Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз складу і динаміки прибутку підприємства



У процесі аналізу необхідно вивчити склад прибутку, його структуру, динаміку і виконання плану за звітний період (табл. 11.2). Під час вивчення динаміки прибутку слід враховувати інфляцій­ні фактори зміни його суми. Для цього виручку коригують на се­редньозважений індекс зростання цін на продукцію підприємства з середньому по галузі, а витрати на реалізовану продукцію зменшують на їхній приріст у результаті підвищення цін на спожиті ресурси за аналізований період.

Після цього слід ґрунтовно вивчити фактори зміни кожної складової загальної суми прибутку.

Аналізуючи склад і динаміку прибутку, слід мати на увазі, що його обсяг багато в чому залежить і від облікової політики підприємства. Закон України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” та інші нормативні документи надають право суб’єктам господарювання самостійно обирати деякі методи обліку, що здатні істотно вплинути на форму­вання фінансових результатів. Чинні нормативні акти допускають такі методи регулювання прибутку суб’єктом господарювання (зміна вартісних меж віднесення майна до основних засобів чи до оборотних активів, що спричиняє зміну суми поточних витрат і прибутку у зв’язку з різними способами віднесення їх на витрати; використання методу прискореної амортизації активної ча­стини основних засобів також призводить до збільшення собівар­тості продукції і зменшення суми прибутку, а отже, і податку на прибуток; Вибір методу оцінювання спожитих виробничих запасів (LIFO, FIFO та ін.) тощо).

Таблиця 11.2. Аналіз показників прибутку

№ п/п Показник Базовий рік, тис. грн. Звітний рік, тис. грн. Відхилення (+/-)
тис. грн. %
  Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції        
  Собівартість реалізованої продукції        
  Валовий прибуток від реалізації продукції        
  Адміністративні витрати        
  Витрати на збут        
  Собівартість реалізованої про­дукції з урахуванням адмініст­ративних витрат і витрат на збут        
  Прибуток від реалізації скоректований        
  Інші операційні доходи        
  Прибуток від операційної діяльності        
  Прибуток від участі в капіталі        
  Інші фінансові доходи        
  Прибуток від звичайної діяль­ності        
  Податок на прибуток        
  Чистий прибуток        
  Грошовий потік (чистий прибуток + амортизація)        

Таким чином, облікова політика, формована адміністрацією, відкриває великий простір для вибору методологічних прийомів, здатних радикально змінювати всю картину фінансових резуль­татів і фінансового стану підприємства.

У процесі аналізу необхідно встановити відповідність прий­нятої облікової політики підприємства чинним нормативним по­ложенням з ведення бухгалтерського обліку і визначити вплив змін в обліковій політиці на суму прибутку — оподаткову­ваного і чистого прибутку.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2958 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...