Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення, будова та технічні характеристики універсального комплекту механізованого інструменту



Механізований інструмент складається з мотопрівода на базі бензинового двотактного або електричного двигуна. Для різання металевих, бетонних конструкцій абразивним армованим (сухої резки) або алмазним кругом застосовується дискова пилка; руйнування залізобетонних, цегляних і кам'яних конструкцій використовується відбійний молоток; пиляння дерев'яних конструкцій - ланцюгова пила по дереву.

Перед застосуванням механізованого інструменту необхідно перевірити справність всіх його елементів і провести заправку і необхідні регулювальні роботи відповідно до інструкції з експлуатації.

Для виконання робіт з механізованим інструментом необхідно провести його зовнішній огляд, переконатися в його справності і надійності кріплення всіх частин, підготувати інструмент і запустити двигун. При роботі з дисковою і ланцюгової мотопилку холості оберти двигуна повинні бути відрегульовані так, щоб при відпущеному курку дросельної заслінки карбюратора двигун стійко працював, а ріжучі частини інструменту не оберталися.

Для виконання робіт з дисковою і ланцюгової мотопилку пожежний повинен прийняти стійке положення: ступні ніг розведені на відстань 30 - 86 40 см один від одного, однією рукою тримає за верхню рукоятку мотопилку на вазі, а інший - за задню. При цьому вказівний палець знаходиться на курку управління дросельної заслінкою карбюратора, регулюючи обертів двигуна. Вивести двигун на робочі оберти, піднести до конструкції під кутом приблизно в 40 ° і почати розпилювання, плавно натискаючи робочим органом на перерізаний об'єкт. Тримати інструмент потрібно так щоб площина різання була перпендикулярної перерізаємо об'єкту. Різання слід проводити з постійним зусиллям подачі, не допускаючи різкого зниження швидкості обертання ланцюга (або абразивного кола). Початок різання, а також його закінчення (звільнення з пропилу) повинні виконуватися плавно, без ривків.

Для виконання робіт відбійним молотком необхідно правильно підібрати режим роботи мотопрівода (число оборотів). Пожежний № 1 бере відбійний молоток за верхню рукоятку в праву руку, підтримуючи його лівою рукою і, направивши робочий орган молотка на об'єкт, виробляє натискання на верхню рукоятку. Проводиться руйнування об'єкта.

При роботі механізованим інструментом необхідно дотримуватися таких правил охорони праці: забороняється експлуатувати несправний інструмент; забороняється експлуатувати механізований інструмент в пожежо - вибухонебезпечному середовищі; забороняється передавати управління інструментом особам, які не мають відповідного допуску; забороняється запускати бензиновий двигун на місці заправки; забороняється використовувати механізований інструмент з електродвигунами при пошкодженні штепсельного роз'єму і силового кабелю; при запуску бензинового двигуна забороняється намотувати трос стартера на руку; переносити інструмент з працюючим двигуном допускається тільки при холостих обертах двигуна; забороняється експлуатація дискової пили без захисного кожуха, перед роботою необхідно переконатися у повній справності абразивного круга (відсутність тріщин, вибоїн, спотворення форми, розшарувань і інших дефектів) і в надійному закріпленні кола; різання необхідно проводити з постійним зусиллям подачі (без ривків, поштовхів і т. д.), створюючи тиск, при якому не відчувається зменшення числа оборотів, по можливості безупинно, без зайвих висновків робочого органу з розрізу; при роботі з абразивним кругом не допускати заклинювання його в пропилі в результаті викривлені перерізаного об'єкта; різання профільного металу слід здійснювати таким чином, щоб 87 довжина дуги дотику кола з розрізаним матеріалом була як можна меншої; у разі виявлення биття кола необхідно негайно зупинити роботу, з'ясувати і усунути причину дефекту, при роботі з ланцюговою пилою необхідно стежити за натягом ланцюга та кількості олії для її охолодження й змащення ланцюга; забороняється використовувати інструмент як важіль для розлому НЕ допіленних матеріалів; забороняється використовувати масу тіла для додаткового тиску на інструмент; забороняється проводити заправку (дозаправлення), ремонт і зміну приставок при працюючому двигуні; забороняється робота з інструментом без засобів захисту органів зору (тільки в захисних окулярах або з опущеним прозорим щитком) і засобів захисту рук; забороняється експлуатувати інструмент не за призначенням.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 1472 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...