Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Взаємозв'язок конкуренції і монополізму



ТЕМА 7. ОБМЕЖЕННЯ КОНКУРЕНЦІЇ

Взаємозв'язок конкуренції і монополізму.

Поняття монополії та основні організаційні форми монополістичних об'єднань.

Форми монополізму.

Форми й методи обмеження конкуренції.

Бар'єри, що обмежують конкуренцію в Україні.

Взаємозв'язок конкуренції і монополізму

Конкуренція завжди функціонує не у своєму чистому вигляді, а лише поруч, спільно й у взаємодії з монополізмом. Конкуренція по­роджує монополізм. Наприклад, конкуруючи між собою на регіо­нальному ринку, кілька виробників одного товару стихійно створю­ють єдину ціну, а отже, для покупців вони є єдиним, тобто монополь­ним продавцем. Така монополія породжує конкуренцію. Ті самі виробники, об'єднані між собою єдиним рівнем ціни на свої товари, постають монополістами перед покупцями. Кожний з них окремо є конкурентом усім іншим. Він прагне залучити до себе покупців, так би мовити, перехопити їх у решти виробників. З цією метою кожний з них урізноманітнює свої вироби, додає їм кращих споживчих влас­тивостей, оскільки покупці за однакової ціни віддають перевагу якіс­нішим товарам або товарам зі знижкою. Конкретним виразом моно­полізації виробниками свого становища є також їхня комерційна тає­мниця. Отже, конкуренція породжує монополізм, а монополізм — конкуренцію.

Виходячи зі своїх економічних інтересів, не лише продавці, а й покупці постійно прагнуть уникати (звичайно, якщо це можливо) конкуренції, завойовувати монопольні позиції, утверджуватися на товарних ринках. Кожний з них шукає можливостей стати монопол­істом, оскільки в цьому разі він здобуде владу на ринку чи перевагу у встановленні вищої ціни на свій товар. Прагнення усунути конку­ренцію з об'єктивних причин глибоко вкорінилося. Воно існувало та існує повсюдно і за всіх часів.

Монополістичні тенденції та ситуації є неодмінними супутниками будь-якого товарного ринку. Вони виникають на кожному, навіть найменшому, регіональному ринку, охоплюють увесь ринковий простір.

Усі знаряддя конкурентної боротьби спрямовані на те, щоб уник­нути конкурентних зіткнень чи зменшити їх напругу, знайти особ­ливі ніші на ринку, що недоступні для конкурентів. Наприклад, ви­робники оновлюють асортимент, створюють привабливішу упаков­ку, надають додаткові послуги. Продавці розташовують свої торговельні точки в місцях, наближених до покупців, встановлюють більш зручний для них режим роботи тощо.

Отже, досконала конкуренція може існувати лише теоретично. У реальному житті конкуренція тією чи іншою мірою пов'язана з монополізмом. Оскільки монополізм продовжується тими самими причинами, що й конкуренція, а також самою конкуренцією, а вона, своєю чергою, монополізмом, то конкуренція й монополізм є анти­подами.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 1694 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...