Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота №2. Тема: Комбінована трьохмиттєва проба Лєтунова (2 години)



Тема: Комбінована трьохмиттєва проба Лєтунова (2 години).

Комбінована проба Лєтунова представляє особливий інтерес для фахівців в області спортивної фізіології, тому що дозволяє оцінити реакцію серцево-судинної системи організму на трьох різних, по інтенсивності і тривалості, фізичні навантаження: 1) 20 присідань за 30 секунд (розглядається в якості розминки перед наступними видами м'язової діяльності); 2) 15-и секундний біг на місці в максимальному темпі (стегно піднімається до горизонтального положення) (навантаження на швидкість); 3) 3-х хвилинний біг на місці в темпі 180 кроків за хвилину (стегно піднімається приблизно на 75 градусів) (навантаження на витривалість).

Для роботи необхідні: секундомір або годинник із секундною стрілкою, тонометр, фонендоскоп, метроном.

Хід роботи:

1. Після визначення в стані відносного спокою у випробуваного ЧСС і артеріального тиску він виконує 20 глибоких присідань за 30 секунд. У перші 10 секунд після навантаження визначають ЧСС, а далі протягом 40 секунд вимірюють артеріальний тиск. Починаючи з 50-ої секунди знову реєструють ЧСС по 10-и секундних відрізках і по поверненню її до норми (але не раніше чим через 2 хвилини після навантаження) знову визначають артеріальний тиск.

2. Друга частина проби полягає у виконанні випробуваним 15-и секундного бігу на місці в максимальному темпі. Відразу після даного виду навантаження вимірюють ЧСС і артеріальний тиск протягом 4-х хвилин по наступній схемі: на початку і наприкінці кожної хвилини протягом 10 секунд визначають ЧСС, а в проміжку між цими операціями – артеріальний тиск).

3. По закінченні 4-ї хвилини відновлення після 15-и секундного бігу на місці виконується 3-я частина проби Лєтунова – біг на місці протягом 3-х хвилин (темп – 180 кроків у хвилину). По закінченні бігу протягом 4-х хвилин реєструють ЧСС і артеріальний тиск таким же способом як у пункті 2.

4. Всі отримані дані заносяться в спеціальну таблицю, аналізуються (оцінюється характер змін ЧСС і артеріальний тиск після кожного виду навантаження, час їхнього відновлення) і робиться висновок про тип реакції серцево-судинної системи на: 1) розминку; 2) швидкісну роботу; 3) роботу на витривалість.

Таблиця 2 Розміри ЧСС і артеріальний тиск на різних етапах комбінованої проби Лєтунова.

ЧСС в стані спокою = АТ в стані спокою =
Час після наванта-жень 20 присідань 15-и секундний біг 3-х хвилинний біг
ЧСС після навантажень
1’ 2 3 4 1 2 3 4        
  ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨
    ¨                    
    ¨                    
    ¨                    
    ¨                    
  ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨
АТ після навантаж. ·   · · · · · · · · · ·
Час відновлення tчсс =   tат = Tчсс =   Tат = tчсс =   tат =

Примітка: · - вимірюється артеріальний тиск; ¨ - вимірюється ЧСС.

ВИСНОВОК: робиться висновок про тип реакції серцево-судинної системи обстежуваних на різні види фізичних навантажень.

.

Питання для самоконтролю:

1. Поняття про дозоване фізичне навантаження і функціональні проби. Основні вимоги до проведення навантажувальних проб.

2. Одно-, двох- і трьохмиттєві функціональні проби серцево-судинної системи і їх коротка характеристика.

3. Основні типи реакцій серцево-судинної системи організму на дозоване фізичне навантаження.

4. Значення функціональних проб із дозованим фізичним навантаженням у практиці медико-біологічного контролю за функціональним станом організму спортсменів.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 552 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...