Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Години)



Для роботи необхідні: секундомір або годинник із секундною стрілкою, тонометр, фонендоскоп.

Хід роботи:

1. У обстежуваного в положенні сидячи підраховують ЧСС за 10 секунд до одержання 2-3 однакових розмірів підряд і після цього вимірюють артеріальний тиск.

2. Після реєстрації розмірів ЧСС і артеріального тиску в стані відносного спокою обстежуваний, не знімаючи манжети, виконує стандартне фізичне навантаження (частіше усього застосовується проба Мартіне-Кушелевського у виді 20 глибоких присідань за 30 секунд). Після виконання присідань обстежуваний негайно сідає й у перші 10 секунд у нього підраховують ЧСС; слідом за цим протягом наступних 40 секунд визначають артеріальний тиск. Починаючи з 50-ї секунди після навантаження, ЧСС підраховують кожні 10 секунд до її повернення до вихідного рівня. Після відновлення ЧСС вимірюють артеріальний тиск. Якщо він не нормалізувався, його вимірюють кожні 2 хвилини до повернення до вихідного рівня.

3. Отримані значення ЧСС і артеріальний тиск в пункті 2 заносять у спеціальну таблицю 1 і, на підставі характеру зміни даних параметрів після навантаження й особливостей їх відновлення, роблять висновок про тип реакції серцево-судинної системи випробуваного на стандартне фізичне навантаження.

Таблиця 1 Розміри ЧСС і артеріальний тиск на різних етапах функціональної проби Мартіне-Кушелевського

ЧСС у спокої = Хвилини після навантаження Час відновлення
АТ у спокої =
Секунди після навантаження 1-а 2-а 3-я 4-а 5-а     t ЧСС =
           
           
            t АТ =
           
           
           
АТ          

ВИСНОВОК: дають оцінку типу реакції серцево-судинної системи обстежуваного на стандартне фізичне навантаження.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 478 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...