Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види, будова ручного немеханізованого пожежного інструменту. Вимоги правил безпеки праці до ручного немеханізованого інструменту



Пожежні ломи

Лом пожежний призначений для розчищення місць пожежі, розтину покрівель, обрешітки, обшивки та інших подібних роботах.

ЛПВ – лом пожежний важкий, із загостреним гаком на одному кінці та двогранною заточкою на другому. Використовується для розкриття дерев’яних підлог, фериту інш. Довжина 1200 мм, діаметр 30 мм, маса 6,7 кг.

ЛПЛ – лом пожежний легкий, із загостреним гаком в горі та чотиригранною заточкою внизу. Використовується для розчистки місця пожежі, розкриття покрівля, відбивання льоду з кришок гідранта. Довжина 1100 мм, діаметр 25 мм, маса 4,5 кг.

ЛПУ – лом пожежний універсальний, з двома фігурними робочими частинами на кінцях. Використовується в обмеженому просторі, для проведення простих важельних робіт. Довжина 500 мм, діаметр 25 мм, маса 1,8 кг.

Багор пожежний

Багор пожежний призначений для розбирання при гасінні пожежі покрівель, стін, перегородок, стропил і інших частин палаючих будинків, для звалювання труб і печей, а також для розтягування палаючих матеріалів.

БМП – багор пожежний металевий, являє собою суцільно металевий стержень, на одному кінці якого гак та спис на іншому кільце рукоятка. Довжина 2000 мм, маса 5 кг.

БПН – багор пожежний насадний, закріплений на дерев’яному держаку, двома клепками діаметром 6 мм. Довжина 650 мм, маса 2 кг.

Гак пожежний

Гак пожежний – із чотиригранною заточкою в горі та мотузкою у виді петлі внизу, призначений для виконання робіт під час розтягування, розбирання конструкцій на пожежі (довжина мотузки не менше 1,5 м). Довжина 395 мм, маса 1,5 кг.

Сокира пожежна

Сокира пожежна – бувають двох типів, насаджені на дерев’яні топорища або суцільно металеві з гумовою рукояткою. Використовуються для розкриття та перерубування елементів конструкцій.

При виконанні робіт із застосуванням немеханізованого інструменту необхідно:

- користуватися захисними окулярами - з метою запобігання попадання в очі твердих частин, що відлітають від інструменту ударної дії;

- з метою уникнення поранення рук при роботі з листовим металом використовувати брезентові рукавиці;

при рубці використовувати захисний щит (сітку). Перед закінченням рубки зменшити силу удару для запобігання відколів металу та вислизання зубила і, як наслідок - травмування;

- при застосуванні кліщів використовувати кільця. Розмір кілець повинен відповідати розміру заготовок, що оброблюються;

- розміщувати інструмент на робочому місці так, щоб виключалась можливість його скочування або падіння. Не допускається класти інструмент на поручні огороджувань або на неогороджений край площадки лісів, риштувань, а також поблизу відкритих люків, колодязів;

- при розмічуванні дотримуватися обережності, щоб не уколотися вістрями циркуля, гострими кромками листового матеріалу;

- при обпилюванні металу пальці лівої руки повинні находитися зверху напилка;

- при клепанні слідкувати за робочою частиною Інструмента, утримуючи піддержку, але не стискуючи її сильно;

- під час переміщення або транспортування інструменту з гострими частинами, ці частини повинні бути захищені.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 2880 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...