Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будова терміни та порядок випробування спорядження особового складу



Спорядження пожежних складається з каски пожежної (шолома); пояса пожежного рятувального з карабіном, сокирою в кобурі; спеціальної захисного взуття (спецвзуття); засобів захисту рук. Каска пожежна. Каска пожежна (шолом) призначена для захисту голови і особи від механічних впливів і інших небезпечних факторів, що виникають при гасінні пожеж та проведенні аварійно-рятувальних робіт. При експлуатації каски необхідно нанести на обидві її сторони (спереду і ззаду) встановлені знаки відмінності.

Каска (шолом) складається з корпусу, лицьового щитка, внутрішнього оснащення, підборідного ременя, пелерини. У процесі експлуатації необхідно здійснювати технічне обслуговування каски (шолома) згідно з паспортом-інструкції на даний виріб. При використанні каски (шолома) повинні виконуватися наступні правила охорони праці: правильна посадка каски на голові повинна забезпечуватися за рахунок регулювання внутрішнього оснащення і ременя підборіддя; при роботі у вогнищі пожежі підборіддя ремінь повинен бути щільно затягнутий і застебнутий, забезпечуючи надійну фіксацію каски на голові пожежного, у разі необхідності лицьовій щиток повинен бути опущений в крайнє нижнє положення; перед заступанням на чергування і перед проведенням занять каску необхідно піддати зовнішньому огляду і переконатися в цілісності і справності її елементів; забороняється експлуатувати каску, що піддалася механічному або термічного впливу, що спричинило за собою руйнування або деформацію корпусу каски, лицьового щитка чи внутрішнього оснащення.

Пояс пожежний рятувальний Пояс пожежний рятувальний (далі - пояс) призначений для рятування людей та само-рятування пожежників під час гасіння пожеж та проведення аварійно-рятувальних робіт, а також для страховки пожежних при роботі на висоті. Пояс складається з поясного ременя, пряжки (для надійної фіксації поясного ременя), карабіно-тримача (забезпечує закріплення на поясі пожежного карабіна), ремінця (для фіксації карабіна на поясі), хомутика (для заправки вільного кінця поясного ременя). Конструкція поясу передбачає розміщення пожежного сокири в кобурі. При використанні пояси повинні виконуватися наступні правила охорони праці: пояс повинен підбиратися за розміром; перед заступанням на чергування і після нього пояси повинні піддаватися зовнішньому огляду, кожен пояс повинен піддаватися випробуванню згідно вимогам паспорта-інструкції на нього; забороняється подальша експлуатація пояса, якщо в процесі роботи якої-небудь з його елементів отримав механічні або термічні пошкодження, що викликали руйнування цього елемента або його деформацію.

Карабін пожежний рятувальний Карабін пожежний рятувальний призначений для закріплення і страховки пожежних при роботі на висоті під час гасіння пожеж та проведення аварійно-рятувальних робіт.

Карабін пожежний складається з гака (визначального форму карабіна) і затвора (забезпечує закріплення карабіна за конструкцію). Конструкція карабіна забезпечує автоматичне закриття і фіксацію затвора при закріпленні за елементи конструкції. При використанні карабіна пожежного повинні виконуватися наступні правила охорони праці: кожен карабін повинен піддаватися випробуванню згідно з паспортом-інструкції на нього; перед заступанням на чергування і після нього карабіни повинні піддаватися зовнішньому огляду; при контакті карабіна з агресивним середовищем (кислота, луг і т. п.) його слід промити водою, витерти, просушити і піддати випробуванням на міцність; забороняється подальша експлуатація карабіна, що піддалося навантажень, які викликали появу тріщин, вм'ятин, зміна геометричної форми конструктивних елементів, порушення працездатності затвора або замикача.

Сокира пожежний поясний Сокира пожежний поясний призначений для перерубания і розкриття елементів дерев'яних конструкцій, а також пересування за допомогою кирки по крутих схилах покрівель. Сокира складається з Бойкової частини з киркою і обрезиненной рукоятки. При використанні сокири пожежного повинні виконуватися наступні правила охорони праці: використовувати сокиру тільки за призначенням; не використовувати сокиру для рубки електропроводів, що знаходяться під напругою, кожен сокиру повинен піддаватися випробуванням згідно з паспортом-інструкції на нього; при контакті з агресивним середовищем (кислота, луг і т. п.) сокиру слід промити водою, витерти, просушити і піддати випробуванням; перед заступанням на чергування і після нього сокири повинні піддаватися зовнішньому огляду; забороняється подальша експлуатація сокири, що піддалося навантажень, що викликав: поява тріщин, зміна геометричної форми конструктивних елементів, порушення цілісності гумового покриття на рукоятці.

Спеціальна захисна взуття пожежників. Спеціальна захисна взуття пожежних (далі - спецвзуття) призначена. Для захисту ніг від несприятливих і шкідливих факторів, що виникають під час гасіння пожеж та ліквідації наслідків аварій. Спецвзуття випускається двох видів: шкіряна і гумова. Шкіряна спецвзуття забезпечує захист від підвищених теплових впливів і проколу підошви.

Гумова спецвзуття крім забезпечення захисту від небезпечних факторів, наведених для шкіряної спецвзуття, водонепроникна, має захист від ударів, має хімічну стійкість до впливу агресивних середовищ. При використанні спецвзуття повинні виконуватися наступні правила охорони праці: при гасінні пожеж забороняється використовувати спецвзуття без захисних елементів (антипрокольна устілок); шкіряне та гумове спецвзуття не є засобом захисту від електричного струму і підвищених теплових впливів (для теплозахисних і теплоот-ражательних костюмів). Засоби захисту рук пожежних Засоби захисту рук пожежних (рукавиці) призначені для захисту рук від несприятливих і шкідливих факторів, що виникають при гасінні пожеж і ліквідації наслідків аварій, а також від кліматичних дій. Засоби захисту рук (рукавиці) не є захистом від ураження електричним струмом і підвищених теплових впливів.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 3073 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...