Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Значення туризму



Економіка країни й туризм тісно взаємодіють один з одним. Загальноекономічні фактори впливають на туризм як позитивно, так і негативно. Факторами позитивного впливу є:

- зростання реального доходу – при збільшенні реального доходу споживачі одержують у своє розпорядження більше грошей, відповідно збільшується й попит на туризм;

- більше рівномірний розподіл доходу – чим рівномірніше розподіляється дохід у суспільству, тим більша кількість людей зможе купити туристський продукт;

- стабільне положення валюти – якщо курс іноземної валюти стабільний, то населення може купити її в більшій кількості, а в такій ситуації легше спланувати свій відпочинок.

Факторами негативного впливу на туризм є:

- економічні кризові явища;

- зростання безробіття, скорочення заробітної плати й т.п.;

- нестабільна ситуація з валютою – якщо курс іноземної валюти високий, то населення може придбати її менше, а виходить, туристська поїздка російського жителя за рубіж буде коштувати дорожче.

Туризм впливає на економіку регіону, у якому він розвивається. Можна виділити три основні напрямки впливу туризму на життя суспільства: економічне, соціальне й гуманітарне.

Економічне значення туризму. Як економічне явище туризм розглядається із двох сторін:

- як економічний комплекс, розвиток якого більшою мірою пояснюється світогосподарськими зв’язками, процесами й відносинами;

- як найважливіший каталізатор економічного росту. У цій якості туризм виступає каналом перерозподілу валового внутрішнього продукту між країнами.

У сучасному світі туризм:

- має індустріальну форму;

- виступає у вигляді послуг, які не можуть накопичуватися й транспортуватися;

- характеризується високим рівнем ефективності й швидкою окупністю інвестицій;

- є піонером господарського, освоєння нових районів;

- виступає як ефективний засіб охорони природи й культурної спадщини;

- взаємопов’язаний практично з усіма галузями господарства й видами діяльності людини.

Відомо, що дохід від іноземного туризму в розвинених країнах у два рази перевищує дохід від міжнародної торгівлі кольоровими й чорними металами.

Доходи від туризму утворяться в результаті туристських витрат, які визначаються як загальна сума споживчих витрат, вироблених відвідувачем протягом його поїздки й перебування в місці призначення. Туристські витрати включають оплату:

- комплексних поїздок;

- пакетів послуг на відпочинок і тури;

- розміщення;

- харчування;

- транспорту;

- рекреаційних, культурних і спортивних видів діяльності;

- споживчих товарів, що є невід’ємним елементом подорожей;

- медичного обслуговування й ін.

Перераховані туристські витрати впливають на економіку, тобто економічна діяльність туризму вносить вклад у створення національного доходу:

Сферами впливу туризму на економіку країни й суспільство в цілому є:

Підприємницька сфера. Створення туристського підприємства приносить вигоду, оскільки воно надає клієнтам свої продукти й послуги, робітникам та службовцям – заробітну плату й інші види виплат, акціонерам (власникам) – прибуток, державі (регіону) – податки й збори;

Споживча й дохідна сфери. Туризм створює нову форму споживчого попиту. Попит туристів на різноманітні товари й послуги сприяє розвитку місцевої промисловості. Завдяки цьому розвивається виробництво споживчих товарів і підвищується рівень життя населення.

Завдяки туризму розвиваються місцеві підприємства, у тому числі:

- культурні й розважальні (музеї, виставки, меморіальні комплекси й пам’ятники, шоу-бізнес, кінобізнес), які, у свою чергу, через оподатковування приносять користь регіону й місцевому населенню;

- транспортні підприємства й фірми (суспільний транспорт, прокат автомобілів, використання автобусів під екскурсії, місцеві авіакомпанії значною мірою орієнтовані на доходи від туризму);

- підприємства, що виготовляють сувеніри, спеціальне туристське спорядження й народні вироби (продукція цих підприємств в усьому світі в значній мірі орієнтована на туристів).

Валютна сфера. Туризм сприяє припливу значних сум іноземної валюти. Причому надходження іноземної валюти відбувається не тільки у вигляді оплати за туристський пакет (тур), але й у вигляді обміну грошей в обмінних пунктах туристського центра на повсякденні витрати туристів, оплату додаткових послуг і т.д..

Виробнича інфраструктура. Туризм створює структуру відпочинку, що може бути використана не тільки для туристів, але й для місцевого населення. Поява нових туристських центрів супроводжується виникненням сервісних, торговельних і розважальних підприємств, будівництвом доріг, пляжів, що позитивно впливає на навколишню інфраструктуру, а також на споживчий ринок і інші сфери підприємницької діяльності. Розвинена туристська інфраструктура служить показником рівня життя місцевого населення.

Гроші, витрачені туристами в місці перебування, одночасно створюють доходи для країни (регіону) перебування. Цей дохід веде до ланцюгової реакції: витрати – доходи – витрати – доходи й т.д. Непрямий внесок туризму в економіку країни проявляється в ефекті повторення витрат туристів на покупку послуг і товарів у певний час і в певному місці. У підсумку виходить дохід зі збільшенням.

Таке явище називається ефектом мультиплікації, або мультиплікатором. Мультиплікаційний вплив туризму проявляється в тому, що в результаті ланцюгової реакції «витрати – доходи» дохід, одержуваний від одного туриста, перевищує суму грошей, витрачених ним у туристичному центрі на купівлю послуг і товарів.

Це означає, що частина доходів, отриманих з виторгу від продажу туристських послуг і товарів, направляється на податки. Коли туристське підприємство купує місцеві товари, то гроші туристів починають повністю працювати на економіку регіону. Із цих доходів виплачується заробітна плата працівникам, які, у свою чергу, витрачають їх на купівлю товарів і послуг.

Частина грошей, отриманих від туристів, витрачається на створення фонду нагромадження; частина – покриває зроблені витрати на купівлю товарів, придбаних в інших регіонах, тобто являє собою відтік грошей зі сфери економіки туризму. Таким чином, збільшення доходу й керування виробництвом туристського продукту підсилює мультиплікацію туристської витрати. З іншого боку, чим більше товарів імпортується з інших регіонів, тим ефект мультиплікації менше.

У регіональному аспекті туризм сприяє економічному розвитку слабких у структурному відношенні регіонів. Для місцевих жителів таких регіонів туризм являє собою важливе джерело додаткового доходу.

Туризм допомагає вирішувати загальні економічні проблеми, але, з огляду на багатоаспектний характер туристської діяльності, він не може ефективно розвиватися сам по собі. Економічна активність туризму прямо пов’язана з розвитком економіки країни.

Соціальне значення туризму. Соціальне значення туризму для життя суспільства полягає в:

- відновленні психофізіологічних ресурсів суспільства й працездатності людини;

- раціональному використанні вільного часу;

- створенні робочих місць і забезпеченні зайнятості населення;

- впливі на культуру місцевих жителів;

- забезпеченні доходів працівників, зайнятих на підприємствах, і доходів власників;

- екологічної безпеки туризму й спрямованості його на підтримку й відновлення рекреації.

Із соціальної точки зору основною функцією туризму є відновлення сил людини, витрачених ним при виконанні своїх виробничих обов’язків, які нерідко пов’язані з нервовою перенапругою й одноманітністю. Туристський відпочинок – це зміна обстановки, зміна повсякденного образа й ритму життя, звільнення від утоми, можливість розважитися, ознайомитися з новою місцевістю, її людьми, розширити кругозір і т.д. Все це сприяє відновленню сил людини.

Пропонуючи людям свої послуги, туристське підприємство залучає їх до туристського відпочинку. Туристи одержують можливість провести вихідний день, відпустку, канікули раціонально й з користю.

Розвиток туристських клубів, здатних залучити молодь до захоплюючих подорожей, сприяє формуванню здорового покоління. Від виконання туристськими підприємствами своїх завдань залежить моральне й фізичне здоров’я всього суспільства.

Наявність розвиненої туристської індустрії дозволяє вирішувати проблему зайнятості. Туризм є однією з самих працевитратних галузей економіки, тому розвиток туризму сприяє зменшенню безробіття. За даними ВТО, кожне п’ятнадцяте робоче місце у світі доводиться на туристський бізнес.

Світова практика показує, що туристська індустрія залучає додаткові трудові ресурси з інших регіонів, збільшуючи тим самим населення даної місцевості.

Туризм впливає на підвищення якості життя населення. Послуги туризму в порівнянні з роботою в інших галузях добре оплачуються, тому робота в туризмі має високий попит.

Туризм робить вплив і на сімейну структуру: у зв’язку з фінансовою незалежністю працюючих змінюються відносини між батьками й дітьми, а також стан жінок у родині.

Сучасний туризм має двосторонній вплив на екологічне становище. З одного боку, навколишньому середовищу в певній мірі наноситься шкода. Відбувається зміна природних життєвих умов людей, тваринного й рослинного світу. З іншого боку, туризм зацікавлений у підтримці екології й рекреації, тому що це є важливою умовою його діяльності. Наявність доглянутих парків, скверів, пам’ятників сприяє гарному відпочинку туристів і підвищує рейтинг туристського підприємства.

До негативних наслідків впливу туризму на життя місцевого населення можна віднести:

- зростання частки некваліфікованої праці;

- зростання числа відхилень від суспільних норм поведінки (алкоголізм, хуліганство, проституція);

- розлучення, спрощення ставлення молоді до життя;

- комерціалізацію культури;

- втрату самобутності конкретного туристського напрямку;

- конфлікти між місцевим населенням і туристами.

Як позитивні, так і негативні аспекти впливу туризму на місцеве населення проявляються на різних рівнях – національному, місцевому й індивідуальному.

Задоволення туристських потреб не повинне завдавати шкоди інтересам населення регіонів і країн відвідування, культурним і історичним цінностям, навколишньому середовищу, природним ресурсам.

Гуманітарне значення туризму. Загальноприйнятими у цьому сенсі є сполучення відпочинку з вивченням життя, історії, культури, звичаїв народів України й інших країн. Важливе значення для туриста має огляд визначних пам’яток. Побачене й почуте на екскурсії, як правило, залишається в пам’яті надовго. Знайомство з культурою й звичаями народів різних країн розширює кругозір, духовно збагачує людини.

Професійне екскурсійне обслуговування дитячої аудиторії, починаючи із самого раннього віку, допомагає розширювати кругозір дітей, а також формувати естетичні смаки підростаючого покоління, його відношення до суспільства й навколишньої природи.

Таким чином, до переваг розвитку туризму відносяться:

- збільшення грошового потоку в регіон, у тому числі приплив іноземної валюти;

- зростання валового внутрішнього продукту;

- створення нових робочих місць:

- реформування структури відпочинку, що використається як туристами, так і місцевим населенням;

- залучення капіталу, у тому числі іноземного;

- збільшення податкових зборів у регіоні.

До негативних наслідків розвитку туризму відносяться:

- зростання конкуренції на місцеві товари й послуги, природні ресурси й нерухомість;

- відтік грошей за кордон при туристському імпорті;

- викликані туризмом екологічні й соціальні проблеми;

- недостатній розвиток інших галузей народного господарства, якщо туризм у регіоні стає профілюючою галуззю.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 3540 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...