Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опитувальний лист



1. В якій галузі промисловості Ви маєте найбільший досвід в області маркетингу:

Легка промисловість   Будівництво  
Приладобудування   Харчова промисловість  
Електротехніка   Транспорт  
Машинобудування   Торгівля  
Енергетика Машинобудування   Сільське господарство  

2. Ваша посада у відділі маркетингу, рівень самостійності при прийнятті рішень.

3. Перелічіть Ваші основні обов'язки у відділі маркетингу за останні 12 місяців.

4. Чи маєте Ви практичний досвід дослідження кон'юнктури ринку?

5. На підставі яких даних Вами розроблялися прогнози динаміки попиту на продукцію підприємства? Чи маєте Ви практичний досвід ведення бази даних потенційних клієнтів і роботи з банками комерційних пропозицій?

6. Чи маєте Ви досвід у розробці програм робіт із реалізації продукції підприємства у країнах СНД?

7. На підставі яких показників Вами розроблялися внутрішні і зовнішні прейскуранти на продукцію / послуги підприємства?

8. Коротко охарактеризуйте технологію виготовлення продукції/послуг підприємства, що використовується підприємством.

9. Вкажіть найбільш ефективні канали розподілення продукції в галузі, в якій Ви працювали.

10. Перелічіть основні розділи зовнішньоекономічного контракту для збуту продукції за кордоном.

11. Перелічіть основні розділи, які, на Ваш погляд, обов'язково повинні бути відображені у плані маркетингу.

Персонал відділу маркетингу повинен мати високу кваліфікацію

Таблиця 2. 4. Функції та критерії оцінки діяльності основних фахівців відділу маркетингу

Посада Функції Критерії оцінки
Керівник відділу Розробка стратегії маркетингу Координація виконання програм маркетингу Контроль за виконанням маркетингових планів та реалізацією стратегії Вдосконалення цілей стратегій маркетингу Підвищення конкурентоспроможності та іміджу підприємства
Менеджер по продуктам (продукт-менеджер) Розробка продуктової та цінової стратегії Формування асортименту продукції (послуг) Впровадження нових видів продукції (послуг) Розвиток збутової мережі Зростання доходів від продукції (послуг) Збільшення питомої ваги нових видів продукції (послуг) в асортименті
Спеціаліст з маркетингового планування Ситуаційний аналіз Формування маркетингової мети, розробка плану дій Обґрунтування плану Контроль за реалізацією плану Досягнення мети плану, покращення конкурентних позицій підприємства
Спеціаліст з реклами та зв'язків з громадськіс тю Розробка стратегії комплексу просування Організація рекламних кампаній Організація зв’язків з громадськістю Зростання інформованості покупців Залучення нових покупців Покращення іміджу підприємства Підвищення ефективності заходів просування
Спеціаліст з маркетинго-вих досліджень та інформаційного забезпечення маркетинго-вої діяльності Проведення панельних досліджень споживачів продукції (послуг) Моніторинг конкурентів Стратегічний аналіз умов діяльності Інформаційне забезпечення маркетингових рішень Наявність систематичної поновлюваної інформаційної бази Забезпечення інформаційних потреб керівників та спеціалістів за окремими функціями маркетингу

Ефективність управління персоналом служби маркетингу залежить від вміння керівника мотивувати його роботу. Мотивація співробітників відділу маркетингу підприємства передбачає вплив на підлеглих таким чином, щоб вони працювали на досягнення встановлених цілей підприємства. Мотивація може здійснюватися з використанням як матеріальних, так і нематеріальних стимулів.

Матеріальні стимули:

· встановлення заробітної плати не нижче рівня співробітників інших відділів підприємства;

· встановлення заробітної плати на рівні співробітників відділів маркетингу фірм-конкурентів;

· виплата матеріальних заохочень за якість і терміни виконання робіт.

Нематеріальні стимули:

· участь працівників відділу маркетингу в процесі прийняття рішень;

· нагородження грамотами, оголошення подяки тощо.

На рис. 2.11 представлено чинники мотивації співробітників відділу маркетингу.

 
 

Рис. 2.11. Чинники мотивації співробітників відділу маркетингу

Стимулювання працівників відділу повинно здійснюватися на підставі затвердженого керівником підприємства «Положення про преміювання». На підприємстві розробляється система показників і умов (коефіцієнтів), за допомогою яких оцінюється ступінь впливу окремого працівника на результати роботи відділу маркетингу.

Показники і умови (коефіцієнти) доцільно поділити на основні і додаткові. Коефіцієнти можуть бути як такі, що підвищують, так і ті, що знижують ступінь впливу працівника в залежності від результатів його роботи.

Мета та види мотивації, показники і умови преміювання робітників відділу маркетингу зафіксовані в «Положенні про преміювання».

При невиконанні основних показників премії не виплачуються, а при невиконанні додаткових показників премії знижуються на певний відсоток.

Менеджменту підприємства не слід розглядати маркетингові функції як такі, що виконуються тільки спеціалізованими підрозділами підприємства.

Головна мета ідеальної маркетингової організаційної структури - маркетинг повинен стати справою будь-якого працівника підприємства.

Запитання для роздумів, обговорення та самоконтролю

1. Яка організаційна структура управління маркетингом і яке розподілення функцій ближче до оптимальної на підприємстві, де Ви перебували на практиці (чи можливо, працюєте)? Відповідь обґрунтуйте.

2. Сформулюйте основні завдання маркетингового підрозділу підприємства, де Ви перебували на практиці.

3. Що являє собою служба (відділ) маркетингу підприємства, де Ви перебували на практиці? Чи є причини для змін в її організації? Які?

4. Що необхідно зробити для створення підприємства, яке буде зорієнтоване на маркетинг і покупців?

5. Яку форму оплати праці персоналу відділу маркетингу ви рекомендуєте використовувати на підприємстві? Відповідь обґрунтуйте.

6. У чому особливості створення відділу маркетингу (або маркетингового підрозділу) на малих та середніх підприємствах?

7. Чи існують проблеми взаємодії між маркетингом і виробництвом, науково-дослідною, закупівельною, фінансовою або іншими сферами на підприємстві?

8. В чому, на Ваш погляд, полягають переваги і недоліки застосування кожного виду організаційних структур на підприємстві?

9. Чи є оптимальною структурна організація маркетингової діяльності підприємства, де Ви перебували на практиці, з точки зору функцій маркетингу, товару, кінцевого споживача, розподілення за регіонами?

10. Чи вважаєте ви актуальною форму організації маркетингу для України, що має назву регіональна? Відповідь обгрунтуйте.

11. Якою Ви бачите ідеальну систему підготовки та перепідготовки маркетологів?

12. Якою, на ваш погляд, має бути організаційна структура відділу маркетингу вищого навчального закладу, де ви навчаєтесь?

13. Які чинники мотивації ви можете запропонувати керівнику відділу маркетингу?

Рекомендована література

1. Академия рынка: маркетинг: Пер.с фр./А. Дайан, Ф. Букерель, Р. Ланкар и др.; Науч. Ред. А.Г. Худокормов. – М.: Экономика, 1993. – 572 с.

2. Викельманн П. Маркетинг и cбыт. – М.: Издательский Дом Гребенникова, 2006. – 668 с.

3. Багиев Г. Л., Тарасевич В. М., Анн Х. Маркетинг: Учебник для вузов. 3-е изд. / Под общ. ред. Г.Л. Багиева. – СПб.: Питер, 2008. -736 с.

4. Маркетинговий менеджмент: Підручник / Котлер Ф., Келлер К.Л., Павленко А.Ф. та ін. – К.: Видавництво «Хімджест», 2008. – 720 с.

5. Бойетт Д., Бойетт Д. Гуру маркетинга. Каким быть маркетингу в третьем тысячелетии. - М.: Изд-во «Эксмо», 2004. – 320 с.

6. Дихтль Е., Хершген Х. Практический маркетинг: Учеб. пособие/ Пер. с нем. А. М. Макарова; Под ред.. И. С. Минко. – М.: Высшая школа, 1995. - 255 с.

7. Котлер Ф. Маркетинг в третьем тысячелетии: Как создать, завоевать и удержать рынок / Пер. с англ.. В. А. Гольдича и А. И. Оганесовой; Науч. ред. и авт. вступ. статьи Б. А. Соловьев. – М.: ООО «Издательство АСТ», 2000. – 272 с.

8. Дойль, П., Штерн, Ф. Маркетинг менеджмент и стратегии. 4-е изд./Пер. с англ. - СПб.: Питер, 2007. – 544 с.

9. Друкер П. Задачи менеджмента в ХХ1 веке. Пер. с англ. Уч. пос. – М.: Изд. Дом «Вильямс», 2000. - 272 с.

10. Щербань В. М. Маркетинговий менеджмент: Навч. Посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 224 с.

11. Єрмошенко М. М., Єрохін C. О. Маркетинг для магістрів: Навч. посібник/ За заг. ред д.е.н., проф.. М.М. Єрмошенка, д.е.н., доц. Єрохіна С.О. – Том 1-2. – К.: Національна академія управління, 2007. – 604 с.

Розділ 3. Інформаційне забезпечення маркетингового менеджменту

«Величезна помилка – робити висновки,

не маючи необхідної інформації»





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 961 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...