Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні поняття й сутність економіки туризму



Лекція 1. Основи економіки туризму

План

1. Основні поняття й сутність економіки туризму.

2. Індустрія туризмуяк складова національної економіки.

3. Вплив туризму на розвиток економіки.

4. Туристичний продукт.

Основні поняття й сутність економіки туризму

Відповідно до визначення Всесвітньої туристської організації (ЮНВТО) туризм являє собою подорож у вільний час, один з видів активного відпочинку.

До відпочинку відносяться й інші розваги (рекреації), але вони звичайно здійснюються в стаціонарних комплексах (рекреаційних зонах, дискотеках, казино, концертних залах і т п.) і виступають фактично як один з елементів туру, метою якого є розваги, а також навчання або шоп-послуги.

Відповідно до Закону України “Про туризм” (від 15.09.1995 № 324/95-ВР):

- туризм – це тимчасовий виїзд особи з місця проживання в оздоровчих, пізнавальних, професійно-ділових чи інших цілях без здійснення оплачуваної діяльності в місці, куди особа від’їжджає;

- турист – особа, яка здійснює подорож по Україні або до іншої країни з не забороненою законом країни перебування метою на термін від 24 годин до одного року без здійснення будь-якої оплачуваної діяльності та із зобов’язанням залишити країну або місце перебування в зазначений термін.

Міжнародною конференцією по статистиці подорожей і туризму в 1991 р. було дано інше визначення: туристом є будь-який відвідувач, тобто особа, що подорожує і здійснює перебування в місцях, що знаходяться поза межами його звичайного середовища, протягом не більш 12 місяців, з будь-якою метою, крім заняття оплачуваною діяльністю.

Туристів відрізняє від інших осіб, що подорожують, наступні ознаки:

1. Виїзд за межі звичайного середовища, тобто виключення з категорії туристів людей, які щодня роблять поїздки туди і назад.

2. Тривалість перебування, що дозволяє відрізнити туристів-екскурсантів від резидентів чи емігрантів.

При цьому з числа туристів і екскурсантів виключаються:

- особи, що в’їжджають у країну і виїжджають з неї як емігранти, включаючи утриманців і осіб, що супроводжують їх;

- прикордонні трудящі;

- дипломати, консульські працівники і військовослужбовці, включаючи домашню прислугу, утриманців, що супроводжують їх і приєдналися до них;

- біженці і кочівники;

- транзитні мандрівники.

Туроператорська діяльність – діяльність по формуванню, просуванню й реалізації туристського продукту, здійснювана на підставі ліцензії юридичною особою або індивідуальним підприємцем (туроператором).

Турагентська діяльність – діяльність по просуванню й реалізації туристського продукту, здійснювана юридичною особою або індивідуальним підприємцем (турагентом).

Термін «економіка» розглядається у двох значеннях:

- народне господарство, що включає галузі матеріального виробництва й невиробничої сфери;

- наукова дисципліна, що займається вивченням галузей господарства країни або окремих регіонів, а також окремих секторів, деяких умов і елементів виробництва.

Структурно економіка ділиться на макроекономіку й мікроекономіку.

Макроекономіка – це частина економіки, що охоплює економічні процеси в масштабах територіальних границь (країни, регіону, міста). Вона досліджує дію й розвиток економічної системи в цілому.

Мікроекономіка – це частина економіки, пов’язана з поводженням окремих економічних суб’єктів (виробників і споживачів) на окремих ринках. Вона вивчає підприємство.

Економіка туризму також має два рівні:

- економіка туризму як міжгалузевого комплексу соціально-побутової інфраструктури;

- економіка господарюючого суб’єкта (туристського підприємства, фірми).

Предметом економіки туризму є економічні відносини, які виникають і розвиваються в сфері туризму в процесі виробництва, розподілу й споживання туристських продуктів і послуг, призначених для задоволення потреб споживача.

Економіка туризму являє собою наукову дисципліну, що досліджує галузеві аспекти економічних відносин у цій сфері діяльності, а також процеси і явища, що відбуваються в період виробництва, формування, обміну й споживання туристських продуктів і послуг як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1347 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...