Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інвестиційні операції банків означають вкладення коштів у цінні папери підприємств (державних, колективних і приватних) на відносно тривалий період часу



ІНВЕСТИЦІЙНІ ЦІННІ ПАПЕРИ — ЦЕ БОРГОВІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ У ВИГЛЯДІ АКЦІЙ, ОБЛІГАЦІЙ, ВЕКСЕЛІВ, СЕРТИФІКАТІВ ТОЩО. Цінні папери можуть бути об’єктом банківських інвестицій за умов вільного обігу їх на фондовому ринку.

Здійснюючи інвестиційні операції, банки мають на меті: додержання безпеки грошових коштів, забезпечення їх диверсифікації, доходу та ліквідності.

БАНКІВСЬКИМ ІНВЕСТИЦІЯМ ВЛАСТИВІ ФАКТОРИ РИЗИКУ.

Виділяють три такі фактори: кредитний ризик, фінансовий ризик та процентний ризик.

КРЕДИТНИЙ РИЗИК ПОВ’ЯЗАНИЙ З ТИМ, ЩО ФІНАНСОВІ МОЖЛИВОСТІ ЕМІТЕНТА ЗМЕНШУЮТЬСЯ НАСТІЛЬКИ, ЩО ВІН БУДЕ НЕ В ЗМОЗІ ВИКОНУВАТИ СВОЇ ФІНАНСОВІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ.

ФІНАНСОВИЙ РИЗИК ВИПЛИВАЄ З ТОГО, ЩО У ЗВ’ЯЗКУ З ЗМІНАМИ НА РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ ПРИВАБЛИВІСТЬ ДЕЯКИХ ЦІННИХ ПАПЕРІВ МОЖЕ БУТИ ЧАСТКОВО ВТРАЧЕНА, ТОМУ ЇХ ПРОДАЖ СТАНЕ МОЖЛИВИМ ЛИШЕ З ВЕЛИКОЮ ЗНИЖКОЮ.

ПРОЦЕНТНИЙ РИЗИК ПОВ’ЯЗАНИЙ З ФІКСАЦІЄЮ ПРОЦЕНТА ЗА ОБЛІГАЦІЯМИ В МОМЕНТ ЇХ ВИПУСКУ В ОБІГ ПРИ ВІЛЬНОМУ КОЛИВАННІ РИНКОВИХ СТАВОК. Чим більше часу до погашення облігацій, тим вищий ризик, що пов’язаний з динамікою ставки процента.

Інвестиційна діяльність комерційних банків повинна мати захист від ризику збитків та втрати ліквідності. Одним із методів зменшення ризику є формування інвестиційного портфеля за рахунок багатьох видів цінних паперів, що мають різний рівень якості та різні строки погашення.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 259 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...