Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система перев'язки кладки



Тема 2.Цегельна кладка

Система перев'язки кладки

2.2. Процес цегельної кладки

Інструменти й пристосування

2.4. Транспортування, складування, подача й розкладка цегли на стіні

Розкладка цегли на стіні

2.6. Подача, розстеляння й розрівнювання розчину

Способи й послідовність кладки. Види розшивки швів.

Кладка стін і кутів.

2.9. Кладка стовпів і простінків

Армована цегельна кладка

2.11. Кладка перемичок, колодязів

2.12. Обладнання деформаційних швів

2.13. Робоче місце мулярів

Поетапний контроль і вимоги до якості кладки

Правила технічної безпеки

Система перев'язки кладки

Цегельну кладку виконують із керамічного повнотілого, пустотілого й силікатного цегл. Цегла має форму прямокутного паралелепіпеда із прямими ребрами й кутами, з рівними гранями. Розміри цегли в міліметрах: одинарного – 250×120×65, стовщеного – 250×120×88; керамічного пустотілого пластичного пресування можуть бути також 288×138×63.

Система перев'язки - це порядок укладання цегл (каменів) відносно один одного. Вона повинна відповідати правилам разрезки кладки.

При кладці розрізняють перев'язку вертикальних, поздовжніх і поперечних швів. Поздовжні шви перев'язують для того, щоб кладка не розшаровувалася уздовж стіни на більш тонкі стінки й щоб напруги в кладці від навантаження рівномірно розподілялися по ширині стіни. Наприклад, якщо стіну товщиною l1/2 цегли викласти тільки ложками, вона буде складатися із трьох незв'язаних між собою стінок товщиною 1/2 цегли й навантаження між ними буде розподілятися нерівномірно. Перев'язка поперечних швів необхідна для поздовжнього зв'язку між цеглами навантаження, що забезпечує розподіл, на сусідні ділянки кладки, і для монолітності стін при нерівномірних опадах, температурних деформаціях і т.п. Поперечні шви перев'язують ложковыми й тычковыми рядами, поздовжні - тичковыми.

Основні системи перев'язки цегельної кладки стін, широко застосовувані в нашій країні, - однорядна (ланцюгова) і багаторядна, а також трирядна.

Мал.1. Системи перев'язки цегельної кладки:
а - однорідна (ланцюгова), б - багаторядна;
1 - тичкові ряди, 2 - ложкові ряди, 3 - зсув вертикальних швів на чверть цегли, 4 - те ж, на половину цегли

При однорядній (ланцюговий) перев'язці (мал.1, а) ложковые й тычковые ряди в кладці чергуються. Поперечні шви в суміжних рядах, зрушені відносно один одного - на 1/4 цегли, а поздовжні - на 1/2 цегли. Усі вертикальні шви нижнього ряду перекриваються цеглами вышележащего ряду

Ланцюгова перев'язка застосовується при кладці стін. Якщо зводять стіни, у яких лицьовий шар викладають із лицювального або іншої ефективної цегли, ланцюгову перев'язку застосовують тільки при відповідній вказівці впроекте.

При багаторядній перев'язці (мал. 1, б) кладка складається зі стінок товщиною 1/2. цегли (120мм), складених з ложков. Залежно від розмірів цегли встановлена гранична висота ложковой кладки між тычковыми рядами для різних видів кладки: з одинарної цегли товщиною 65мм - один тычковый ряд на шість рядів кладки; з бетонних і природних каменів правильної форми при висоті ряду до 200мм - один тычковый ряд на три ряди кладки; зі стовщеного цегли товщиною 88мм - один тычковый ряд на чотири ряди кладки

При багаторядній перев'язці кладки з одинарної цегли, поздовжні вертикальні шви через кожні п'ять ложковых рядів перекриваються тычковыми рядами. При цьому тычковые ряди, можуть розташовуватися як в окремих, так і в інших рядах у чергуванні з ложковыми цеглами. Поперечні вертикальні шви в чотири ложковых рядах перекриваються ложками кожного суміжного ряду на 1/2 цегли, а шви п'ятого ложкового ряду - тычковыми цеглами шостого ряду 1/2. цегли. Таку кладку називають пятирядной. Іноді для посилення перев'язки кладки тычковые ряди укладають через три ложковых. Таку кладку називають трирядною

При багаторядній системі перев'язки не повністю дотримується третє правило разрезки кладки. Однак відсутність перев'язки поздовжніх швів на висоту п'яти рядів кладки практично не знижує її міцності, у той же час внаслідок великого термічного опору цих швів, розташованих на шляху теплового потоку, поліпшує теплотехнічні показники кладки

Кладка зовнішніх і внутрішніх верст - найбільш трудомістка операція. Продуктивність праці при укладанні цегли в конструкцію залежить від співвідношення кількості цегли у верстах і забутке, тобто від системи перев'язки кладки. При багаторядній перев'язці стін, у версти укладають в 1, 3 рази менше цегл, чим при ланцюговій (однорядної) перев'язці стін. Це значно полегшує роботу муляра, тому що укладання ложковых цегл по шнуру продуктивніше, чим тичковых: простіше забезпечується точність перев'язки, скорочується кількість поперечних швів кладки, що вимагають великої акуратності в роботі.

При ланцюговій перев'язці потрібне більша кількість трехчетвертних цегл для торців стін, кутів і стовпів. Наприклад, на 1м висоти кута стіни товщиною 2 цегли при ланцюговій кладці потрібні 14 трехчетверток і 42 четвертки або (при іншій схемі розкладки) 52 трехчетвертки, при багаторядної - чотири трехчетвертки й 12 четверток. Рубання на трехчетвертки й інші неповномірні цегли, крім витрат праці приводить до значної втрати цегли.

Багаторядна система перев'язки рекомендується як основна при зведенні стін, у тому числі й стін, що облицьовуються лицьовим або іншою цеглою.. Багаторядну систему перев'язки не допускається застосовувати для кладки стовпів, тому що через неповну перев'язку швів вони будуть недостатньо міцними. Стовпи й простінки шириною до 1м слід викладати по трирядній системі перев'язки. Кладку з керамічних каменів з поперечними щілиноподібними порожнечами виконують однорядною перев'язкою.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 418 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...