Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Логістичний аудит в оптимізації ланчюга поставок



1. Проектування ланцюга поставок

2. Стратегія логістичного аудиту

3. Система логістичного аудиту

4. Етапи і завдання логістичного аудиту

Лекція

(1) Аналогова модель ланцюга поставок. Структура логістичного ланцюга поставок. Базова модель ланцюга поставок. Характеристика структурних елементів ланцюга поставок. Фактори, що впливають нa структуру ланцюга поставок. Основні характеристики ланцюга поставок. Класифікація ланцюгів поставок. Основні види діяльності у ланцюзі поставок. Показники якості послуг і обслуговування клієнтів. Основні етапи проектування ланцюгів поставок. Вибір альтернативного варіанта вдосконалення процесів у ланцюзі поставок. Параметри ланцюгів поставок та методи їх покращення. Показники ланцюгів поставок: швидкість, надійність, гнучкість та витрати. Методи покращення показників – складання карт процесів, діаграм передування, карт виконання багатьох видів діяльності. Проектування виробничих потужностей у ланцюзі поставок. Інтегрований підхід до проектування ланцюга поставок. Реінжи- ніринг ланцюга поставок як спосіб його удосконалення і перепроекту- вання. Приклади побудови ланцюгів поставок вітчизняними підприємст-10 вами і зарубіжними фірмами й компаніями. Джерела трансформацій ланцюга поставок у логістичну мережу. Управління організаційними змінами в ланцюгах поставок. Цілі і завдання планування ланцюгів поставок. Логіка стратегічного плану- вання і проектування ланцюгів поставок.

Ланцюг поставок існує де-факто, відображаючи концепції інтегрального бізнес-планування, яких дотримуються уже тривалий час науковці і практики у сфері логістики, стратегічного управління та дослідження операцій. Активізація інтересу до формування ланцюгів поставок та систем ефективного управління ними визначається розвитком на стратегічному рівні відносин між вантажовідправниками і перевізниками, відносин між виробниками кінцевої готової продукції і постачальниками необхідних матеріальних ресурсів та посередниками просування продукції у каналах розподілу. Відтак формується досить складна схема взаємодії підприємств, що пов’язані певною послідовністю технологічних стадій та процесами просування продукції на ринок.

Р. Хендфілд відзначає: "Ланцюг поставок охоплює всі організації і види діяльності, що пов’язані з переміщенням і перетворенням товарів, починаючи зі стадії сировини і вихідних матеріалів і закінчуючи доставкою готових продуктів кінцевому споживачеві, а також пов’язані з усім цим інформаційні потоки. Матеріали та інформація переміщуються вверх і вниз по ланцюгу поставок.

Згідно з таким визначенням ланцюг поставок включає управління інформаційними системами, пошук джерел, закупки, складання календарних планів виробництва, опрацювання замовлень, управління товарно-матеріальними запасами, складування, обслуговування споживачів, а також післяпродажну утилізацію упаковки і матеріалів".

Д. Іванов, В. Дибська й інші дають таке визначення ланцюга поставок:

а) за об’єктивним підходом ланцюг поставок – це пов’язана структура бізнес-одиниць, яка об’єднана відношенням "постачальники – фокусне (головне) підприємство – споживачі" у процесі створення і реалізації товарів, що мають цінність для кінцевого споживача, відповідно до вимог ринку;

б) за процесним підходом ланцюг поставок – це послідовність потоків і процесів, які мають місце між різними контрагентами (ланками) ланцюга та комбінуються для задоволення вимог споживачів у товарах і послугах.

Як свідчить аналіз найбільш поширених трактувань терміна "ланцюг поставок", практично всі вони виходять із поняття потоку і потокового процесу. На цій підставі при розгляді ланцюгів поставок можливо виділи дві основоположні ознаки системного характеру: по-перше, ланцюг поставок повинен передбачати рух; по-друге, ланцюг поставок повинен мати предмет такого руху.

Мова йде про матеріальні ресурси, проміжну і кінцеву готову продукцію та послуги, до яких застосовуються логістичні операції з метою їх просування у часових і просторових координатах середовища відносин учасників ланцюгів поставок.

Ланцюги поставок визначаються різним змістом, спрямованістю руху потоків, числом ланок та рівнями управління. При цьому існування ланцюгів поставок розширює "традиційне" поняття "поставка" (Delivery) – надання, постачання, доставка продавцем покупцю товарів на певних умовах.

Д. Іванов відзначає: "Одним із ключових понять у логістиці є поняття потоку. Потоки ж, у свою чергу, формуються поставками. Поняття "поставка" відіграє у логістиці фундаментальну роль. Уся історія розвитку міжорганізаційної взаємодії різних підприємств пов’язана із поставками".

В. Щербаков розширює уявлення про це поняття, формулюючи його таким чином: "… це форма товароруху, в основі якої лежить відвантаження товару покупцю за одним документом. При взаємодії деякого обмеженого числа лінійно-упорядкованих учасників товароруху, що здійснюють доведення продукції до споживча, виникає ланцюг поставок, або логістичний ланцюг. Число ланок, тобто довжину ланцюга, визначає кількість посередників між вихідним постачальником і кінцевим споживачем".

Отже, поставка у контексті дослідження ланцюгів поставок має розглядатися як певна сукупність функцій і операцій, що спрямована на вирішення ряду важливих завдань взаємодії суб’єктів ринкових відносин – від скорочення невиробничих витрат і оптимізації використання ресурсів до досягнення стратегічної відповідності вимогам споживачів певного сегменту ринку.

За допомогою опису таких функцій і операцій з подальшим контролем їх параметрів у інформаційній системі підприємство отримує можливість більш точно описати свої дії й оперативно реагувати на зміни зовнішнього і внутрішнього середовищ.

Виходячи з вищевикладеного, у даній роботі термін "поставка" визначається як організована у часі й просторі доцільна сукупність взаємовизначених та взаємозалежних функцій/операцій, яка реалізує завдання передачі у повну власність чи оперативне управління постачальником/продавцем у визначений термін споживачеві/покупцеві продукцію/послугу для її господарського використання.

(2) Вимоги клієнтів у сфері логістики постійно ростуть. З'являються нові технології в організації ведення бізнесу. Отже, сьогодні багато компаній змушені переглянути свою логістичну стратегію, щоб визначити резерви для конкурентної боротьби У цій ситуації перед логістами постають такі важливі питання:

1. Скільки необхідно мати розподільних центрів і де їх слід розташувати?

2. Яким має бути співвідношення між обсягом запасів і рівнем сервісу для кожного центру?

3. Які види транспортних засобів слід використовувати і як вибирати маршрути?

4. Чи слід оснащувати розподільні центри новими технологіями вантажопереробки.

Для того щоб відповісти на ці питання необхідно провести логістичний аудит компанії.

На рівні компанії можна виділити наступні основні види логістичного аудиту:

1. Загальний функціональний аудит. Виробляється, як правило, нерегулярно - приблизно один раз на рік для оцінки правильності виконання персоналом логістичного менеджменту своїх функцій. В цьому випадку зазвичай призначається експертна комісія, що складається з представників керівництва компанії і сторонніх консультантів, яка оцінює виконання співробітниками своїх посадових обов'язків, результати роботи підрозділів служби логістики за звітний період часу, рівень якості та ефективність робіт персоналу.

2. Спеціальний функціональний аудит. Здійснюється сторонніми консультантами і топ-менеджментом компанії з метою оцінити:

1) відповідність логістичної стратегії компанії корпоративної (маркетингової) стратегії:

2) ступінь задоволення вимог споживачів до якості логістичного сервісу;

3) відповідність характеристики логістичного сервісу запитам і очікуванням покупців;

4) рівень логістичних витрат та їх складових.

3. Спеціальний аудит запасів. Застосовується для контролю ефективності управління запасами. За допомогою систем контролю запасів відслідковуються рівні запасів для оцінки попиту, поповнення, повернення на завод-виготовлювач, обліку наднормативних і застарілих запасів. Крім того проводиться інвентаризація запасів на складах (ручний підрахунок кількості товарів на складі).

4. Аудит товарно-транспортної документації та розрахунків за операції транспортування (включаючи власне перевезення, експедирування, навантаження-розвантаження). Здійснюється на основі певних процедур, прийнятих для бухгалтерського аудиту, і викликаний можливими помилками персоналу при оформленні документів, неправильним внесенням даних в комп'ютер.

5. Фінансовий аудит. Проводиться сторонніми аудиторами з використанням традиційних методів. В процесі даної роботи виділяються спеціальні розділи, пов'язані з перевіркою фінансових результатів роботи логістичного менеджменту.

Порядок проведення логістичного аудиту

Ключовий принцип логістичного аудиту - просування від загального до конкретного: від глобальних цілей і показників операційної роботи до причин низької ефективності, продуктивності і втрачених можливостей і тільки після цього - до детального дослідження обраних сфер діяльності підприємства. Відповідно до цього принципу вивчаються поточні стратегії і цілі компанії, які можуть вплинути на логістику або на які, навпаки, може вплинути логістика. Дня цього аналізуються корпоративна місія, її виробнича, маркетингова і закупівельна стратегія. Ланцюгом проведення аудиту є створення бази даних, якою можна скористатися для оцінки діяльності логістичної системи підприємства

Для проведення логістичного аудиту на підприємстві створюється команда, в яку включають представників як служб логістики, так і інших функціональних підрозділів (фінанси і бухгалтерія, контроль, маркетинг і продаж, виробництво та закупівлі, інформаційні технології), а також сторонніх експертів. Для проведення зовнішнього аудиту доцільно залучення студентів спеціалізованих вузів.

На попередньому етапі команда протягом 2-3 днів вивчає галузі продажів (роздрібні та оптові клієнти), складування (склади сировини і матеріалів, готової продукції), виробництва. Потім протягом тижня експерти обробляють результати аудиту і готують перелік потреби, які підлягають аудиту. Спільно з фахівцями підприємства запрошені експерти формулюють питання, які лягають в основу інтерв'ю, анкет, запитальників, і складають перелік показників, за якими оцінюються логістичні функції.

По закінченні попереднього етапу можна переходити безпосередньо до процедури логістичного аудиту, який за формою можна розділити на зовнішній і внутрішній.

Внутрішній аудит може починатися з інтерв'ю з вищим керівництвом компанії. Потім аудит проводиться в наступних напрямках.

1. Інтерв'ю з представниками функціональних напрямів з питань, що мають відношення до логістики (транспорт, склади, запаси, поставки, система управління, мотивація);

2. обробку вибірки документів підприємства. Джерела отримання інформації:

1) первинна документація - транспортні документи, наприклад, листи змісту вантажів контейнерах

2) різні файли, наприклад, історія минулих замовлень і статистика відвантажень клієнтам;

3) звіти керівників структурних підрозділів компанії.

3. Збір даних за договорами для проведення статистичного аналізу і точного опису роботи існуючої логістичної системи

В ході проведеного системного аналізу вибудовується система показників, які можна розділити на чотири групи:

1. Показники ефективності обслуговування клієнтів (внутрішніх і зовнішніх клієнтів) та оцінки якості сервісу.

Тобто:

1) час виконання замовлення;

2) стабільність часу виконання замовлень (відхилення);

3) здатність змінювати характеристики замовлень клієнтів.

2. Показники, пов'язані з витратами на виконання логістичних функцій (витрати на закупівлі, поставки, транспорт, склади, складування, запаси). При аналізі витрат проводять розрахунок "витрати-вигоди" - маються на увазі вигоди одержувані клієнтами від реалізації тих чи інших рішень.

3. Показники використання активів (складські споруди, власний парк рухомого складу).

4. Показники бенчмаркінгу - вивчення кращого в практиці з конкурентів підприємства в областях, що стосуються логістики.

Маючи на руках результати внутрішнього аудиту, команда може переходити до аудиту зовнішнього, в процесі якого вивчають очікування і вимоги клієнтів з метою визначення показників роботи компанії, розглядають прийоми, використовувані конкурентами, а також рівні необхідного обслуговування. Проводиться зовнішній аудит в вигляді поштової розсилки анкет, вибіркових співбесід з клієнтами (представниками різних обслуговуваних сегментів ринку, покупцями з різним обсягом закупівель і з різних географічних місць). Типові запитальники і анкети адаптуються під кожне підприємство. При цьому опитуються звичайно як керівники компанії й окремих підрозділів, так і конкретні фахівці.

При обробці анкет основну увагу звертають на якість обслуговування клієнтів, аналіз причин і наслідків з різних видів витрат.

Результати зовнішнього аудиту дозволяють групі з проведення логістичного аудиту сформулювати рекомендації щодо майбутньої стратегії компанії і вказати зміни, які потрібно провести в чинній операційній системі логістики, описати рекомендовану стратегію розробки ефективної та продуктивної системи логістики.

Після проведення аудиту підготовляються аналітичні звіти про такі дані.

1. Аналіз номенклатури / товарів / вантажів Дані про асортимент, запасах по групах, оборотності груп.

2. Аналіз вантажопотоків Детальний опис руху кожної складської групи товару по складу. Діаграма зазвичай має вигляд набору складських зон з перетинає їх лінією, що відповідає певній групі товару. На відрізках лінії між зонами складу вказується характеристика матеріального потоку. Зазвичай це кількість одиниць товару оброблюваних на цьому відрізку на годину.

3. Ресурсооснащеніе Класифікація та опис вантажно-розвантажувальної техніки.

4. Бізнес-процеси. Документ, що описує підприємство як бізнес структуру і характеризує регламенти всіх бізнес-процесів. До регламентам повинен додаватися документ зі значеннями ключових показників ефективності складу.

(3) Мета логістичного аудиту — визначення вузьких місць у логістичній системі підприємства та відповідності фактичних результатів її функціонування запланованим заходам, а також визначення шляхів забезпечення ефективності впровадження цих заходів та їх прийнятності для досягнення поставлених цілей.

Внутрішній логістичний аудит проводять для задовільнення внутрішньої потреби підприємства. Він спрямований не тільки на виявлення самих відхилень у логістичній діяльності підприємства, але й визначення причин появлення таких відхилень, оцінку необхідності та можливості проведення попереджувальних і коригувальних дій. Внутрішній логістичний аудит розглядається як невід'ємна частина системного аналізу логістичного системи підприємства, причому його роль має постійно розширюватися шляхом доповнення новими задачами щодо:

- оцінки якості інформації, що надходить із управлінської системи;

- оцінки ефективності методики опрацювання управлінським апаратом інформаційних потоків.

Внутрішній логістичний аудит проводиться, якщо у підприємства виникає:

- потреба у плановому аналізі ефективності логістичної системи;

- потреба в удосконаленні логістичної системи та визначенні найбільш ефективних заходів для нього;

- необхідність оцінки фактичних заходів, спрямованих на поліпшення логістичної діяльності;

- проблема з організацією логістичної діяльності;

- необхідність визначення слабких точок логістичної системи.

Зовнішній логістичний аудит виконується для задовільнення потреб підприємства при проведенні його зовнішньої діяльності.

Така перевірка здійснюється незалежними експертами, замовником чи іншими особами з метою отримання доказів відповідності логістичної діяльності підприємства певним вимогам.

Необхідність проведення зовнішнього логістичного аудиту обумовлюється:

- тим, що виникає необхідність підтвердження відповідності вимогам, встановленим законодавством та іншими діючими нормативними документами;

- вимогами замовника до підтвердження забезпечення потрібної якості виконання логістичних послуг;

- вимогами органу, який видає документи (сертифікати) на проведення певних робіт.

За порядком призначення логістичний аудит поділяють на первинний і вторинний.

Первинний логістичний аудит здійснюється логістом-аналітиком на кому підприємстві за даний період часу вперше.

Повторний логістичний аудит проводиться після вже проведеної перевірки за той же період часу, якщо керівництво підприємства з яких-будь причин не погоджується з висновками аудиту. У цьому разі вище керівництво може призначити іншого спеціаліста.

Результати логістичного аудиту служать підставою для офіційної оцінки ефективності логістичної системи підприємства, її відповідності загальній господарській політиці підприємства. За результати логістичного аудиту та офіційної оцінки вищим керівництвом Огістичної діяльності складається програма заходів, спрямованих на її поліпшення, і розробляється система коригувальних і попереджувальних дій

В сьогоднішніх умовах вимоги до логістики суттєво зростають. Все більша кількість підприємств починають розуміти всю важливість та значимість логістики, її прямий вплив на ефективність виробничої діяльності. Запровадження принципів логістики на підприємстві гарантує зниження собівартості продукції та покращення якості поставок – тобто вирішальної конкурентної переваги на українському ринку.

Метою логістичного аудиту є привернути увагу керівництва підприємства до логістичного управління процесом постачання. Адже, тільки за допомогою здійснення контролю та керуючи матеріальними потоками, можливо реально керувати підприємством. Професійна діагностика логістичної системи підприємства дозволяє повністю вивчити бізнес-процеси, що виникають в системі постачання. За її результатами будуть прийматися зважені та фінансово обгрунтовані рішення, які спрямовані на покращення всієї логістичної системи та підвищення ефективності бізнесу.

В залежності від особливості діяльності підприємства аудитор в процесі проведення логістичного аудиту повинен виконати ряд завдань. Першим важливим завданням є правильне позиціонування логістики в загальній структурі підприємства, співставлення логістичних цілей і стратегії з глобальними стратегіями підприємства. Другим завданням є фінансове, тому що саме логістичний аудит визначає основні джерела прихованих логістичних витрат, потенційні ділянки покращення логістичних процесів. Також, важливим завданням логістичного аудиту є впровадження сучасних логістичних технологій, які спрямовані на підвищення ефективності роботи підприємства.

Якщо вчасно, зважено та послідовно вирішувати дані завдання, існує можливість покращити фінансові складову підприємства за рахунок більш раціонального використання логістичної функції та значного зменшення розмірів необхідного оборотного капіталу [1].

На основі розглянутих матеріалів можемо дати визначення логістичного аудиту.

Отже, логістичний аудит є всебічним обстеженням і тестуванням всіх логістичних процесів з точки зору якості, продуктивності, технології і зовнішніх факторів. Також можна сказати, що це незалежна безстороння оцінка всіх складових ланцюжка поставок на підприємстві, яка включає аналіз системи планування та документообігу, технологічних процедур, взаємовідносин з постачальниками і клієнтами, а також аналіз ефективності логістичної інфраструктури компанії, системи контролю якості та рівня витрат на обслуговування логістичних процесів [3].

Логістичний аудит особливо затребуваний на промислових підприємствах, де задіяні в комплексі всі логістичні функції, включаючи закупівлі, виробництво і збут продукції; має сенс проводити його також у торгівлі. Результати аудиту можуть бути корисними для складських операторів та експедиторських компаній, фірм, що пропонують інформаційні та консалтингові рішення в галузі логістики [4].

Систематичне проведення логістичного аудиту дозволяє компанії вчасно виявляти можливі шляхи зниження витрат і підвищення ефективності діяльності підприємства в цілому. В результаті проведеного логістичного аудиту формується звіт, в якому керівництву компанії надаються результати проведеної перевірки та рекомендації щодо покращення існуючої логістичної системи підприємства. Також, регулярність проведення аудиту дозволяє співвідносити поточні оцінки з попередніми значеннями показників ефективності та відслідковувати динаміку їх зміни.

Залежно від цілей, які ставить перед собою керівництво компанії-замовника, оцінка логістичної системи може бути спрямована на виявлення шляхів зниження витрат, підвищення прибутку, збільшення товарообігу, максимального завантаження виробничих потужностей та ін Проведення логістичного аудиту актуально для підприємств усіх форм власності незалежно від розміру та сфери діяльності.

Якісний логістичний аудит проводиться кваліфікованими фахівцями, в обов'язки яких входить ретельне об'єктивне вивчення поточного стану компанії, виявлення шляхів оптимізації, сприяння компанії в процесі впровадження змін та моніторинг ефективності діяльності підприємства після проведення рекомендованих змін [2].

Логісти-аудитори виявляють проблемні місця, визначають можливості для удосконалень, розробляють плани впровадження нових технологій. Результати логістичного аудиту формулюються у формах і термінах звичних для фінансових директорів і вищих керівників, що приймають відповідальні фінансові рішення.

Логістичний аудит допомагає виявити приховані логістичні витрати.

Отже, можемо зробити висновки, що логістичний аудит є важливою складовою логістичної діяльності підприємства в умовах сучасного розвитку економіки. Тому для того, щоб логістичний аудит зайняв належне місце в забезпеченні ефективності логістичної діяльності підприємств та в системі контролю необхідно дотримуватися деяких умов для його подальшого розвитку, вирішення існуючих проблем та наближення до найкращої міжнародної практики. Саме тому необхідно створювати адекватну методологічну та нормативну основу для проведення аудиту логістичної діяльності, зокрема розробити та затвердити зміни й доповнення в чинне законодавство, які будуть регулювати особливості проведення аудиту. І важливу роль у вдосконаленні методології та практики логістичного аудиту відіграє створення умов для підготовки і атестації аудиторів, які могли б працювати у сфері логістики.

(4) В даний час на підприємствах промисловості здійснюється стандартизація процесів виробництва при впровадженні інноваційних технологій. Для найбільш повного впровадження інновацій, застосування їх на практиці, розробляють систему інноваційного менеджменту, який дозволяє оцінити ефективність використовуваних технологічних схем виробництва і реалізації продукції. Проте до цих пір часто при впровадженні системи інноваційного менеджменту контрольні заходи проводяться не в повному обсязі або зовсім відсутні. В теж час форми аудиторського контролю є обов'язковими при здійсненні різних видів діяльності.

Таким чином, сьогодні головним завданням аудиторського контролю стоїть перед підприємством є визначення цілей, завдань, функцій, обсягу і структури проведення аудиту на промислових підприємств.

Загальновизнано, що аудит на підприємствах повинен проводитися з урахуванням певних умов і етапів. Проблема проведення аудиту полягає у вибудовуванні такої послідовності процесів, реалізація якої забезпечила б максимальний ефект майбутніх результатів і високу ефективність від здійснення рекомендації та заходів зазначених в аудиті. При цьому під ефектом у даному випадку розуміється досягнутий в довгостроковій перспективі результат від впровадження заходів, а також загальна вірогідність і корисність аудиту для самовдосконалення компанії.

Логістичний аудит являє собою комплексну оцінку існуючих підходів до ресурсного забезпечення, процесу виробництва та реалізації продукції. Логістичний аудит є формою контролю, що представляє незалежну експертизу матеріального потоку що проходить через підприємство і забезпечення його всіма необхідними ресурсами. Це «дзеркало правди» в процесі інноваційного менеджменту, що виявляє «вузькі місця» і різного роду відхилення фактичного стану справ від планованих показників роботи підприємства. Результати логістичного аудиту дозволяють проводити корекцію логістичних схем, таких як постачання, виробництво, реалізація, транспорт, складування і приймати управлінські рішення щодо підвищення ефективності інноваційної діяльності підприємства. На малюнку 1 показана схема інноваційного менеджменту з використанням логістичного аудиту.

Цілями логістичного аудиту є:

· Визначення відповідності ресурсного забезпечення підприємства;

· Встановлення системи інноваційного менеджменту та стандартизації процесів виробництва;

· Ідентифікація проблемних областей для оптимізації менеджменту;

· Здійснення оцінки стану інноваційного менеджменту, стандартизації виробничих процесів.

Для досягнення цих цілей необхідно вирішити наступні завдання:

· Проведення логістичного аудиту з метою оцінки ефективності логістичної ситеми підприємства;

· Проведення логістичного аналізу при моделюванні нової схеми інноваційного менеджменту;

· Виявлення найбільш раціональних, з позиції принципів логістики, схем руху матеріального потоку;

· Аналіз існуючих стандартів роботи підприємства і подальше коригування;

· Аналіз процесу виробництва;

· Аналіз раціонального використання ресурсів;

· Аналіз раціонального витрачання;

розробка рекомендацій щодо оптимізації інноваційного менеджменту.

У таблиці 1 представлено зміст поняття логістичного аудиту.

До логистическому аудиту пред'являються певні вимоги. Найбільш вагоме з них - достатня наявність актуальної та релевантної інформації і доступ необхідних ресурсів для проведення логістичного аудиту. З вищесказаного можна вивести основний принцип логістичного аудиту: «Якщо актуальною і релевантної інформації занадто мало, щоб проводити логістичний аудит, якщо обсяг реінжинірингу занадто незначний або немає необхідності в ньому, то краще не проводити логістичний аудит зовсім».

Логістичний аудит ставить перед собою набір цілей з урахуванням корекції замовника. Обсяг логістичного аудиту визначається когнітивними рамками дослідження і глибиною логістичного аудиту (визначається при переговорах або при консультуванні замовників).

Для забезпечення якості виконуваних робіт робоча група з проведення логістичного аудиту має бути незалежною від обследуемой ними діяльності. В проведенні логістичного аудиту беруть участь співробітники об'єкта аудиту, і вони не повинні бути підзвітні робочій групі, що відповідає за проведення логістичного аудиту. Робоча група повинна володіти відповідними компетенціями. В робочу групу обов'язково включаються різного роду спеціалісти (по виробництву, по транспорту, по складському господарству і т. П.).

З метою забезпечення надійності результатів логістичного аудиту його необхідно проводити з чітко поставленою методологією. На сьогоднішній день універсального інструменту не існує, т. К. Кожне підприємство унікальне.

На початковій стадії проведення логістичного аудиту здійснюється розробка критеріїв логістичного аудиту робочою групою, які проговорюються з замовником. Наприклад, при оцінці пропускної здатності складського господарства визначаються критерії ефективності таких процесів як: пропускна здатність вантажно-розвантажувального фронту, швидкість обсяг переробленого вантажопотоку і т. П.

Процес проведення логістичного аудиту повинен бути спланований і організований таким чином, щоб забезпечував замовника і робочу групу необхідним рівнем довіри до актуальності та релевантності результатів аудиту. Результат логістичного аудиту має бути собою звіт з вибіркової інформацією і на вимогу замовника повинні бути представлені необхідні розрахунки по процесам.

Результати логістичного аудиту повинні бути представлені клієнту у вигляді надрукованого звіту та електронного варіанту. Інформація, пов'язана з логістичним аудитом, яку необхідно включати на закінчення:

· Узгоджені цілі, обсяг та умови логістичного аудиту;

· Узгоджені критерії логістичного аудиту;

· Терміни логістичного аудиту;

· Робоча група, як з боку аудиторської компанії, так з боку підприємства, що перевіряється;

· Заява про конфіденційність;

· Короткий виклад всієї процедури логістичного аудиту;

· Результати логістичного аудиту;

· Рекомендації.

Робоча група після переговорів із замовником повинна вирішити, які з пунктів слід внести до звіту.

Логістичний аудит повинен переслідувати наступні цілі:

· Визначення наявності необхідних ресурсів, наявність складських потужностей, необхідного транспортного забезпечення, ефективності виробничого процесу, відповідності узгодженості всіх підрозділів, стандартизації процесів відповідних критеріям аудиту;

· Гнучкість системи інноваційного менеджменту та стандартизації виробничого процесу на підприємстві;

· Можливості ідентифікації проблем для оптимізації інноваційного менеджменту;

· Можливість проведення оцінки стану інноваційного менеджменту, стандартизації процесів підприємства.

Для досягнення цілей необхідно вирішити наступні завдання:

· Проведення логістичного аналізу з метою оцінки ефективності виробництва;

· Виявлення найбільш оптимальних з точки зору логістики схем роботи;

· Аналіз проходження матеріальних потоків через систему;

· Системний аналіз підприємства,

· Аналіз раціонального використання ресурсів підприємства,

· Розробка рекомендацій по оптимізації і шляхів розвитку інноваційного менеджменту.

Обсяг логістичного аудиту та перелік робіт визначається замовником і компанією з проведення логістичного аудиту. При проведенні логістичного аудиту повинні бути виділені необхідні ресурси, що забезпечують якісне вирішення поставлених цілей і завдань.

На першому етапі проведення логістичного аудиту проводиться збір первинної інформації та аналіз документообігу компанії: асортимент; групи витрат; посадові інструкції та багато іншого. Якщо зібрана інформація представляється неадекватною для проведення логістичного аудиту, то виробляється самостійний збір інформації.

В процесі проведення логістичного аудиту повинен бути розроблений гнучкий план проведення аудиту. План має включати:

· Цілі та перелік робіт логістичного аудиту;

· Розроблені критерії логістичного аудиту;

· Область дослідження;

· Етапи проведення логістичного аудиту;

· Узгоджені дати;

· Склад робочої групи з представниками підприємства, де проводиться логістичний аудит;

· Графік із зазначенням контрольних точок і проведень нарад із замовником;

· Зміст і форма результату, очікувана по закінченню проведення логістичного аудиту;

План аудиту погоджується з замовником, що перевіряється, та завіряється учасниками робочої групи. По завершенню розробки плану проведення логістичного аудиту здійснюється збір первинної інформації. Інформація може бути зібрана за допомогою різних інструментів, таких як хронометраж, фотографія робочого дня, опитування та інші інструменти.

На останньому етапі проводиться обробка зібраної інформації і надалі аналіз, потім виявляються вузькі місця в діяльності підприємства.

По закінченню проведення логістичного аудиту організується збори всіх зацікавлених осіб у проведенні логістичного аудиту та відбувається затвердження звіту з логістичного аудиту. В звіті про проведення логістичного аудиту містяться результати аудиту. Акт приймання результатів логістичного аудиту підписується в разі закінчення всіх робіт, встановлених планом аудиту і прийняттям звіту замовником.

До фахівців робочої групи, які проводять логістичний аудит пред'являються певні вимоги: вища освіта за профілем роботи та спеціалізація з логістики. Фахівці робочої групи повинні мати досвід роботи (не менше 3 років у даній сфері), володіти навичками і знаннями з питань:

· Транспортної логістики;

· Складської логістики;

· Логістики постачання;

· Розподільчої логістики;

· Організації і планування виробництва;

· Технології.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1948 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.023 с)...