Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Охорона праці в інфекційних закладах



Медперсонал при обслуговуванні інфекційних хворих і хворих з підозрою на інфекційну хворобу у відповідних закладах охорони здоров'я має постійний і безпосередній контакт з хворими, предметами догляду за ними, їх виділення­ми, речами та інфікованими матеріалами. Він наражається на небезпеку за­раження різними шляхами: через їжу, воду, повітря, руки, зовнішні покриви тіла, членистоногих, гризунів тощо. Персонал, який обслуговує інфекційних хворих, зобов'язаний виконувати правила санітарно-гігієнічного режиму та вимоги техніки безпеки. Це стосу­ється насамперед вимог щодо носіння спецодягу, обов'язкового миття в душі після закінчення роботи, правил зберігання спецодягу, вимог особистої гігієни тощо. Наприклад, за наявності на руках порізів та саден необхідно надівати гумові рукавички, які після закінчення роботи підлягають знезараженню і утилізації. Про кожний підозрілий на інфекційне захворювання випадок у сім'ї медичного працівника, який працює в інфекційній лікарні, потрібно не­гайно повідомити головного лікаря, завідувача відділення або старшу медичну сестру.

Верхній одяг та взуття медичний персонал повинен зберігати в індивіду­альних шафах, окремо від санітарного одягу. Халати, шапочки замінювати два рази на тиждень, при забрудненні — частіше. Персонал, який працює в одному відділенні, не має права входити в інше відділення без зміни санітарно­го одягу. При вході в бокс персонал надягає шапочку, халат, повертаючись — знімає їх, після чого обов'язково миє та дезінфікує руки. Під час відвідування палат з хворими на інфекції дихальних шляхів потрібно носити чотиришарову маску, міняючи її через кожні чотири години. Персоналу забороняється: сіда­ти на ліжко хворого, з'являтись у відділенні без спецодягу, виходити у спец­одязі за межі відділення або надягати верхній одяг на спецодяг, приносити спецодяг додому з будь-якою метою, заходити у спецодязі в їдальню чи буфет, користуватись туалетом, призначеним для хворих, їхнім посудом та іншими речами, споживати їжу в палатах, коридорах і лабораторіях, вживати харчові продукти та рештки їжі хворих, курити в палатах, коридорах і лабораторіях. Для пиття води персонал повинен мати окремий посуд.

До роботи в інфекційному відділенні допускаються особи, не молодші 18 років, із середньою та вищою медичною освітою, що мають допуск до робо­ти. Усі, кого беруть на роботу, повинні обов'язково пройти медичний огляд, який передбачає бактеріологічне дослідження на бацилоносійство дифтерій­них мікроорганізмів та групи кишкових інфекцій. Хворі з відкритою формою туберкульозу, венеричними і заразними хворобами шкіри та слизових оболо­нок до роботи в інфекційні лікарні і відділення не допускаються. Усі без ви­нятку працівники повинні проходити періодичні медичні огляди залежно від показань, але не рідше як два рази на рік. Для запобігання зараженням увесь медичний та обслуговий персонал, який беруть на роботу, має проходити ще­плення проти низки інфекцій, що встановлені для всіх громадян, а за наявнос­ті відповідних епідеміологічних показань — профілактичні щеплення проти особливо небезпечних та інших інфекцій (віспа, холера, туляремія, грип, ви­сипний тиф тощо). Допуск до роботи без проходження інструктажу забороня­ється. Надалі не рідше одного разу на рік потрібно проводити повторний ін­структаж з правил особистої санітарної профілактики, техніки безпеки, по­жежної безпеки. Інструктаж проводить завідувач відділення.

Хворі обов'язково повинні мити руки перед споживанням їжі та після від­відування туалету, коротко підстригати нігті. Один раз на тиждень їм необ­хідно проводити гігієнічну ванну (душ) та замінювати постільну і натільну бі­лизну.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 1691 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...