Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Функції системи управління туристичною діяльністю



Разом з економічними важелями дії використовуються й адміністративні методи урядового регулювання діяльності туристських підприємств для підвищення якості роботи на туристичному ринку. Це, перш за все, ліцензування та сертифікація туристичних підприємств.

Згідно з Законом України ліцензіат - це суб'єкт підприємницької діяльності, що отримав ліцензію на туроператорську й турагентську діяльність.

В Україні ліцензування туроператорської та турагентської діяльності здійснюється згідно з Законом України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, “Про туризм”, “Про захист прав споживачів”, постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 №1698 “Про затвердження переліку органів ліцензування”, постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2001 № 756 “Про затвердження переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності”. Ліцензування турагентської діяльності здійснює Державна служба туризму й курортів України, Рада міністрів АР Крим, обласні адміністрації, міська Київська й Севастопольська адміністрація. Ліцензування туроператорськой діяльності здійснюється тільки Державною службою туризму й курортів України (Держтурадміністрацією).

У назві суб'єкта господарської діяльності заборонено використовувати слова «туроператор» і «турагент» і назву іншого суб'єкта господарської діяльності, який вже отримав ліцензію.

Спеціальними й основними умовами для заняття туристичною діяльністю є:

1. Наявність у штаті підприємства/підрозділу кваліфікованого керівника й фахівців зі стажем роботи у сфері туризму. Керівник туроператора повинен мати вищу освіту або спеціальну туристичну освіту, а також стаж роботи в туристичній галузі не менше 3-х років. Керівник туроператора не може працювати за сумісництвом на керівних посадах інших туроператорів. У штаті туроператора має налічуватися не менше 50 відсотків фахівців, які мають відповідну туристичну освіту або стаж роботи у галузі туризму не менше 3-х років і диплом про підвищення кваліфікації в акредитованих навчальних закладах. Керівник турагента або керівник філії, іншого окремого підрозділу турагента (юридичної особи) повинен мати вищу освіту, а також стаж роботи у галузі туризму не менше 3-х років або спеціальної туристичної освіти. Турагент - фізична особа-суб'єкт підприємницької діяльності повинен мати спеціальну туристичну освіту. У штаті турагента має налічуватися не менше 30 відсотків фахівців, які мають відповідну спеціальну освіту або стаж роботи у галузі туризму не менше 3-х років.

2. Наявність гарантій: мінімальний розмір фінансового забезпечення туроператора має становити суму, еквівалентну не менше ніж 20 000 євро. Розмір фінансового забезпечення туроператора, який надає послуги виключно з внутрішнього та в'їзного туризму, має становити суму, еквівалентну не менше ніж 10 000 євро. Мінімальний розмір фінансового забезпечення турагента має становити суму, еквівалентну не менше ніж 2 000 євро. Туроператор (турагент), який не надав підтвердження фінансового забезпечення, не має права займатися туристичною діяльністю.

3. Наявність приміщення/офісу: туроператор (турагент) повинен мати нежиле, технічно оснащене приміщення (офіс), яке відповідає таким вимогам: має зовнішню рекламу з вказівкою найменування згідно зі засновницькими документами туроператора й логотипу (за його наявності); обладнаний і має робочу площу відповідно до вимог законодавства України; у житловому будинку, розміщується на першому, другому й цокольному поверхах і повинен мати входи й евакуаційні виходи, ізольовані від житлової частини будинку; приміщення має відповідати протипожежним, технічним і санітарним нормам, встановленим для організації роботи туроператора (турагента).

4. Наявність договору зі страховою компанією про здійснення обов'язкового страхування (медичне й від нещасного випадку) туристів, які прямують в туристичні подорожі (для туроператорів).

Для отримання ліцензії на туроператорську діяльність необхідні такі документи:

1. Заява про видачу ліцензії на бланку встановленої форми (додаток 2).

Друкується, заповнюється українською мовою. Підписується керівником суб'єкта господарювання, завіряється печаткою. У заяві вказується повне найменування суб'єкта господарювання згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію.

2. До заяви додаються такі документи:

завірена копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта господарювання;

завірені копії засновницьких документів;

завірена копія документа про склад органу керування, призначення керівника;

завірені копії документів, які підтверджують право власності або оренди службового приміщення (офісу);

завірена копія диплома про вищу освіту і виписка з трудової книжки керівника про стаж його роботи в туристичній галузі не менше 3-х років або копія диплома керівника про вищу освіту у галузі туризму;

завірена копія довідки з банку або іншої кредитної установи про підтвердження фінансового забезпечення відповідальності суб'єкта господарювання в розмірі, що відповідає ст.15 Закону України “Про туризм”;

завірена копія договору зі страховою компанією про здійснення обов'язкового страхування туристів, які прямують у туристичні подорожі;

завірена в установленому порядку копія довідки в статистичному управлінні про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Документи приймаються за описом (2 екземпляри, один з яких повертається заявникові) (бланк опису).

Необхідно надати оригінали всіх документів, які після звірки повертаються.

Якщо документи подаються в Держтуризмкурортів не керівником, а його довіреною особою, то до наведеного списку документів також додається нотаріально завірена довіреність, яка підтверджує правомочність даної особи.

Ліцензію отримує керівник суб'єкта господарювання, а у разі його відсутності - уповноважений ним представник за наявності довіреності на отримання ліцензії.

Особа, яке отримує ліцензію, надає паспорт і копію платіжного документа, який підтверджує сплату видачі ліцензії (разом з оригіналом, який після перевірки повертається).

Сплата за ліцензію здійснюється після того, як ухвалено рішення про видачу ліцензії - 20 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.

Сплата за видачу кожної копії ліцензії (для підрозділів, філій) – 1 неоподатковуваний податком мінімум доходів громадян.

У разі, коли ліцензіат має намір здійснювати відмічений у ліцензії вид господарської діяльності після закінчення терміну її дії, він має отримати нову ліцензію в порядку, встановленому для її видачі.

Для отримання ліцензії на турагентську діяльність необхідні:

1. Заява про видачу ліцензії на бланку встановленої форми.

2. Нотаріально завірена копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності.

3. Засвідчені в установленому порядку копії засновницьких документів (для юридичних осіб).

4. Засвідчена в установленому порядку копія документа про призначення складу виконавського органу (керівника), або керівника структурного підрозділу суб'єкта господарської діяльності (для юридичних осіб).

5. Засвідчені в установленому порядку копії документів, які підтверджують право власності або оренди суб'єктом господарської діяльності службового приміщення (офісу).

6. Засвідчений в установленому порядку витяг з трудової книжки керівника суб'єкта господарської діяльності (структурного підрозділу) про стаж його роботи в туристичній галузі не менше 3-х років або засвідчена в установленому порядку копія диплома про спеціальну туристичну освіту (для юридичних осіб).

7. Засвідчена в установленому порядку копія диплома про спеціальну туристичну освіту (для фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності).

8. Нотаріально завірена копія довідки з банківської або іншої кредитної установи про підтвердження фінансового забезпечення відповідальності суб'єкта господарської діяльності в розмірі, визначеному Законом України «Про туризм».

9. Засвідчена керівником суб'єкта копія довідки статуправління про включення в Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України (для юридичних осіб).

Іноземним юридичним і фізичним особам, які бажають здійснювати туроператорську й турагентську діяльність на території України, необхідно:

1) створити підприємство в Україні згідно з чинним законодавством;

2) отримати в установленому порядку ліцензію на здійснення туроператорської або турагентської діяльності.

Звертаємо увагу на те, що посередницька діяльність на території України з укладення договорів на туристичне обслуговування з іноземними суб'єктами туристичної діяльності не вирішується. Така діяльність може здійснюватися тільки через туроператорів, створених відповідно до чинного законодавства України. Угоди, які укладаються з порушенням до вказаних вимог, є недійсними. Це визначено в ст. 37 Закону про туризм.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1446 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...