Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення максимальної та середньовагової потужності приводів механізмів обертання ОЕ



Конструктивне виконання складових елементів поворотного механізму з опорно–поворотним обладнанням може бути різним. наприклад на рис. 3.9 показано механізм повороту з внутрішнім зубчастим вінцем (а) та зовнішнім зубчастим вінцем (б), кінематичні схеми механізмів потужних одноківшевих екскаваторів (в). Конструкція привода одноківшевого універсального екскаватора включає гальмівну систему (див. рис. 3.9) позиції: 1 – привід, 2, 3 – передатні засоби, 6 – шків гальма, 4, 5 – елементи трансмісії (вали), привід накладок гальма – 7, повороту платформи – 8, складну трансмісію з зубчастими передачами 9 – 14, роликове опорно–поворотне обладнання – 10. У потужних екскаваторів до приводу входять, як правило, вертикальні електродвигуни 15 (див. рис. 3.9 в), та передатні механізми вертикального виконання 16. Крутний момент, який передається від привода через трансмісію або передатні механізми, передається на вихідну вал–шестерню (наприклад 12 рис. 3.9 б), яка входить в зачеплення з нерухомим зубчастим вінцем 11 і таким чином забезпечується обертання поворотної частини (платформи) навколо своєї вісі, або центральної цапфи, як це показано було на рис. 2.5.

В якості опорно–поворотного обладнання використовується стандартне обладнання як і для вантажопідіймальних кранів (роликове або кулькове), а також і спеціальні опорно–поворотні пристрої для потужних екскаваторів, конструкції якого приведені в досить повному обсязі в сучасній літературі [____].

Особливість конструкції поворотного механізму з опорно–поворотним обладнанням потужного екскаватора розглянемо на прикладі ЕКГ–8 (рис. 3.10), кінематична схема якого показана на рис. 3.9 (в).

а – поворотний механізм з внутрішнім зачепленням зубчастого вінця;

б – поворотний механізм з зовнішнім зачепленням; в – кінематичні схеми

Рисунок 3.9 – Поворотні механізми екскаваторів

1 – электродвигатель; 2 – моторная шестерня; 3 и 5 – зубчатые колеса;

4 – промежуточный вал–шестерня; 6 – поворотный вал; 7 – зубчатый венец; 8 – отбойник; 9 и 10 – сосуды; 11 – корпус редуктора; 12 – стакан; 13 – втулка

Рисунок 3.10 – Поворотний редуктор екскаватора ЕКГ–8

Такий механізм повороту встановлюється жорстко на поворотній платформі за рахунок болтового з’єднання корпуса редуктора 11 з рамою, а поворотна частина обертається відносно вертикальної вісі при передачі крутного моменту від вал – шестерні 6 до зубчастого вінця 7, який жорстко закріплено на нижній (неповоротній) рамі. До складу привода поворотного механізму входить електродвигун 1 вертикального виконання з закріпленими на ньому гальмами та передатний механізм у вигляді редуктора з вертикальним розташуванням валів та зубчастих шестерень 2, 4 та коліс 3, 5. Особливої уваги заслуговує виконання опорної частини вал – шестерні у вигляді стаканів 9, 10, 13 та ущільнень 8, 12, які забезпечують утримання мастил у корпусі редуктора 11 та підшипниках 13. Кількість приводів механізмів повороту залежить від маси поворотної платформи і складає від 2 до 12.

До опорно–поворотного обладнання в потужних екскаваторах, як правило, відносяться катки 14, які установлені між верхнім 16 та нижнім 15 рейковими кругами. Катки можуть виконуватися як з ребордами, так і без них, між собою вони з’єднуються з допомогою сепаратора, аналогічно як і в роликових підшипниках.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 787 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...