Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна інформація. Головне завдання – навчитись орієнтуватись у товарній номенклатурі для правильної класифікації товарів



Головне завдання – навчитись орієнтуватись у товарній номенклатурі для правильної класифікації товарів, що обертаються у зовнішній торгівлі.

З 1 липня 2001 року в Україні набула чинності Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД), яка містить понад 10 000 товарних позицій, підпозицій, категорій та підкатегорій. Звичайно, у зовнішньоторговому обороті кількість товарів значно більша. З 1 січня 2008 року введена в дію друга редакція УКТЗЕД, а з 15 січня 2011 року – третя редакція. Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності побудована таким чином, щоб можна було класифікувати будь-який товар. Код товару, що відображається у вантажній митній декларації, складається з чотирнадцяти арабських цифр, де перші десять цифр відповідають коду за УКТЗЕД (це нижчий рівень деталізації – підкатегорія).

Для визначення кодів товарів Вам потрібна програма “MD-info” або “D-bridge”.

Перш, ніж користуватися відповідною програмою, уважно прочитайте наступні рекомендації.

Робота з програмою “MD-info” (ауд. 311, 411, 412).

На робочому столі Вашого монітора знайдіть ярлик “MD-info”, підведіть на нього курсор і натисніть двічі ліву клавішу миші. Після того, як Ви побачите прямокутне віконце, а перед ним сірий прямокутник; підведіть курсор на позначку “НІ” (програму не треба реєструвати), натисніть на ліву клавішу миші і почекайте, коли завантажиться програма. Потім знайдіть серед верхніх рядків відкритого вікна слово “Справочник”, знов підведіть курсор і оперуйте лівою клавішею. В результаті висвітлиться прямокутник з переліком програм, знайдіть на ньому абревіатуру “УКТЗЕД” (вона йде першою) і відкрийте товарну номенклатуру за допомогою лівої клавіші миші. Розкривається товарна номенклатура, з якою Ви і будете працювати. Запам’ятайте цю процедуру відкриття товарної номенклатури, оскільки кожне наступне заняття починатиметься з цього. При цьому будьте дуже уважними: відкривайте саме УКТЗЕД, тоді Ви будете визначати ті коди, які й слід.

Робота з програмою “D-bridge” (ауд. 423).

На робочому столі Вашого монітора знайдіть ярлик “D-bridge”, підведіть на нього курсор і натисніть двічі ліву клавішу миші. Після того, як з’явиться вікно “Приєднання до сервера”, слід перейти на англійську мову і ввести пароль “full”, натиснути на “enter” або підвести курсор до ОК і натиснути на ліву клавішу миші. Після цього з’явиться вікно “Зверніть увагу: відсутні курси валют за останній день. Перевірте курси валют”. Знову слід натиснути на ОК. На екрані монітора відкривається велике вікно, у лівій частині якого розташовано “дерево”. Шукаємо папку “Довідники” і відкриваємо її. В межах цієї папки шукаємо папку “Товарна номенклатура”, відкриваємо, при цьому йде перелік програм. В останньому рядку стоїть назва програми “Товарна номенклатура”, яку слід відкрити. Перед Вами розкриваються назви розділів УКТЗЕД. В подальшому робота з програмами однакова.

До початку роботи з товарною номенклатурою, розглянемо її структуру та основні принципи її побудови.

Міжнародною основою УКТЗЕД є Гармонізована система опису та кодування товарів та Комбінована номенклатура Європейського союзу (КНЄС). На підставі Гармонізованої системи опису та кодування товарів будуються усі національні товарні номенклатури тих країн, що підписали або приєдналися до Конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів, а таких країн натепер біля 150, в тому числі й Україна.

Будь-яка товарна номенклатура складається з основної книги, де поданий перелік товарів, що обертаються у зовнішній торгівлі, та відповідні коди, та Пояснень до товарної номенклатури, які допомагають правильно визначити код того чи іншого товару. Пояснення до УКТЗЕД першої редакції введені в дію з 10 жовтня 2004 року і складаються з 4-х томів. До другої редакції УКТЗЕД Пояснення введені в дію з 30.12.2010 р., до третьої редакції УКТЗЕД Пояснення ще розробляються. Усі товари, що обертаються у зовнішній торгівлі, в УКТЗЕД, так само як і в Гармонізованій системі опису та кодування товарів, поділені на 21 розділ за галузями народного господарства. Розділи позначаються римськими цифрами і у кодовому позначенні товарів не відображаються. До десяти розділів надаються примітки, які допомагають правильно визначати коди товарів. Розділи, в свою чергу поділені на групи, що нумеруються двома арабськими цифрами і мають наскрізну нумерацію від 01 до 99 незалежно від того, до якого розділу вони належать. До товарних груп також надаються примітки, які можуть бути різними за своїм обсягом. Так, примітки до групи 02 займають три з половиною сторінки (у паперовому примірнику УКТЗЕД). А, наприклад, група 24 має лише одну коротеньку примітку. І тільки одна група – 50 “Шовк” не має приміток.

Подивіться на номенклатуру на екрані вашого комп’ютера. Ви бачите перелік розділів, які наведені у зелених прямокутниках римськими цифрами. Уся інша інформація прихована від Вас. Для того, щоб відкрити приховану інформацію, Ви маєте підвести курсор або на знак “+”, або на книжечку, або на зелений прямокутник та натиснути на ліву клавішу миші. Таким чином ви відкриєте відповідний розділ. Перед Вами відкриються номери, позначені арабськими цифрами, й назви груп, що містяться в цьому розділі. Підвівши курсор до номеру групи, й натиснувши ліву клавішу миші, Ви відкриєте відповідну групу й побачите чотиризначні номери товарних позицій та їх найменування. У разі потреби виконуйте цю процедуру до тих пір, поки знайдете потрібний Вам товар (код).

Слід пам’ятати те, що пошук коду починається з визначення товарної групи, для чого використовують зміст товарної номенклатури. Якщо Вам здається, що товар може бути у двох чи трьох групах, потрібно уважно прочитати примітки до кожної з передбачених груп і остаточно визначити одну. Після того, як визначилися з товарною групою, слід уважно прочитати описи товарних позицій, які мають чотири цифри у кодовому позначенні, і обрати потрібну. Іноді вже на цьому рівні код може містити десять знаків, тобто товарна позиція співпадає з підкатегорією. Наприклад, ваніль – 0905 00 00 00. У такому випадку пошук закінчено. Проте, як правило, йде подальша деталізація. Тоді у визначеній товарній позиції вибирається потрібний опис наступного рівня; потім, якщо є така потреба, розкривається наступний рівень і так далі до тих пір, поки не знайдеться нижчий рівень деталізації товарів, на якому код товару містить десять знаків.

Розробники товарної номенклатури Гармонізованої системи опису та кодування товарів під час її створення керувалися такими принципами:

· товари, що найбільше обертаються у зовнішній торгівлі й з часом змінюються досить повільно, більш деталізовані;

· товари, що не мають широко міжнародного попиту, класифікуються у так званих “кошикових” товарних позиціях, підпозиціях, категоріях, підкатегоріях;

· у товарній номенклатурі дотримується схема виготовлення товару: сировина – напівфабрикат – готова продукція.

Ви знаєте, що будь-який товар проходить певні стадії створення: сировина, напівфабрикат, готова продукція. Звичайно, на міжнародному ринку як товар може продаватися й купуватися й сировина, й напівфабрикати, а не лише готові вироби. Зрештою, розподіл продукції за стадіями виробництва має дещо умовний характер.

Так, корову можна розглядати як “сировину”, бо від неї отримують молоко, а молоко можна розглядати як напівфабрикат, коли воно проходить подальшу переробку для одержання, наприклад, вершкового масла, кисломолочної продукції, сиру тощо. З іншого боку, те ж саме молоко може розглядатися як сировина, з якої одержують різноманітну молочну продукцію, або як готова продукція, коли воно безпосередньо призначене для споживання.

Слід зауважити, що сировинні товари і готова продукція, як правило, класифікуються у різних групах. Що ж стосується напівфабрикатів, то в даному випадку вони можуть класифікуватись як в окремій групі, наприклад, двигун для автомобілю класифікується в групі 84, тоді як автомобіль класифікується в групі 87, так і в групі разом або з сировиною (наприклад, молоко та сир класифікуються в групі 04), або з готовою продукцією, наприклад, кущі троянди і букет з троянд, які класифікуються в групі 06. У деяких випадках сировина, напівфабрикат та готова продукція можуть класифікуватися в одній товарній групі. Наприклад, сировина для виготовлення тканин (бавовна, вовна, шовк чи льон), пряжа з відповідної сировини (її можна розглядати і як готову продукцію, якщо вона надходить у крамниці для продажу населенню, і як напівфабрикат, якщо вона використовується на фабриках для виготовлення тканин) і, нарешті тканина (її також можна розглядати і як готову продукцію, якщо вона надходить у крамниці для продажу населенню, і як напівфабрикат, якщо вона використовується на швейних фабриках для виготовлення одягу чи білизни) класифікуються в одній і тій самій групі відповідно (бавовна і вироби з бавовни – у групі 52 “Бавовна”; вовна і вироби з вовни – у групі 51 “Вовна, тонкий та грубий волос тварин; пряжа і тканини з кінського волосу”; шовк і вироби з шовку – у групі 50 “Шовк”; льон та вироби з льону – у групі 53 “Інші рослинні текстильні волокна; пряжа з паперу і тканини з паперової пряжі”). У будь-якому разі, як правило, дотримується послідовність виготовлення продукції, тобто спочатку йдуть товарні позиції, в яких класифікується сировина, потім товарні позиції, де розташовані напівфабрикати, і останніми йдуть товарні позиції з готовою продукцією. Хоча з цього правила є й деякі винятки.

Метою сьогоднішнього заняття є ознайомлення з роботою програми “MD-info” або програми “D-bridge” та визначення товарних груп, де розташовані товари за схемою “сировина – напівфабрикат – готова продукція”.

На кожному занятті Ви маєте визначити коди двадцяти товарів за індивідуальним варіантом, ярлик якого розташовано на робочому столі Вашого монітора. Для того, щоб відкрити варіант, Ви маєте підвести курсор до ярлика і натиснути на ліву клавішу двічі. Варіанти позначаються таким чином: “Варіант 1.22” (це означає, що Ви маєте виконати 22 варіант першого заняття) або “Варіант 4.35”, тобто Ви виконуєте 35 варіант четвертого заняття і т.д.

Кожна правильна відповідь оцінюється одним балом. Таким чином, за кожне заняття Ви можете одержати 20 балів. Правильною вважається відповідь, коли усі знаки є правильними. Якщо хоча б один знак визначено неправильно, відповідь не зараховується і Ви втрачаєте один бал.

Протягом семестру Ви виконуєте сім практичних (лабораторних) робіт і пишете дві контрольних роботи (за умови, що заняття не припадають на свята).

На першому занятті Вам потрібно знайти лише групу, де розташовано Ваш товар, тому Ви маєте записувати лише два знаки, причому у перших дев’яти групах обов’язково слід записувати перший нуль: 01, 04, 08 тощо. В подальшому Ви будете визначати десятизначні коди.

Кожен товар у будь-якому індивідуальному варіанті пронумерований, тому відповіді розташовуйте за порядком від 1 до 20 і записуйте код відповідного товару.

Структура всіх варіантів однакова: шість трійок, які відображають ланцюжок “Сировина – напівфабрикат – готова продукція”, і останні два товари складають скорочений ланцюжок “Сировина – готова продукція”.

Під час виконання роботи уважно читайте всю інформацію до кінця того рівня, з яким Ви працюєте, і аналізуйте інформацію, яка перед Вашими очима. Переважна більшість помилок під час визначення кодів припускається саме через неуважність.

Якщо Ви визначили групу, де розміщено “Напівфабрикат”, то “Сировина” зазвичай може бути класифікована або в тій самій групі, або в групі, що має менший порядковий номер. Так само, готова продукція як правило має код групи, більший, ніж у напівфабрикату або такий самий. Разом з тим, це правило має деякі винятки. Наприклад: курячі яйця для інкубації (“сировина”, що класифікується в групі 04) – жива курка (“напівфабрикат” класифікується в групі 01) – тушонка куряча (“готова продукція” – група 16); насіння столових буряків (“сировина” класифікується в групі 12) – столовий буряк (“напівфабрикат” класифікується в групі 07) – заправка для супу (“готова продукція” класифікується в групі 21). У будь-якому разі, слід уважно аналізувати наявну інформацію.

У кожному варіанті у горизонтальному рядку розташовано пов’язані між собою товари, які створюють ланцюжок “Сировина – напівфабрикат – готова продукція”, тому, якщо в першій колонці вказано, наприклад, залізна руда, в другій колонці – лист, а в останній колонці – сейф, то майте на увазі, що для сейфу використана відповідна сировина, і він, як, до речі, й лист, є залізним, тобто це вироби з чорних металів.

Слід пам’ятати, що кити та дельфіни належать до морських тварин (є ссавцями), а не до риб. Усі живі рослини класифікуються у групі 06, а частини рослин – залежно від того, які це рослини. Мускатний горіх – це неїстівний горіх і класифікується як прянощі у групі 09; арахіс – це неїстівний горіх, він належить до родини бобових і за товарною номенклатурою вважається олійною культурою, якщо він цілий (лущений чи ні). У разі, коли арахіс смажений та ще й притрушений різними смаковими добавками, розфасований чи ні, він класифікується як товар, призначений для споживання в їжу, у групі 20, де розташовані готові продукти з овочів, плодів, їстівних горіхів та інших частин рослин. Столовий буряк належить до їстівних коренеплодів (група 07), а цукровий та кормовий буряки – технічні культури, які класифікуються у товарній групі 12. Також майте на увазі, що, наприклад, дерев’яний конструктор класифікується не як вироби з деревини, а як іграшки, так само дерев’яний стілець чи стіл слід класифікувати як меблі, а не як вироби з деревини. Квіти чи інші частини лікарських рослин у свіжому чи сушеному вигляді подрібнені чи ні класифікуються у товарній групі 12. Разом з тим, коли з квітів лікарських рослин виготовлена, наприклад, настоянка, такий товар класифікується вже як алкогольні напої в групі 22.

Відповідно до примітки 1c) до групи 41 з цієї групи виключаються шкури тварин з волосяним або шерстним покривом необроблені, дублені або вичинені (група 43), однак необроблені шкури з волосяним або шерстним покривом великої рогатої худоби (включаючи буйволів), тварин родини конячих, овець або ягнят (крім ягнят астраханської, курдючної, каракульової, персидської або аналогічних порід, а також ягнят індійської, китайської, монгольської або тибетської порід), кіз або козенят (крім єменської, монгольської або тибетської порід), свиней (включаючи американських диких свиней пекарі), сарн, газелей, верблюдів (включаючи одногорбих верблюдів), північних оленів, лосів, оленів, косуль або собак, класифікуються у групі 41.

Таким чином, перш, ніж записувати код групи (два знаки), проаналізуйте цей товар і виберіть правильну групу. При цьому зверніть увагу на те, що у разі, коли Ви відшукали товар на нижчому рівні деталізацій, де може бути чотири, шість, вісім або десять знаків, треба записати лише пер-ші дві цифри коду, тобто код групи. Інша кількість цифр вважатиметься за помилку.

Література: [1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9; 10; 11; 16, с. 32 – 55]





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 262 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...