Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз фінансових результатів від реалізації продукції, робіт і послуг



Основну частину прибутку підприємства одержують від реа­лізації продукції і послуг. У процесі аналізу вивчають динаміку прибутку від реалізації продукції і визначають фактори зміни її суми.

Прибуток від реалізації продукції в цілому по підприємству залежить від чотирьох факторів:

w обсягу реалізації продукції (VРП);

w структури (Ті);

w собівартості (Сі);

w рівня середньореалізаційних цін (Ці).

Обсяг реалізації продукції може справляти позитивний і негативний вплив на суму прибутку. Збільшення обсягу продажів рентабельної продукції приводить до пропорційного збільшення прибутку. Якщо ж продукція є збитковою, то при збільшенні обсягу реалізації відбувається зменшення суми прибутку.

Структура товарної продукції також може по-різному впли­вати на суму прибутку. Якщо збільшиться частка рентабельніших видів продукції в загальному обсязі її реалізації, то сума при­бутку зросте, і навпаки, при збільшенні частки низькорентабель­ної або збиткової продукції загальна сума прибутку зменшиться.

Собівартість продукції і прибуток перебувають в обернено-пропорційній залежності: зниження собівартості приводить до відповідного зростання суми прибутку, і навпаки.

Зміна рівня середньореалізаційних цін і величина прибутку перебувають у прямо-пропорційній залежності: при збільшенні рівня цін сума прибутку зростає, і навпаки.

Розрахунок впливу цих факторів на суму прибутку можна визначити за методом ланцюгової підстановки, використовуючи дані табл. 11.1.

Таблиця 11.1. Вихідні дані для факторного аналізу прибутку від реалізації продукції, тис. грн.

№ п/п Показник Базовий рік Дані базового року, перераховані на обсяг продажів звітного року Звітний рік
  Чистий дохід від реалізації продукції за винятком ПДВ, акцизного збору та інших відрахувань з виручки (ЧД) ∑(VРПіБаз.рік ∙ ЦіБаз.рік) ∑(VРПіЗв.рік ∙ ЦіБаз.рік) ∑(VРПіЗв.рік ∙ ЦіЗв.рік)
  Повна собівартість реалізованої продукції (С) ∑(VРПіБаз.рік ∙ СіБаз.рік) ∑(VРПіЗв.рік ∙ СіБаз.рік) ∑(VРПіЗв.рік ∙ СіЗв.рік)
  Прибуток від реалізації продукції (П) п.1 – п.2 п.1 – п.2 п.1 – п.2

Примітка: і ― конкретний вид продукції.

Спершу знаходять суму прибутку при обсязі реалізації продукції у звітному році при базовій величині решти факторів. Для цього розраховують індекс обсягу реалізації продукції (ІVРП), а потім базову суму прибутку коригують на його рівень.

ІVРП = .

Індекс обсягів продажів розраховують зіставленням фактичного обсягу реалізації з базовим у натуральному (якщо продукція однорідна), умовно-натуральному (умовних одиниць) або вартісному вираженні (якщо продукція неоднорідна за своїм складом), для чого бажано використовувати рівень собівартості окремих виробів у базовому та звітних роках.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1381 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...