Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пояснювальна записка. Побудова правової, демократичної та соціальної держави, реформування економічних відносин в Україні



Побудова правової, демократичної та соціальної держави, реформування економічних відносин в Україні, стрімкий розвиток нових технологій та інтеграція світового ринку об’єктивно зумовили необхідність реформування правової системи, форм і методів вивчення права. Методичні вказівки дисципліни “Інтелектуальна власність” розроблені з урахуванням вимог класифікаційної характеристики з неюридичних спеціальностей і базується на Конституції України, Цивільному кодексі України та інших нормативно-правових актах, які регулюють відносини у сфері інтелектуальної та творчої діяльності.

Тематичною і методологічною базою програми є Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. з урахуванням положень ратифікованих Україною міжнародно-правових актів, а також досягнення наукової думки в галузі інтелектуальної власності.

Мета вивчення дисципліни — опанувати основні теоретично-методологічні засади регулювання відносин інтелектуальної власності за умов ринкової економіки, приведення законодавства з регулювання питань інтелектуальної власності у відповідність до Конституції України і міжнародних норм приватного права, новітніх вимог сучасності.

Завдання дисципліни — формування у студентів системи науково-теоретичних знань з інтелектуальної власності, визначення та розкриття основних проблем розуміння його понять, категорій та інститутів, напрямів розвитку і вдосконалення законодавства у сфері інтелектуальної власності за умов ринкової економіки і правової держави, вирішення проблем його застосування в юридичній практиці, виклад їх у навчальному процесі.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

- знати теоретичні засади інтелектуальної власності, концепції, основні напрями і проблеми розвитку, удосконалення законодавства у сфері інтелектуальної власності, тенденції та перспективи його розвитку за умов ринкової економіки і демократизації суспільства, основні наукові теорії у сфері інтелектуальної власності;

- уміти правильно визначати проблеми інтелектуальної власності та законодавства у цій сфері, шляхи їх подолання, тлумачити та розкривати основні поняття, інститути та категорії інтелектуальної власності, здійснювати наукові дослідження і забезпечувати навчальний процес.

Вивчення інтелектуальної власності повинно базуватися на знаннях, здобутих студентами при опануванні фундаментальних положень цивільного права та інших суміжних правових дисциплін і курсів. Необхідна інформація про актуальні проблеми предмета та метода, інститутів, понять та категорій інтелектуальної власності надається студентам на лекціях, поглиблюється і закріплюється при консультаціях і написанні контрольної роботи. Разом з тим в нових умовах зростає значення самостійної позааудиторної роботи студентів. Контроль знань з дисципліни здійснюється на заліках.

Предметним орієнтиром при вивченні дисципліни “Інтелектуальна власність” є тематичний план. Обсяг необхідного програмного матеріалу визначений у розділі “Зміст дисципліни”. Для полегшення контролю щодо здобутих знань у програмі вміщено питання для заліку. Список літератури містить майже всі основні науково-теоретичні джерела, що стануть у пригоді при вивченні дисципліни.


Учбово-тематичний план дисципліни “Інтелектуальна власність ”

№ розділу Найменування теми
1. Теоретичні аспекти права інтелектуальної власності 1 Поняття інтелектуальної власності 2 Джерела права інтелектуальної власності 3 Суб’єкти інтелектуальної власності 4 Об’єкти інтелектуальної власності 5 Захист та охорона інтелектуальної власності
2. Інститути права інтелектуальної власності 6 Авторське право 7 Суміжні права 8 Промислова власність 9 Інші форми інтелектуальної власності
Разом 54 години

Зміст дисципліни “Інтелектуальна власність ”





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 216 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...