий вибір додаткових технічних засобів (круги,пояси для опори і зміни плавучості, дощечки, м'ячі, труби,"Колоди", ласти, перетинчасті рукавички, платформи, гірки, хвильовігідроефектом і т.д.);

- можливість ефективного використання басейнів різноїконфігурації, а також природних водоймищ;

- практично безпечні умови проведення занять з будь-якимконтингентом. Один з поширених варіантів аквааеробіки - заняття зсистемі кругової тренування, побудовані по загальноприйнятій структурі уроку. Кратністьтренувань тривалістю 30-60 хв - від 2-3 в тиждень.

Розминка (10-15% загального часу) включає дихальнівправи, ізольовані і комплексні рухи

 

рук, ніг і тулуба зопрацюванням основних суглобових з'єднань (гомілковостопного суглоба, коліна,стегна, хребта, плеча, плечового пояса й ліктя), а також м'язових груп відлокальних до регіональних. Вправи виконуються в діапазоні інтенсивності 50-60акц-хв "1.

Основна частина заняття (70-75% його тривалості) будуєтьсяна основі ходьби (50-150 акц-хв "1), бігу, стрибків з збільшуєтьсяамплітудою і частотою (до 115 акц-хв "1), рухів руками (50-60акц-хв "1), тулубом (30-60), ногами (50-60) в режимі акваджоггінга,аквабілдінга, акваданса і т.д.

Заключна частина заняття будується на основі повільнихкомпозицій з використанням аквастретчінга і гідрорелаксаціі.


СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1.Білокопітова Ж.А. Основи Теорії шейпінгу. - К.: Науковийсвіт, 2000. - 32 с.

2.Іващенко Л.Я., Круцевич Т.Ю. Методикафізкультурно-оздоровчих занять. - К.: УГУФВС, 1994. - 126 с.

3.Купер До Аеробіка для гарного самопочуття: Пер. з англ. - 2-ге вид. доп.,перераб. - М.: Фізкультура і спорт, 1989. - 224 с.

4.Теорія і методика фізичного виховання том 2/Под ред.. Т.Ю. Круцевич.- К.: Олімпійська література, 2003. - 392с.

5.Теорія і методика фізичної культури/Под ред. Ю.Ф. Курамшина,В.І. Попова. - СПб.: СПбГАФК ім. П.Ф. Лесгафта, - 1999. - 374 с.

6.Хоулі Е.Т., Френкс Б.Д. Оздоровчий фітнес: Пер. з англ. - К.: Олімпійськалітература, 2000. - 368 с.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2913 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...