Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція № 4. Сутнісна характеристика структури підприємства



План.

1.Виробнича на структура підприємства.

2.Загальна структура підприємства

Структура пiдприємства - його внутрiшнiй устрiй, який характеризує склад пiдроздiлiв i систему зв’язкiв, пiдпорядкованостi та взаємодiї мiж ними.

Розрiзняють виробничу й загальну структури пiдприємства.
Основу дiяльностi кожного пiдприємства становлять виробничi процеси, що виконуються у вiдповiдних пiдроздiлах. Саме склад цих пiдроздiлiв i характеризує виробничу структуру пiдприємства.

Виробнича структура підприємства – це склад, кількісне співвідношення і розміри внутрішніх підрозділів, форми їх побудови та взаємозв’язку. Виробнича структура характеризує долю окремих підрозділів в чисельності працівників підприємства у випуску продукції, вартості основних фондів і т.д. Для підприємств є важливим встановлення оптимальної виробничої структури.

На виробничу структуру підприємства впливають такі фактори:

- масштаб виробництва;

- складність конструкції виробу;

- характер технологічного процесу.

Якщо головним виробничим підрозділом підприємства є цех (адміністративно відокремлена частина підприємства, в якій виконується комплекс робіт відповідно до внутрішньозаводської спеціалізації), то така виробнича структура називається цеховою.

Цехи поділяються на:

· основні (заготівельні, обробні, складальні);

· допоміжні (інструментальні, ремонтні, енергетичні);

· побічні (утилізації, відновлення деяких сировинно-матеріальних ресурсів);

· обслуговуючі (складське і транспортне господарства);

· підсобні (виробництво тари, відгодівельне і тепличне господарства тощо).

Основні цехи виготовляють продукцiю, призначену для реалiзацiї на сторону, тобто продукцiю, що визначає профiль та спецiадiзацiю пiдприємства.
Допомiжнi цехи виготовляють продукцiю, що використовусться для забезпечення власних потреб усерединi самого пiдприєметва.
Обслуговуючi цехи та господарства виконують роботи, якi забезпечують необхiднi умови для нормального перебiгу основних i допомiжних виробничих процесiв

Побiчнi цехи займаються, як правило, утилiзацiсю, переробкою та виготовленням продукцiї з вiдходiв основного виробництва.
У структурi деяких пiдприємств iснують експериментальнi (дослiднi) цехи, якi займаються пiдготовкою та випробуванням нових виробiв, розробкою нових технологiй, проведснням рiзноманiтних експериментальних робiт.
За формою спецiалiзацi основних цехiв розрiзняють технологiчну, предметну та змiшану виробничi структури. Ознакою технологiчно структури є спеiалiзацiя цехiв пiдприємства на виконаннi певно частки технологiчного процесу або окремо стадi виробничого процесу (ливарнi, тсрмiчнi, механообробнi, складальнi цехи машинобудiвного пiдприсмства). Технологiчна структура використовується переважно на пiдприємствах одиничного i дрiбносерiйного виробництва з рiзноманiтною та нестiйкою номенклатурою продукцi.
Планування кожного цеху і виробничої ділянки розробляється на основі прийнятого технологічного процесу цеху з урахуванням його виробничої потужності і взаємозв'язку з іншими цехами підприємства.

Залежно вiд пiдроздiлу, дiяльнiсть якого покладено в основу виробничоi структури розрізняють: цехову, безцехову, корпусну та комбiнатську виробничi структури.
На невеликих пiдприємствах з вiдносно простими виробничими процесами застосовусться без цехова виробни ча структура. Основою їi побудови є виробнича дiльниця, як найбiльший структурний пiдроздiл такого пiдприєства. Виробнича дiльниця — це сукупнiсть територiально вiдокремлених робочих мiсць, на яких виконуються технологiчно однорiднi роботи або виготовляється однотипна продукцiя.
На великих пiдприємствах кiлька однотипних цехiв можуть бути об’єднанi в корпус. У цьому разi корпус стає основним структурним пiдроздiлом пiдприємства. Така виробнича структура дiстала назву корпусноi:
На пiдприємствах, де здiйснюються багатостадiйнi процеси виробництва, характерною ознакою яких с послiдовнiсть процесiв переробки сировини (металургiйна, хiмiчна, текстильна промисловiсть) використовусться комбiнатська виробнича структура.ї Ii основу становлять пiдроздiли, якi виготовляють завершену частку готового виробу (чавун, сталь, прокат).
2.До складу будь-якого пiдприємства входять не тiльки виробничi пiдроздiли, а й вiддiли апарату управлiння, заклади культурно-побутового призначення тощо. Тому поряд з виробничою iснус так звана загальна структура пiдприємства.
Загальну структуру створюс сукупнiсть усiх виробничих, невиробничих та управлiнських пiдроздiлiв пiдприємства.
Пiдприсмство очолюс директор. Вiн здiйснює керiвництво Пiдприємством у цiлому, тобто репрезентус пiдприємство в будь яких органiзацiях, роэпоряджасться в межах чинного законодавства його майном, укладає договори, вiдкривас в банках розрахунковi рахунки тощо.
Першим заступником директора с головний iнженер. Вiн керує науково-дослiдними та експериментальними роботами, безпосередньо вiдповiдає за вдосконалення технiки i технологi виробництва. до його обов’язкiв входять також технiчна пiдготовка та обслугодопомiжнi цехи:
iнструментальний; ремонтний; експериментальний, розробка заходiв для пiдвищення якостi продукцii й дотримання технологiчноi дисциплiни.
Економiчну службу на пiдприсмствi очолюс головний економiст (заступник директора з питань економiки). Вiн вiдповiдає за оргаiзацiю планової роботи на підприємстві. Підпорядкований йому відділи розробляють опер плани випуску продукції,,здiйснює контроль за виконанням планових завдань, проводять аналiз дiяльностi пiдприємства. У його компетенцiї с також питання фiнансiв, органiзацiї працi та заробiтної плати.
Головне завдання начальника виробництва — це забезпечення виконання планiв пiдприємства; з цiєю метою начальник виробництва та пiдпорядкований йому виробничий вiддiл розробляють оперативнi плани випуску продукцiї для кожного цеху, забезпечують ритмiчну роботу з iхнього виконання, здiйснюють контроль i регулювання перебiгу виробничого процесу.
Маркетинговi функцiї винчення попиту, ринкiв збуту, реклами, просування товарiв, а також матерiально-технiчного забезпечення виробництва покладено на заступника директора з комерцiйних питань.
Заспгупник директора з кадрових i соцiальних пилань вiдповiдає за реалiзацiю кадрової полiтики пiдприємства. Вiн, зокрема, займасться питаннями вiдбору персоналу, його професiйної орiєнтацiї та соцiальної адаптацiї, навчання, пiдвищення на посадi, переведення, звiльнення. Крiм того, йому пiдпорядковано служби, що задовольняють соцiальнi потреби персоналу пiдприємства.
Кiлька пiдроздiлiв апарату управлiння пiдприємства пiдпорядковано безпосередньо директору. Облiк виробництва, контроль за використанням засобiв i дотриманням фiнансової дисциплiни, складання балансiв, розрахунки з робiтниками та службовцями здiйснюс бухгалтерiя. Функцiї контролю якостi продукцiї, запобiгання браку, розробки i впровадження систем управлiння якiстю покладено на незалежний вiд будь-якого заступника директора вiддiл технiчного контролю. Реалiзацiєю дiловодства на пiдприємствi, тобто приймання вхiдноi документацiї, й ресстрацiю, облiк, розподiл, органiзацiю внутрiшнього документообiгу, вiдправлення та зберiгання документiв забезпечус канцелярiя.
Директору пiдприємства також безпосередньо пiдпорядковано начальникiв цехiв, якi здiйснюють технiчне та господарське керiвництво вiдповiдним цехом. до складу апарату управлiння цеху входить заступник начальника цеху з пiдготовки виробництва. Вiн займається питаннями розробки технологiчних процесiв, забезпечує дільницi необхiдною документацiєю та оснасткою. Помiчник начальника цеху з виробництва здiйснює оперативне керiвництво Виробничими процесами. Механiк цеху органiзу ремонт устаткування та нагляд за його експлуатацiєю. Економiчну роботу в межах цеху очолює економiст, а питаниями нормування та оплати працi заимається нормувальник. Начальник цеху здiйснює управлiння виробництвом за допомогою майстрiв виробничих дiльниць, якi вже безпосередньо або за допомогою бригадирiв органiзують працю виконавцiв.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1157 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...