Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Концепція маркетингу



За своєю сутністю концепція маркетингу – це наукова система надання послуг і одержання взаємної вигоди виробником, продавцем та покупцем, споживачем товару. Мається на увазі орієнтація підприємства на потреби споживачів та на запити ринку, підкріплена комплексними зусиллями маркетингу, спрямованими на задоволення потреб споживачів як основи для досягнення мети підприємства. Концепція маркетингу підпорядкована меті підприємства загалом і на ринку зокрема. Якщо через мету підприємство орієнтується на те, до чого воно прямує, прагне, то добором певної концепції усі дії підприємства набирають належного спрямування, впорядкованості, концентрації зусиль.

Переконливим аргументом застосування концепції маркетингу на підприємствах була зміна ситуації на ринку. За умов ринку продавця (коли свої умови щодо асортименту, ціни, рівня якості диктує виробник, продавець) необхідності застосування маркетингової концепції не було. Адже всі зусилля спрямовувались на збільшення обсягів виробництва та його здешевлення. За умов ринку покупця (визначальними на ринку стають вимоги покупця) підприємці все більше почали усвідомлювати, що їх принципове завдання повинно полягати в тому, щоб спочатку вивчити ринок, його запити, а вже потім організувати бізнес, він покликаний задовольняти запити ринку, замість того, щоб змушувати покупців купувати ті товари, які підприємство бажає виготовляти. Орієнтація на покупця була необхідна для підприємця. Саме такий підхід до розв’язання проблеми, що постала передусім у сфері виробництва, і був визначений як маркетингова концепція.

Переваги маркетингової концепції як нової філософії бізнесу полягають в одержанні сталих прибутків за рахунок пристосування наявних ресурсів підприємства до можливостей ринку через об'єднання зусиль усіх структурних підрозділів компанії і їх фокусуванні на задоволенні потреб споживачів, досягненні визначеної підприємством мети на ринку.

Принципи маркетингу

- Сприяння досягненню певного результату

- Покликання задовольняти потреби клієнтів

- Скоординованість дій структурних підрозділів фірми

- Одержання прибутку, щоб розвивати діяльність

Зауважимо, що дотримання перелічених принципів діяльності та застосування концепції маркетингу ще не гарантує успіху, не застерігає від невдач, у тому числі на ринку. Важливо, прийнявши концепцію маркетингу, всіляко стимулювати творчий характер роботи.

На підприємстві передусім потрібно:

· систематично і комплексно вивчати ситуацію на ринку загалом та кон'юнктуру конкретного товарного ринку зокрема. Цю роботу має виконувати спеціальна служба дослідження та прогнозування, в обов'язки якої входило б, з одного боку, вчасне реагування на зміни, що відбуваються на ринку, та, з другого боку, ініціювання певних змін, наприклад, змін моди на взуття, одяг тощо;

· створювати відповідну інформаційну базу, на основі якої кожний підрозділ готував би творчі плани. Тому важливо не лише сформулювати мету підприємства, якої воно хоче досягти, а й вказати засоби та послідовність певних дій для досягнення цієї мети;

· доводити підготовлені плани до відома осіб, відповідальних за їх виконання, з обов'язковим підкріпленням виконавців необхідними ресурсами, повноваженнями та фінансами;

· практикувати ефективну систему обґрунтування рішень, які приймаються керівництвом, із застосуванням світового досвіду та теорії прийняття рішень.

Можна назвати три концепції та відповідні етапи розвитку маркетингу:

· збутова;

· власне маркетингова;

· концепція соціального маркетингу.

Збутова концепція маркетингу набула широкого розповсюдження від початку до першої третини ХХ ст., базуючись на припущенні, що продаж товарів повинен супроводжуватися заходами його стимулювання. Потенційному покупцеві потрібно було якимось чином нагадувати про купівлю товару, інакше товари не купуватимуться взагалі або купуватимуться у недостатній кількості. Таким чином, підприємства, які застосовують збутову концепцію маркетингу, сподіваються, що їх товари "не купуються, а продаються". Переконливим цьому прикладом є поширення "психологічної обробки покупця".

Збутова концепція маркетингу дає змогу фірмі утримувати позиції на ринку лише за певних обставин

1. Завдяки великій кількості потенційних покупців, підприємство не стурбоване тим, що "обмануті" ним покупці не здійснюватимуть повторних купівель товарів підприємства. На підприємстві переконані, що виготовлені товари все ж розкуповуватимуть. Це ситуація, яка зберегла елементи ринку продавця.

2. Незадоволені купівлею товарів покупці не скаржитимуться з огляду на те, що частка вини в цьому лежить і на них. “Бачили очі, що купували”, – так через відоме прислів’я можна передати міркування цієї категорії покупців.

3. Покупці, особливо якщо це стосується купівлі дріб'язкових товарів, незадоволені купівлею, забувають про це, покриваючи тим самим кроки підприємства, які не збігаються з інтересами всіх покупців.

4. В Україні ще недосконале законодавство з захисту прав споживачів або покупці недостатньо з ним знайомі і не можуть відстояти і захистити свої права та інтереси при купівлі. Цим користується підприємство і всілякими засобами стимулює збут своїх виробів.

Проаналізувавши умови, за яких можливе застосування збутової концепції маркетингу, можна дійти висновку про великий ризик у діяльності цих підприємств. Якщо задоволення певних потреб клієнтів розглядається, порівнюючи з продажем, збутом товарів, як другорядне завдання, то така практика діяльності рано чи пізно зашкодить репутації підприємства на ринку.

Поширення власне маркетингової концепції відносять на післявоєнні роки. Її суть полягає у визначенні потреб та запитів цільових ринків і пристосуванні підприємств до задоволення їх потреб ефективніше, ніж це робить підприємство-конкурент. На відміну від попередньої концепції маркетингу, за якої товари виготовляли, а потім продавали, тобто коли фірми діяли за принципом: „Стріляли, а потім виявляли і виясняли куди, після того як трофей на полюванні був готовим” за нової концепції ситуацію змінено.

За власне маркетингової концепції наголошується на пошуках потреб та запитів ринку і лише після цього – на їх задоволенні через виготовлення відповідних товарів.

У зв’язку з цим можна сформулювати передумови застосування власне маркетингової концепції:

1. Відбувається розшарування покупців, тому за потребами, запитами, віком, статтю, доходами, місцем проживання, расою, релігією та іншими ознаками їх можна групувати. Клієнтів ринку за переліченими ознаками поділяли і раніше, але саме тепер ці ознаки знайшли свій прояв на ринку при купівлі товарів.

2. У межах тієї чи тієї групи покупці, споживачі надаватимуть перевагу товарам, які повніше задовольнятимуть їхні потреби. Таким чином рівень покупця виріс, він здатний аналізувати і приймати рішення щодо пропонованих товарів: купувати чи не купувати.

3. Успіх підприємства на ринку перебуває у прямій залежності від обізнаності з ринком, дослідження запитів та потреб клієнтів ринку, виготовлення товарів згідно з матеріалами вивчення ринку і притягування та утримування цим самим потенційних покупців.

Різниця між збутовою та власне маркетинговою концепцією більш ніж очевидна. Збутова концепція маркетингу зосереджена на інтересах продавця, а власне маркетингова – на інтересах покупця. Підприємство, яке застосовує збутову концепцію маркетингу, прагне будь-якою ціною обміняти власний товар на гроші, тоді як підприємство, озброєне власне маркетинговою концепцією, намагається обміняти ідею обслуговування потреби споживача через відповідний товар, його транспортування, сервісне обслуговування в процесі споживання.

Власне маркетингова концепція не пов'язує задоволення сьогоденних запитів клієнтів з довготривалими інтересами споживачів товарів та суспільства, зі збереженням навколишнього середовища.

Сутність концепції соціального маркетингу полягає в тому, що підприємство мусить орієнтуватися на випуск товарів, які б не тільки задовольняли потреби споживачів на більш високому рівні, ніж їх конкуренти, але й враховували довготривалі інтереси споживача, користувача товару і суспільства загалом.

Важливо відзначити, що концепція соціального маркетингу базується на передумовах:

1. Не завжди сьогоденні потреби споживача співвідносяться з його довготривалими інтересами і, тим більше з інтересами суспільства, екології.

2. Споживач усвідомлює небезпеку задоволення тих своїх потреб, які не відповідають його довготривалим цілям. Розуміння споживачем цього феномена призведе до того, що на ринку надаватимуть перевагу товарам підприємств, які дотримуються концепції соціального маркетингу.

Наприклад, орієнтуючись на концепцію соціального маркетингу, фірма повинна пропонувати, з одного боку, смачну, а з іншого – некалорійну їжу; миючі засоби повинні мати відбілюючі властивості, але не бути шкідливими для людини і навколишнього середовища; легкові автомобілі повинні бути комфортними, але невеликими за розмірами, з "чистими газами", економними тощо.

Цікавими є передбачення, що фірми, які добровільно не застосують концепцію соціального маркетингу, будуть вимушені це робити





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 910 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...