Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форма, розміри і об'єм ванни



Оптимальною формою ванни є зрізаний конус, обернений донизу меншою основою. До цього конуса знизу доданий сегмент шару. Такий тип ванни ДСП має назву сфероконічний. Кут нахилу конічної форми дорівнює 45° - куту природного укосу магнезитового порошку. Це забезпечує можливість якісної очистки і заправки подини і укосів. Ескіз ванни показаний на рисунку 6.1* (тут параметрами h і b позначено робоче вікно ДСП).

Розміри ванни визначають, виходячи з заданої номінальної місткості печі (m, т). При густині рідкої стали 7 т/м3 необхідний об'єм металевої ванни буде:

. (6.1)

З цього рівняння важко знайти потрібні параметри. Для того, щоб з рівняння (6.1) визначити розміри ванни, задаються відношенням діаметру дзеркала метала до його глибини К = .

Ця величина для діючих печей змінюється в межах від 3,65 до 6,5 і є одним з найважливіших параметрів. Зі збільшенням К покращуються умови рафінування і прогріву металу по глибині ванни в періоді відновлення. Більше значення К відповідає печам з основною футерівкою, менше – з кислою. Потрібно пам¢ятати, що зі збільшенням К водночас збільшуються габарити, маса, поверхня, що сприймає тепло, і теплові втрати печі, видаток електричної енергії, довжина струмоведучих шин і електричні втрати, знижується будівельна міцність склепіння. Причому, всі ці недоліки виявляються з ростом місткості печі.

Ситуацію може покращити застосування пристроїв для електромагнітного перемішування металу, продувка знизу нейтральними газами.

Для печей середнього і великого тоннажу при отримання металу електрометалургійного сортаменту (двошлаковим процесом) К зменшують до 4,5.

Для великих ДСП з основною футерівкою при одношлаковому процесі і поєднанні з позапічною обробкою синтетичним шлаком, вакуумом, інертними газами величину К можна зменшити до 4,0.

Для кислих ДСП, де простіший сортамент і технологія, величина К =4-3,5.

В нашому випадку величина К задана окремо для кожного студента. Приймаємо, що hс =0,2× hм, hк =0,8× h м, dс=dм -2 hк=Кhм -1,6 hм=hм (К -1,6). Підставляємо ці співвідношення в (6.1) і вирішуємо отримане рівняння відносно hм. Отримаємо:

(6.2)

Рис. 6.1 - Форма ванни дугової сталеплавильної печі:

hc - висота сферичної частини; hк - висота конічної частини;

hм - глибина ванни по металу; hш - висота шару шлаку;

hп - висота ванни від рівня порогів (шлаку);

hу - глибина ванни від рівня укосів; dc - діаметр сферичної частини;

dм - діаметр дзеркала металу; dп - діаметр ванни на рівні порогів;

dу - діаметр ванни на рівні укосів

Розрахувавши значення hм, без проблем знайдемо інші параметри - hс, hк, dс.

Приймемо, що шар шлаку являє собою циліндр діаметром dм. Отже, його об¢єм дорівнює

. (6.3)

У кислих печах доля шлаку (Dш) приблизно становить 3-4 %, в основних сягає 15 % від маси металу. Прийнявши потрібне значення Dш і знаючи, що густина рідкого шлаку становить приблизно 3 т/м3, можна визначити його об¢єм:

. (6.4)

Таким чином,

. (6.5)

Низ стін на рівні шлакового поясу є одним з найбільш уразливих ділянок футерівки, який визначає в значній мірі стійкість стін. Для того, щоб забезпечити можливість його заправки і створити додатковий об'єм Vдод, який компенсує збільшення Vm в процесі кипіння ванни та дозволяє підвищити його рівень при заростанні подини і укосів та можливих перевантаженнях печі, рівень укосів звичайно піднімається над рівнем шлаку (порога робочого вікна) на 50-200 мм.

Отже, , . Знаючи, що кут нахилу укосів складає 45°, знаходимо , .

Повний об¢єм ванни складе

, (6.6)

де . (6.7)





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 359 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...