Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Діаметр розпаду електродів



При заданому діаметрі укосів інтенсивність опромінювання і швидкість руйнування футерівки при інших рівних умовах визначається діаметром розпаду електродів dр.

У трьохфазній круглій ДСП електроди розташовуються по вершинам рівностороннього трикутника. Тому променева енергія дуг по периметру печі розподіляється нерівномірно. Найбільше теплове навантаження сприймають дільниці стін, які розташовані проти електродів, а найменше - проти проміжків між ними.

Так, проти електродів футерівка основних стін руйнується в 2-2,5 рази швидше, ніж у проміжках. Причому руйнування саме цих ділянок кладки, як правило, виводить з ладу всю футерівку стін печей.

В наших умовах задача визначення діаметру розпаду електродів в основному зводиться до вибору величини співвідношення dр/dу, що забезпечує більш рівномірний розподіл теплового навантаженняпо периметру печі, максимальну рівностійкість та високу стійкість стін.

З цих позицій найкращі умови будуть мати місце при мінімальному dр/dу. Однак можливості зменшення dр/dу обмежуються міркуваннями конструктивного характеру. Величина dр/dу повинна забезпечити розташування електрододержателів (головки корпусів затискачів електродів), ущільнювальних кілець і достатньо високу будівельну міцність центральної частини склепіння.

Теоретичний аналіз, зроблений Окороковим Н.В., показав, що при симетричному розподілі потужностей по фазам достатньо рівномірний нагрів основ стін по периметру плавильного простору зберігається до dр/dу =0,25-0,3.

При цьому співвідношенні, а також достатньо великій питомій потужності трансформатора та використанні О 2 забезпечується швидке розплавлення шихти, розташованої на укосах і нагрів периферійних ділянок ванни.

Що ж стосується конструктивних міркувань, то для полегшення розміщення електрододержателів, ущільнювальних кілець у печах середньої місткості і малих dр/dу слідує збільшити до 0,35 і 0,40, відповідно. Незважаючина збільшення dр/dу, стійкість стін ДСП по мірі зменшення їхньої місткості зростає, тому що при цьому знижуються теплові і механічні навантаження на футерівку.

Для 100-тонних печей dр/dу можна брати рівним 0,25 (1600 мм). а для 200-т –0,20 (1775 мм).

Потрібно відзначити, що зарубіжні великовантажні печі місткістю 125 т, які працюють з електродами діаметром 610 мм, мають dр близько 1600мм. а 360 т печі, розраховані на роботу з електродами діаметром 710 мм - всього 1760 мм. При цьому, по мірі зростання садкипечіі потужності трансформатора, безперервно збільшуєтьсявідстань "стінка-дуга".

6.3. Футерівка дугової печі та основні габаритні параметри печі

Робочий простір печі утворюється футерівкою подини, укосів, стін і склепіння.

Функції подини і укосів - утворення тривкої ванни для рідкого металу і шлаку, а стін і склепіння - зниження до мінімуму теплових втрат печі і температури зовнішньої поверхні до меж, що задовольняють умовам роботи людей і механізмів.

Конструкція і стійкість футерівки в значній мірі впливаютьна габарити і масу печі, техніко-економічні показники її роботи.

Так як найбільше розповсюдження отримали ДСП з основною футерівкою (2/3 загального виробництва електросталі для зливків, заготівок та розливу), в даній роботі головна увага приділяється вибору параметрів основної футерівки.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 186 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...