Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми організації технологічних процесів складання



На вибір форми організації технологічного процесу складання впливає не тільки тип виробництва, а і складність технологічної схеми складання, схема членування виробу, його розміри. На першому рівні класифікації можна виділити наступні три організаційні форми складання (рисунок 1.11):

 
 


Рисунок 1.11 - Організаційні форми складання

У свою чергу непотокове складання може бути (рисунок 1.12):

Рисунок 1.12 - Види непотокового складання

Непотокове стаціонарне складання характеризується тим, що виріб, що складають, залишається в продовж всього процесу складання на одному робочому місці з установкою базової деталі на стенді або просто на підлозі. Усі необхідні для складання деталі, складальні одиниці і комплектуючі вироби поступають на це робоче місце.

Цей вид складання може виконуватися без розчленовування складальних робіт, коли все складання робиться одним робітником або бригадою від початку до кінця, тобто має місце загальне складання. Якщо складання здійснює бригада то закріплення окремих складальних переходів за робітниками здійснює бригадир. Таке складання застосовується в одиничному і дрібносерійному виробництвах при складанні дрібних виробів (одним робітником), а також в одиничному при складанні середніх і великих виробів бригадою.

Непотокове стаціонарне складання з розчленовуванням складальних робіт передбачає наявність крім загального ще і вузлове складання. При цьому складальні одиниці 1, 2 і так далі порядків складають паралельно різні складачі або бригади. Такий вид складання доцільний для складання середніх і великих виробів у дрібносерійному виробництві.

Непотокове рухоме складання характеризується послідовним переміщенням виробу, що складають, від одного робочого місця до іншого. Технологічний процес при цьому розбивається на операції, які виконуються одним робочим або невеликою бригадою.

Переміщення виробу може бути вільним, коли в міру закінчення виконання операції воно переміщується на наступне робоче місце вручну або за допомогою підйомно-транспортних механізмів.

Складання з примусовим переміщенням виробу, що збирається, передбачає його переміщення за допомогою конвеєра або візків, замкнутою транспортною системою з привідним ланцюгом. Непотокове рухоме складання доцільне в серійному виробництві при збільшенні серії ближче до середньосерійного типу.

Потокове складання, а воно завжди передбачає розчленовування складальних робіт, може бути реалізована в таких варіантах (рисунок 1.13):

Потокове стаціонарне складання застосовується при складанні великих і громіздких виробів, наприклад, важких верстатів, судових дизелів, літаків і тому подібних. При цьому виді складання усі вироби, що складають, знаходяться на одному місці нерухомо, а робітники або бригади одночасно переходять від одного об'єкта, що складають, до наступного через періоди часу, що дорівнюють такту. Кожний робочий або бригада на кожному з об'єктів, що складають, виконують ту саму операцію. Межі застосування - середньосерійне виробництво великих виробів.

Потокове рухоме складання стає доцільним в умовах великосерійного і масового виробництва. Як правило, тривалість складальних операцій дорівнює або кратна такту. При цьому на більш тривалих операціях паралельно працюють декілька складачів.


Рисунок 1.13 – Види потокового складання

Потокове складання може бути організовано з вільним або з примусовим переміщенням об'єкта. У першому випадку робітник передає виріб, що складають, на наступну операцію в міру виконання власного обсягу робіт, а в другому - момент переміщення виробу визначається сигналом (світловим або звуковим) після чого починається примусове періодичне переміщення конвеєра. В деяких випадках конвеєр рухається безупинно з швидкістю, що доволяє виконати обсяг робіт, передбачений на операцію, за час проходження об"єкту складання повз зону робочого місця.

Таким чином межопераційне переміщення виробу, що складають, здійснюється:

- вручну або за допомогою візків, похилого лотка або рольганга;

- за допомогою конвеєра з періодичним переміщенням, у період зупинки якого робиться виконання складальних операцій;

- за допомогою конвеєра, що безупинно рухається, із швидкістю, що забезпечує можливість виконання складальних операцій (швидкість руху такого конвеєра 0,25-3,5 м/хв).

Розглянуті вище організаційні форми складання можна звести в таблицю

(таблиця 1.1).

Питання для самоперевірки

1.Значення технології машинобудування для розвитку суспільства.

2.Назвіть провідних вчених в галузі технології машинобудування та їхній внесок в розвиток цієї науки.

3. Види виробів.

4. Виробничій процес та його структура.

5. Технологічний процес та його структура.

6. Технічна підготовка виробництва.

7.Види технологічних процесів.

8.Сутність типізації та групового методу обробки.

9. Методи і форми організації технологічних процесів механічної обробки в різних типах виробництва. Такт випуску виробів.

10. Методи і форми організації технологічних процесів складання в різних типах виробництва.


Таблиця 1.1 – Організаційні форми складання





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1364 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...