Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз обсягів інвестиційної діяльності



Аналітичні оцінки інвестиційної діяльності проводять на запит зовнішніх і внутрішніх користувачів.

Для зовнішніх користувачів виникає потреба в інформації про інвестиційну привабливість об’єкта, яка насамперед виражається дохідністю та рента­бельністю інвестицій, обсягами та структурою реальних і фінансо­вих інвестицій.

Для внутрішніх користувачів головним є вибір інвестиційного проекту з параметрами ефективності, ризикованості, цільової результативності за одиничними чи програмними рішен­нями.

У ретроспективних оцінках пріоритетним є аналіз змін обсягу, структури інвестицій та руху грошових коштів інвестиційної діяль­ності.

При аналізі обсягу і структури інвестицій треба виділити такі зміни (табл. 10.1).

Таблиця 10.1. Аналіз обсягу та структури інвестицій підприємства

№ п/п Види інвестицій На початок аналізованого періоду На кінець аналізованого періоду Відхилення (+/-)
Обсяг, тис. грн. Структура, % Обсяг, тис. грн. Структура, % Обсяг, тис. грн. Структура, %
  Реальні інвестиції, в т.ч. за видами інвестування            
  Фінансові інвестиції, в т.ч. за об’єктами            
  Всього            

Аналіз структурних змін і динаміки інвестування зазначає пріо­ритети в реалізації тактичних і стратегічних цілей. Ефективність досягнення поставлених завдань інвестування може бути оцінена за рухом грошових потоків від інвестиційної діяльності (табл. 10.2).

Оцінка співвідношень у придбанні та реалізації реальних і фі­нансових інвестицій визначає пріоритети у політиці інвестиційного менеджменту.

Аналіз обсягів інвестиційної діяльності слід починати з вивчення загальних показників, таких як обсяг валових інвес­тицій та обсяг чистих інвестицій.

Валові інвестиції — це обсяг усіх інвестицій у звітному періоді.

Чисті інвестиції менші від валових інвестицій на суму амортизаційних відрахувань у звітно­му періоді. Якщо сума чистих інвестицій є додатною величиною і становить значну частку в загальній сумі валових інвестицій, то це свідчить про підвищення економічного потенціалу підприєм­ства, яке спрямовує в інвестиційний процес значну частину при­бутку. Навпаки, якщо сума чистих інвестицій є від’ємною вели­чиною, то це означає зниження виробничого потенціалу підприєм­ства. Якщо сума чистих інвестицій дорівнює нулю, це означає, що інвестування здійснюють тільки за рахунок амортизаційних відрахувань і що на підприємстві немає економічного зростання, і не створюється бази для зростання прибутку.

Таблиця 10.2. Аналіз грошових потоків від інвестиційної діяльності, тис. грн.

Показники За базовий рік За звітний рік Відхилення (+/-)
Надходження
1. Реалізація фінансових інвестицій      
2. Реалізація необоротних активів      
3. Отримані дивіденди      
4. Інші надходження      
Всього надходжень      
Видатки
5. Придбання фінансових інвестицій      
6. Придбання необоротних активів      
7. Сплачені дивіденди      
Всього видатків      
Результат грошового потоку інвестиційної діяльності      

У процесі аналізу необхідно вивчити динаміку обсягів інвестицій з урахуванням індексу зростання цін. Поряд з абсолютними показниками слід аналізувати й відносні, такі як обсяг валових і чистих інвестицій на одного працівника, коефіцієнт оновлення основних засобів виробництва. Необхідно також зіставити фактичні обсяги інвестицій з потрібною сумою інвестиційних ресурсів, що дасть змогу судити про достатність коштів для інвес­тиційного процесу.

Після цього потрібно вивчити динаміку і виконання плану за основними напрямами інвестиційної діяльності: будівництво но­вих об’єктів, придбання основних засобів, інвестиції в нематері­альні активи, довгострокові фінансові вкладення (табл. 10.3).

Таблиця 10.3. Показники виконання плану інвестицій за звітний рік

№ п/п Вид інвестицій Обсяг інвестицій, тис. грн. Відхилення від плану
за планом фактично тис. грн. %
  Будівельно-монтажні роботи        
  Придбання основних засобів        
  Придбання нематеріальних активів        
  Довгострокові фінансові інвестиції        
  Усього інвестицій        

Слід проаналізувати також виконання плану інвестування кожного об’єкта будівельно-монтажних робіт і вивчити причини відхилення від плану. На виконання плану будівельних робіт справляють вплив такі фактори: наявність утвердженої проектно-кошторисної документації, фінансування, забезпеченість будівництва трудовими і матеріальними ресурсами.

Одним із основних показників в аналізі реальних інвестицій є виконання плану введення в дію об’єктів будівництва. Не рекомендується починати будівництво нових об’єктів при невиконанні плану здачі в експлуатацію початих, оскільки це призво­дить до розділення коштів між численними об’єктами, розтягну­тості термінів будівництва, заморожування капіталу в незаверше­ному будівництві і, як результат, до зниження віддачі капітальних вкладень та ефективності діяльності підприємства в цілому.

Затягування строків будівництва призводить до збільшення за­лишків незавершеного будівництва, що не бажано і розцінюється як нераціональне використання інвестованого капіталу. У зв’язку з цим слід з’ясувати, які зміни сталися в залишках незаверше­ного будівництва за звітний період. Для цього його фактичну суму на кінець року порівнюють з плановою та із сумою на поча­ток року і вивчають причини відхилення від плану.

У процесі аналізу обчислюють технічну готовність кожного об’єкта, яку визначають як відношення планової вартості фак­тично виконаних робіт з початку будівництва аналізованого об’єкта до його повної планової вартості. Порівняння фактичного рівня технічної готовності об’єктів з плановим показує дотримання тер­мінів тривалості будівництва.

Якщо будівництво ведеться господарським способом, то слід проаналізувати собівартість будівельних робіт. З цією метою фактичну собівартість виконаних робіт порівнюють з кошторисною вартістю капітального будівництва в цілому і по окремих об’єктах.

Після цього вивчають причини перевитрати або економії коштів за кожною статтею витрат з метою вишукування резервів зниження собівартості об’єктів.

Велику частку в загальному обсязі інвестицій становлять витрати на придбання основних засобів. Вивчаючи це питання треба розглянути виконання плану придбання основних засобів за загальним обсягом і за номенклатурою, вчасність надходження їх і встановити їхню відповідність потребам підприємства (табл. 10.4). При цьо­му слід мати на увазі, що збільшення суми інвестицій (І) на ці зав­дання могло бути не лише за рахунок кількості придбаного майна (К), а й за рахунок підвищення його вартості (Ц). Розрахунок впли­ву цих факторів можна здійснити методом абсолютних різниць:

∆ІК = ∑((КіЗв.рік – КіПл.) ∙ ЦіПл.));

∆ІЦ = ∑(КіЗв.рік ∙ (ЦіЗв.рік – ЦіПл.).

Таблиця 10.4. Аналіз виконання плану придбання основних засобів

№ п/п Вид основних засобів Кількість, шт. Ціна, тис. грн. Сума інвестицій, тис. грн. Відхилення від плану, тис. грн.
План Звіт-ний рік План Звіт-ний рік План Звітний рік За-галь-не у т.ч. за рахунок
кіль-кості ціни
  А                  
  В                  
  С                  
  І т. д.                  
  Усього          

Слід також вивчити обсяги, динаміку і структуру інвестицій у фінансові інструменти (акції, облігації), спільні підприємства тощо.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1022 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...