Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Евакуаційні заходи



В умовах неповного забезпечення захисними спорудами в містах та інших населених пунктах, що мають об'єкти підвищеної небезпеки, основним засобом захисту населення є еваку-ація і розміщення його у зонах, які є безпечними для проживання людей і тварин.

Евакуації підлягає населення, яке проживає в населених пунктах, що знаходяться у зонах можливого катастрофічного затоплення, мож­ли­вого небезпечного радіоактивного забруднення, хімічного ураження, в районах виникнення стихійного лиха, аварій і катастроф (якщо виникає безпосередня загроза життю та здоров'ю людей).

Залежно від обстановки, яка склалася на час НС, може бути проведено загальну або част-кову евакуацію населення тимчасового або безповоротного характеру. Загальна евакуація про-водиться за рішенням Кабінету Міні­стрів України для всіх категорій населення і планується на випадок:

¨ можливого небезпечного радіоактивного забруднення територій навколо АЕС (якщо виникає безпосередня загроза життю та здоров'ю людей, які проживають в зоні ураження);

¨ виникнення загрози катастрофічного затоплення місцевості з чотиригодинним добіган-ням проривної хвилі.

Часткова евакуація проводиться за рішенням Кабінету Міністрів України у разі загрози або виникнення НС.

Евакуаційні заходи здійснюються Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місце-вими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування.

Під час проведення часткової евакуації завчасно вивозиться не зайняте у сферах вироб-ництва та обслуговування населення: діти, учні навчальних закладів, вихованці дитячих будин-ків, разом з викладачами та вихователями, студенти, пенсіонери та інваліди, які утримуються у будинках для осіб похилого віку, разом з обслуговуючим персоналом і членами їх сімей.

У сфері захисту населення і територій від НС евакуація населення планується на випадок:

· аварії на АЕС з можливим забрудненням території;

· усіх видів аварій з викидом СДОР;

· загрози катастрофічного затоплення місцевості;

· лісових і торф'яних пожеж, землетрусів, зсувів, інших геофізичних і гідрометеорологіч-них явищ з тяжкими наслідками, що загрожують населеним пунктам.

Проведення організованої евакуації, запобігання проявам паніки і недопущення загибелі людей забезпечується шляхом:

¨ планування евакуації населення;

¨ визначення зон, придатних для розміщення евакуйованих з потенційно небезпечних зон;

¨ організації оповіщення керівників підприємств і населення про початок евакуації;

¨ організації управління евакуацією;

¨ всебічного життєзабезпечення в місцях безпечного розселення евакуйованого населення;

¨ навчання населення діям під час проведення евакуації.

Евакуація населення проводиться способом, який передбачає вивезення основної частини населення із зон НС усіма видами наявного транспорту, а в разі його відсутності чи недостат-ності, а також у випадку руйнування транспортних шляхів – організоване виведення населення пішим ходом по заздалегідь розроблених маршрутах.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 470 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...