Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми організації технологічних процесів механічної обробки



Форми і принципи організації технологічних процесів механічної обробки і складання в значній мірі залежать від типу виробництва. Наприклад, в умовах одиничного і дрібносерійного виробництва в механічних цехах устаткування розміщують за видами робіт –дільниця токарних, фрезерних верстатів, слюсарна дільниця і так далі.

В умовах середньосерійного виробництва застосовують групову форму організації. Її сутність полягає в організації предметно-замкнутих дільниць для виготовлення групи конструктивно і технологічно подібних деталей. Обладнання на таких дільницях встановлено в порядку виконання технологічних операцій відповідно до групового технологічного процесу. Така дільниця постійно налагоджена на виготовлення будь-якої деталі групи. Число деталей у групі може досягати десятків і навіть сотень найменувань, що дозволяє різко скоротити час переналагодження обладнання і застосувати в умовах середньосерійного виробництва більш продуктивне обладнання. Принципи організації такого виробництва розроблені проф. С.П. Митрофановим і викладені в його численних монографіях і методичних рекомендаціях.

Як правило, у великосерійному і масовому виробництвах організуються потокові лінії на який устаткування встановлене в послідовності виконання технологічних операцій. Такі лінії можуть бути:

- безперервно-потокові (заготовка переміщується від одного верстата до іншого без меж операційного пролежування. Операції за часом синхронізовані - рівні по тривалості або кратні такту). У випадку, коли тривалість операції кратна такту, але перевищує його, для її виконання передбачають не одне, а декілька робочих місць.

- прямоточні (операції виконуються в порядку технологічного процесу, але їхня тривалість не синхронізована. Тому на окремих робочих місцях утворюють між операційні заділи).

Як перші, так і другі потокові лінії можуть бути одно номенклатурними і багато номенклатурними (із послідовним виготовленням декількох виробів).





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 375 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...