Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вставка: схема збудження тягового генератора



На тепловозах ТЭ3 застосований також збуджувач з розщепленими полюсами (ВТ 275/120). Тільки у нього осердя головних полюсів розщеплені не по їх довжині, а по ширині. Збуджувач має шість головних полюсів (рисунок), два з яких насичені і чотири ненасичені. Насичені полюси мають магнітні містки, тобто зменшення поперечного перерізу осердя полюса. Завдяки цьому при збільшенні струму збудження настає магнітне насичення, і далі магнітний потік полюсів майже не росте. На верхньому і нижньому насичених полюсах розташовані паралельна і диференційна обмотки. Їх магніторушійні сили спрямовані зустрічно.

Основне збудження ненасичених полю­сів створюється незалежною обмоткою, яка живиться струмом від допоміжного генерато­ра. Ненасичені полюси забезпечені також струмовою обмоткою, ввімкненою послідов­но з якорем збуджувача. Ця обмотка діє узгоджено з незалежною і перешкоджає розмагнічуючій дії реакції якоря. Дійсно, із збільшенням струму якоря підвищується розмагнічуюча дія реакції якоря, проте завдяки послідовному включенню одночасно зростає струм і в послідовній обмотці, яка посилює підмагнічування збуджувача. В результаті реакція якоря не викликає істотних спотворень характеристик збуджувача.

При малих струмах генератора напрям магнітного потоку насичених полюсів визначається потоком паралельної обмотки: полярність полюсів збудника буде при цьому такою ж, як у звичайного генератора постійного струму (після північного полюса С йде південний полюс Ю, далі знову північний і т. д.). Збудник працює як шестиполюсний генератор.

При збільшенні струму тягового генератора магнітний потік, що створюється диференційною обмоткою, зростає і розмагнічує насичені полюси збуджувача. При великому струмі в диференційній обмотці полярність насичених полюсів міняється, і збуджувач працює як двополюсний генератор.

Один полюс знаходиться вище за горизонтальну площину, проведену через вал збудника, інший ‑ нижче за цю площину. Тому його називають збуджувачем з радіально (чи поперечно) розщепленими полюсами.

Зміна магнітного потоку двох полюсів в результаті розмагнічування їх диференційною обмоткою призводить до того, що характеристика збуд жувача тепловоза ТЭ3 виходить приблизно так ою ж, як і у збуджувача з поздовжньо розщепленими полюсами.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 355 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...