Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фортифікаційні споруди, їхня класифікація, характеристики. Сили та засоби, що використовуються для фортифікаційного обладнання ПУ». 3 страница



Схема керованого по дротах з комплекту УМП-2 чотирирядного (трирядне —

не ставиться четвертий ряд) протитанкового мінного поля з мін з

контактними зривниками (розміри в м):

1 — міни з контактними зривниками; 2 — магістраль; 3 — перемичка магістралей;

4 — лінія управління; б — перемичка ліній управління; 6 — пульт управління;

7 — заземлювач; 8 — затиск; 9 — хрестовина.

Після прибуття до місця встановлення мінного поля командир взводу ставить командирам відділень завдання на місцевості, організовує розбивку мінного поля, склад інженерних боєприпасів, уточнює розташування пункту управління, траси укладання дротових ліній управління, стежить за правильністю встановлення мінного поля, дотриманням особовим складом заходів безпеки і ретельністю маскування, а також організовує і проводить перевірку справності і фіксацію мінного поля.

Підготовка комплектів керованого мінування до застосування містить підготовку і перевірку працездатності пульта управління, спорядження мін зривниками і підготовку дротової лінії управління. Спорядження мін здійснюється на складі інженерних боєприпасів. При спорядженні мін неконтактними зривниками в них заздалегідь встановлюються джерела струму. Остаточно споряджені міни перевозяться до місця встановлення в упаковці або в контейнері мінного загороджувача.

Керовані протитанкові мінні поля встановлюються уручну або з використанням причіпних мінних загороджувачів ПМЗ-4.

В літніх умовах міни встановлюються у грунт з маскуванням. Дротова мережа укладається в грунт на глибину 20—25 см. Взимку (при мерзлому грунті) міни і дротова мережа встановлюються на поверхню грунту з маскуванням снігом. При встановленні мін необхідно забезпечити електричний контакт зривників з грунтом.

Схема керованого по дротах з комплекту УМПН-68 чотирирядного (трирядне—

не ставиться четвертий ряд) протитанкового мінного поля з мін з неконтактними

зривниками (розміри в м):

1 — міни з неконтактними зривниками; 2 — магістраль; 3 — перемичка магістралей;

4 — лінія управління; 5 — перемичка ліній управління; 6 — пульт управління;

7 — заземлювач; 8 — затиск; 9 — хрестовина

Схема встановлення керованого по дротах чотирирядного протитанкового

мінного поля з комплекту УМП інженерно-саперним взводом уручну:

1 — прапорець, що позначає межу мінного поля; 2 — прапорець, що позначає межу дій розрахунку;

3 — пункт управління. Час на встановлення одного комплекта УМП взводом — 3-4 год.

При встановленні керованого протитанкового мінного поля з комплекту УМП інженерно-саперним взводом уручну перше і друге відділення встановлюють міни і укладають розподільну мережу, а третє відділення прокладає лінії управління, обладнує пункт управління і охороняє склад інженерних боєприпасів. В кожному відділенні створюється два розрахунки по три особи. Розрахунки першого і другого відділень встановлюють по одній секції мінного поля. При чотирирядному мінному полі кожний розрахунок укладає одну перемичку магістралі, чотири секції магістралі і встановлює 24 міни. При трирядному мінному полі розрахунки встановлюють по одній перемичці магістралі, по три секції магістралі і по 18 мін.

Центральну перемичку прокладають командири першого і другого відділень. Розрахунки третього відділення прокладають по одній лінії управління, з’єднують їх перемичками і обладнують пункт управління.

При встановленні керованого протитанкового мінного поля інженерно-саперним взводом, що посилений ПМЗ-4 з розрахунком, спочатку здійснюється підготовка загороджувача і комплекту УМП. Один або два комплекти мін (96 або 192 шт.) завантажуються в контейнер загороджувача; секції магістралі і лінії управління — в кузов автомобіля-тягача. Перемички, пульт управління, заземлителя і пристосування для забивання, перевірочні прилади, прапорці і інструмент укладаються на автомобілі, призначені для перевезення особового складу взводу.

Перед установкою мінного поля перше і друге відділення розбиваються на три розрахунки по дві люди, а третє відділення розбивається на два розрахунки по три людини.

Перший і другий розрахунки першого і другого відділень здійснюють розбивку мінних полів, позначаючи прапорцями початок і кінець кожного ряду мінного поля. Треті розрахунки провішують траси прокладання ліній управління, позначаючи місця підключення перемичок. Розрахунки третього відділення позначають місця розташування пунктів управління і обладнують їх.

Розрахунок мінного загороджувача готує загороджувач до встановленння мін. Спрямовуючий і приймальний лотки загороджувача заповнюються мінами з приєднаними до них хрестовинами секцій магістралі.

Встановлення мінного поля здійснюється загороджувачем із зупинками, під час яких розрахунок заповнює приймальний лоток черговими мінами з підключенням їх до хрестовин магістралі.

Після закінчення встановлення мін розрахунок загороджувача прокладає лінії управління. Три розрахунки першого і другого відділень встановлюють перемички магістралей, закопують їх і підключають кінцевики секцій магістралей до відповідних хрестовин перемичок, після чого закопують перемички ліній управління.

Схема встановлення керованого по дротах протитанкового мінного поля

інженерно-саперним взводом, посиленим одним ПМЗ-4 з розрахунком

Взвод, посилений одним ПМЗ-4 з розрахунком, встановлює один комплект:

УМП — за 1,5-2 год.; УМП-2 — за 1,2-1,5 год.; УМПН-68 — за 1-1,5 год.

При встановленні керованого протитанкового мінного поля із застосуванням комплекту УМП-2 або УМПН-68 інженерно-саперним взводом уручну міни розносяться до місць їх встановлення і встановлюються без маскування в заздалегідь відриті лунки.

Перше і друге відділення прокладають магістралі і підключають до них міни (кожне відділення на двох рядах), встановлюють і підключають перемички магістралей і маскують міни. Третє відділення прокладає лінії управління, забиває заземлювач пульта управління і обладнує пункт управління.

Дротова мережа прокладається спочатку по поверхні грунту з тим, щоб у будь-який момент можна було перевести мінне поле у бойовий стан. Після встановлення і маскування мін перше і друге відділення закопують дроти магістралей між мінами, перемички магістралей і лінії управління на глибину 20-25 см з одночасним підключенням і заглибленням в грунт (сніг) перемичок ліній управління.

При встановленні мінного поля із застосуванням комплекту УМПН-68 підключення мін до магістралей здійснюється через одну хрестовину (якщо крок мінування 8 або 11 м) або через дві – якщо крок мінування 12 м.

Особливістю встановлення протитанкового мінного поля з комплектів УМП-2 або УМПН-68 взводом із застосуванням мінного загороджувача ПМЗ-4 є те, що немає необхідності відшукання сполучних втулок секцій магістралей і ліній управління. Після встановлення мін загороджувачем розрахунки першого і другого відділень встановлюють перемички з приєднанням їх кінцевиків безпосередньо до хрестовин магістралей. Перемички ліній управління під'єднуються затисками до дротових ліній управління у будь-якому місці.

Інженерно-саперний взвод з розрахунком мінного загороджувача ПМЗ-4 може встановлювати один комплект УМП-2 за 1,5—2 год., а один комплект УМПН-68 — за 1— 1,5 год..

Схема встановлення керованого по дротах протитанкового мінного поля з

комплекту УМП-2 або УМПН-68 інженерно-саперним взводом уручну

Взвод встановлює один комплект: УМПН-68 — за 2,5-3 год.; УМП-2 — за 3-4 год.

Утримування керованого протитанкового мінного поля здійснюється розрахунком у складі двох-трьох осіб. Після кожного проходу танків через мінне поле, артилерійського обстрілу й інших подій здійснюється огляд мінного поля з метою визначення цілісності дротової мережі й зривників. Розірвані дроти зрощуються, зростки і місця пошкоджень ізолюються. Пошкоджені зривники замінюються справними при відключеному джерелі струму. Запасний комплект джерел струму і зривників має знаходитись на пункті управління.

Восени (перед замерзанням грунту) з метою забезпечення працездатності міни з контактними зривниками переставляються на поверхню грунту. Для забезпечення заземлення зривників до них збоку і тонким шаром зверху (до 1 см) підсипається рихлий грунт так, щоби забезпечувався електричний контакт зривників із землею.

Зняття керованого протитанкового мінного поля здійснюється при відключеному пульті управління. Міни від'єднуються від магістралей, знімаються з місця встановлення. В неконтактних зривниках відключаються їхні джерела струму. Дротова мережа і заземлювач залежно від обстановки можуть не зніматись.

У керованих протипіхотних мінних полях застосовуються осколкові міни кругового і спрямованого ураження, які з'єднуються з виконавчим приладом (перемикачем вибухових ланцюгів) двохдротовою розподільною електровибуховою мережею.

Схема керованого по дротах дворядного протипіхотного мінного поля із застосуванням комплекту Краб-ІМ з осколкових мін кругового ураження:

1 — осколково-загороджувальна міна; 2 — виконавчий прилад; 3 —розподільна

електровибухова мережа; 4 — лінія управління

Дроти розподільної мережі таі ліній управління, як правило, закопуються в грунт на глибину 20—25 см. Виконавчі прилади закопуються на глибину 1— 1,5 м. Пункт управління станом мінного поля розташовується в укритті.

З одного пункту управління керують по дротах одним мінним полем або трьома-чотирма ділянками мінного поля загальною протяжністю 300—500 м. Відстань від пункту управління до мінних полів визначається можливостями гарного спостереження за встановленими мінами і складає 300—500 м, а іноді й більш.

Для забезпечення безпомилкового управління при вибірковому вибуху кількість мін в одному ряді мінного поля має бути не більше 10 шт.

При встановленні керованого протипіхотного мінного поля взводом уручну із застосуванням комплекту Краб-ІМ кожне відділення розбивається на три розрахунки по дві людини у кожному. Всі розрахунки першого відділення, а також перший і другий розрахунки другого відділення проводять розбивку мінного поля, позначаючи місце встановлення кожної міни, встановлюють по дві міни і прокладають розподільчу мереу до них; третій розрахунок другого відділення встановлює виконавчий прилад, одну міну і прокладає розподільчу мережу для неї. Перший і другий розрахунки третього відділення прокладають лінії управління. Третій розрахунок охороняє склад інженерних боєприпасів і обладнав пункт управління.

При встановленні керованого по дротах протипіхотного мінного поля із застосуванням комплекту Краб-ІМ інженерно-саперним взводом і розрахунком мінного загороджувача ПМЗ-4 відділення розбиваються на два розрахунки по три людини в кожному. Всі розрахунки першого і другого відділень, а також перший розрахунок третього відділення встановлюють по дві міни (групи мін) і прокладають розподільчу мережу до них.

Другий розрахунок третього відділення встановлює одну міну (групу мін), прокладає розподільчу мережу до неї і охороняє склад інженерних боєприпасів. Розрахунок загороджувача ПМЗ-4 прокладає лінію управління. Після закінчення робіт з встанвлення мін розрахунки обладнують пункт управління.

При встановленні керованого протипіхотного мінного поля із застосуванням комплекту УМП-3 інженерно-саперним взводом уручну перше і друге відділення проводять розбивку мінного поля, встановлення виконавчих приладів і мін на ділянках (кожне відділення на двох ділянках). Третє відділення прокладає лінії управління на всіх ділянках, обладнує пункт управління, охороняє склад інженерних боєприпасів.

Перед встановленням кожне відділення розбивається на три розрахунки по дві люди в кожному.

Схема встановлення інженерно-саперним взводом керованого протипіхотного

мінного поля із застосуванням комплекту Краб-ІМ:

а — уручну; б — за допомогою ПМЗ-4.

Взвод встановлює один комплект Краб-ІМ уручну за 2,5-3 год., за допомогою ПМЗ-4 — за 2 год.

Перші розрахунки першого і другого відділень за допомогою мінного шнура проводять розбивку чотирьох ділянок мінного поля (по два на кожний розрахунок) з позначенням на місцевості місць встановлення виконавчих приладів, мін і при необхідності напрямків їхнього прицілювання. Другі розрахунки відповідно з розбивкою встановлюють і маскують виконавчі прилади, зривники МВЕ-72 або замикачі. Треті розрахунки відривають лунки (шурфи) під міни, встановлюють (прицілюють) і маскують міни і підключають їх до виконавчих приладів. Перший розрахунок третього відділення під керівництвом командира відділення обладнує склад інженерних боєприпасів і пункт управління. Другий розрахунок третього відділення прокладає по поверхні грунту лінії управління на першій і другій ділянках, а третій — на третій і четвертій ділянках.

Після встановлення мін і виконавчих приладів перше і друге відділення, а також другий і третій розрахунки третього відділення закопують лінії управління на своїх ділянках.

Схема встановлення керованого протипіхотногомінного поля

інженерно-саперним взводом із застосуваннямкомплекту УМП-3:

а — уручну; б — за допомогою ПМЗ-4; 1 — виконавчий прилад; 2 — прапорці,

що позначають траси ліній управління

Взвод встановлює один комплект УМП-3 уручну вдень за 6— 8 год., вночі — за

8-10 год.; за допомогою ПМЗ-4 днем — за 3—5 год., вночі —за 4-7 год.

Встановлення керованого протипіхотного мінного поля з комплекту УМП-3 інженерно-саперним взводом з мінним загороджувачем ПМЗ-4 здійснюється в тій же послідовності, за виключенням:

другий розрахунок третього відділення розбиває траси прокладання ліній управління і допомагає командиру відділення у прив'язці ділянок мінного поля; лінії управління прокладаються третім розрахунком третього відділення за допомогою ПМЗ-4.

Встановлення керованого протипіхотного мінного поля багатократного ураження противника проводиться силами взводу керованого мінування уручну або із застосуванням бурильних грунтових машин (БГМ).

Міни в мінному полі встановлюються групами в один або два ряди. Кожна група від 3 до 10 мін встановлюється в одному котловані або в шурфах з перемичками. Там же розміщуються виконавчий прилад, перемикач вибухових ланцюгів і підривний заряд для самознищення виконавчого приладу. Міни, виконавчий прилад, перемикач вибухових ланцюгів з'єднуються між собою електровибуховою сіттю таким чином, що при прийомі команди управління виконавчий прилад висаджував би одну міну. Кількість мін в групі визначається кратністю поразки супротивника на мінному полі.

При встановленні керованого протипіхотного мінного поля багатократного ураження уручну особовий склад взводу керованого мінування розбивається на десять розрахунків.

Схема ділянки керованого протипіхотного мінного поля багатократного

ураження (розміри в м):

а — схема ділянки мінного поля; б — розріз і план шурфу для встановлення осколочно-загороджувальних мін ОЗМ-160 (ОЗМ з УВК); 1 — шурфи для встановлення групи ОЗМ; 2 — пункт управління; 3 — ОЗМ-160 (ОЗМ з УВК); 4 — електровибухова мережа; 5 — перемикач вибухових ланцюгів (ПВЦ); 6 — виконавчий прилад (ІП); 7 — підривний заряд для самознищення ІП

Три відділення керованого мінування розбиваються на дев'ять розрахунків по дві люди в кожних, а відділення управління діє у складі одного розрахунку. Розрахунки відділень керованого мінування відривають шурфи і встановлюють дев'ять груп мін, виконавчі прилади, перемикачі вибухових ланцюгів, підривні заряди і укладають електровибухову сіть. Після підключення мін шурф засипається і маскується.

Схема встановлення керованого протипіхотного мінного поля багатократного ураження інженерним взводом керованого мінування уручну:

1 — шурфи для встановлення ОЗМ і приладів управління; 2 — дублюючий пункт управління.

Взвод встановлює мінне поле протяжністю 1 км уручну за 3,5—4 год., за допомогою БГМ — за

3 год.

Відділення керованого мінування обладнує пункти управління.

Особовий склад відділення управління організовує охорону складів інженерних боєприпасів і обладнав дублюючий пункт управління.

При встановленні мінного поля взводом за допомогою БГМ її розрахунок бурить свердловини в місцях встановлення груп мін. Розрахунки відділень керованого мінування відривають рови для перемичок електровибухової мережі, встановлюють і з’єднують дротяною мережею міни з виконавчим приладом і перемикачем вибухових ланцюгів. Для виконавчого приладу, перемикача вибухових ланцюгів і підривного заряду розрахунок БГМ бурить окрему свердловину.

Для змісту керованого протипіхотного мінного поля призначається розрахунок у складі трьох-п'яти осіб (начальник пункту управління і два-чотири спостерігачі), який безперервно спостерігає за мінним полем і підходами до нього, систематично перевіряє справність мінного поля, а також усуває виявлені пошкодження.

Справність мінного поля і апаратури управління перевіряється не рідше одного разу на добу, при зміні розрахунку на пункті управління, а також після пропуску своїх військ по мінному полю, вогневого впливу противника, вибуху мін, дощів, грози і відлиги.

Для виявлення і усунення пошкоджень, заміни засобів що вийшли з ладу, на кожному мінному полі створюється їх запас, який зберігається на пункті управління або поблизу нього.

Управління мінним полем (вибух мін) здійснюється за наказом командира, якому підпорядкований начальник пункту управління. З метою збільшення точності спрацьовування мін по місцю і часу, а також збільшення ймовірності ураження піхоти противника на мінному полі необхідно визначити орієнтири на мінному полі і використовувати оптичні засоби спостереження. За наявності часу. встановлюються сигнальні міни з різним кольором вогню на 70-80 м від встановлених мін ОЗМ-160 у бік противника, а також невибухові загородженняи. Осколкові міни вибухають при спрацьовуванні сигнальних мін або при спробі подолання противником невибухових загороджень. Сигнальні міни, як правило, встановлюються для забезпечення управління вибухом мін в умовах обмеженої видимості.

Ймовірність ураження на мінному полі з мін раз різних типів при максимальній (оптимальної) дальності управління в середньому складає 0,45 (0,7).

При встановленні керованого протипіхотного мінного поля взводом вручну з використанням комплекту КРАБ-ІМ кожне відділення розбивається на три розрахунки по дві особи у кожному. Всі розрахунки першого відділення, а також перший та другий розрахунок другого відділення здійснюють розбивку мінного поля, позначаючи місце встановлення кожної міни, встановлюють по дві міни та прокладають розподільну мережу для неї. Перший та другий розрахунки третього відділення прокладають лінію керування. Третя обслуга охороняє склад інженерних боєприпасів та обладнує пункт керування.

Під час встановлення керованого по дротах протипіхотного мінного поля з використанням комплекту КРАБ-ІМ інженерно-саперним взводом та розрахунком мінного загороджувача ПМЗ-4 відділення розбиваються на два розрахунки по три особи у кожному. Всі розрахунки першого та другого відділень, а також перший розрахунок третього відділення встановлюють по 2 міни (групи мін) та прокладають розподільну мережу до них.

Другий розрахунок третього відділення установлює одну міну (групу мін), прокладає розподільну мережу до неї та охороняє склад інженерний боєприпасів. Обслуга загороджувача ПМЗ-4 прокладає лінію керування. Після закінчення робіт з установки мін обслуги обладнують пункт керування.

Встановлення мінного поля з комплекту УМП-2

Встановлення мінного поля з комплекту УМП-2 здійснюється за допомогою причіпно-го мінного загороджувача ПМЗ-4 або вручну інженерно-саперним взводом. Мінне поле в літніх умовах установлюється, як правило, у ґрунт із маскуванням ґрунтом. Дротова мережа закопується на глибину 20-25 см. При мерзлому ґрунті мінне поле встановлюється на поверхню ґрунту в сніг з маскуванням мін і дротової мережі снігом.

Встановлення мінного поля із застосуванням ПМЗ-4

Причіпний мінний загороджувач ПМЗ-4 з розрахунком придается інженерно-саперному взводу, що призначений для встановлення керованих мінних полів. Встановлення проводиться під керівництвом командира взводу.

Залежно від отриманого завдання міни, споряджені зривниками УМП, один чи два комплекти (96 або 192 шт.) завантажуються в контейнер загороджувача ПМЗ-4, а магістралі і лінії керування відповідно один чи два комплекти - у кузов автомобіля-тягача. Перемички, пульт керування, заземлювачі і пристосування для забивання, перевірочні прилади, прапорці для розбивки мінного поля і необхідний інструмент укладаються на автомобілі, що призначені для перевезення особового складу взводу.

Встановлення керованого мінного поля здійснюється у наступному порядку: перше відділення обладнує один або два (у залежності від поставленого завдання) пункта керування мінним полем, включаючи забивання заземлювача, риття осередків для спостереження та укриттів.

Друге і третє відділення здійснюють розбивку й встановлення мінних полів (кожне відділення розбиває і встановлює одне мінне поле). Командири відділень з чотирма саперами кожний проводять розбивку рядів мінних полів, починаючи з першого ряду. Під час розбивки прапорцями позначаються початок і кінець кожного ряду мінного поля.

По дві особи з кожного відділення провішують траси прокладки ліній керування.

Розрахунок ПМЗ-4 у цей час готує загороджувач для встановлення рядів мін. Встанов-лює направляючу трубу для магістралей і притиск для проводів у плузі. Направляючі і приймальні лотки загороджувача цілком заповнюються мінами, які заздалегідь приєднані до хрестовин магістралі. Магістраль, що змотана у котушки, заправляється в направляючу трубу, а хрестовини виводяться через проріз труби. Подача мін з прийомного лотка в лоток, видачи розкладника проводиться в суворому порядку відповідно до порядку підключення мін до хрестовин магістралі.

Як тільки буде розбитий перший ряд мінного поля, розрахунок ПМЗ-4 виводить загороджувач на початок першого ряду і приступає до встановлення рядів мін. Встановлення рядів мін здійснюється під час руху загороджувача зі швидкістю 3-3,5 км/год. Початок видачі мін (включення фрикціону загороджувача) відбувається в момент проїзду прапорця, що позначає початок ряду. Встановлення мін у ряду проводиться із зупинками. Зупинки робляться після кожного звільнення прийомного лотка від підготовлених до встановлення мін. Під час зупинок проводиться заповнення прийомного лотка черговими мінами і підключення їх до хрестовин магістралі. (Робити вмикання кінцевиків мін, що встановлюються до хрестовин магістралей при беззупинному русі загороджувача розрахунок не встигає і це, як правило, приводить до обривів).

Закінчивши встановлення всіх рядів мін, розрахунок ПМЗ-4 установлює на загороджувачі в робоче положення ніж для прокладання лінії керування, закріплює каркас з лінією керування на загороджувачі й прокладає лінії керування. Після закінчення встановлення лінії керування на першій ділянці мінного поля ПМЗ-4 переїжджає на другу ділянку (до третього відділення).

Закінчивши розбивку всіх рядів мін, командир відділення з чотирма саперами здійснює встановлення перемичок магістралей і закопує їх, а надалі встановлює перемички ліній управління та закопує їх.

Два сапери, закінчивши провішування траси ліній керування, удосконалюють маску-вання мін і допомагають командиру взводу здійснювати фіксацію мінного поля, а потім знімають прапорці, які були встановлені під час його розбивки.

Третє відділення на своєму мінному полі діє в тому ж порядку, як і друге відділення.

Інженерно-саперний взвод, посилений загороджувачем ПМЗ-4 з розрахунком, встановлює два керованих мінних поля за 2-2,5 години.

Встановлення мінного поля вручну

Встановлення мінного поля вручну інженерно-саперним взводом (3 відділення по 7 осіб) здійснюється у наступному порядку:

- міни встановлюються в мінному полі способом стройового розрахунку;

- відриваються лунки й у них установлюються міни без маскування;

- два відділення виконують розкладку магістралей і підключають до них міни (кожне відділення на двох рядах), потім вони ж установлюють перемички і маскують міни;

- третє відділення в цей час прокладає лінії керування, забиває заземлювач і обладнує пункт керування мінним полем.

Прокладання усієї дротової мережі здійснюється спочатку по поверхні ґрунту за таким міркуванням, щоб у будь-який момент, не очікуючи повного закінчення встановлення і за-копування дротової мережі, при необхідності можна було перевести мінне поле в бойовий стан. Після прокладання дротової мережі і маскування мін два відділення закопують дроти магістралей між мінами, перемички магістралей і потім лінії керування на глибину 20-25 см. Під час закопування ліній керування, одночасно, по ходу руху проводиться підключення і закопування перемичок ліній керування.

Третє відділення після закінчення обладнання пункту керування допомагає закопувати і маскувати лінії керування.

Встановлення одного керованого мінного поля вручну інженерно-саперний взвод здійснює за 2,5-3,0 години.

Третє навчальне питання: «Послідовність і зміст роботи командира інженерного взводу щодо встановлення керованого мінного поля»

Завдання на встановлення керованих мінно-вибухових загороджень командир взводу отримує від командира інженерно-саперної роти, начальника інженерної служби бригади, або від начальника штабу бригади. До встановлення керованих мінних полів вручну звичайно залучаються інженерно-саперні взводи у повному складі.

Діючи, як правило, поза зіткнення з противником, або у глибині оборони інженерно-саперний взвод здатен встановити комплект керованого мінного поля вдень за 3-4 години, вночі за 5-6 годин. Під час мінування інженерно-саперний взвод звичайно діє по відділеннях.

Мінуванням керує командир взводу, складає формуляр і журнал керування мінним полем і перевіряє справність мінного поля. При встановленні керованого протитанкового мінного поля командир взводу разом з командирами відділень проводить рекогносцировку, в ході якої уточнює місце розташування мінного поля, обирає місце пункта управління і місця влаштування складів мін і технічного майна.

Одночасно проводиться розбивка мінного поля. В результаті рекогносцировки командир взводу приймає рішення на організацію робіт з встановлення керованого мінного поля і ставить на місцевості завдання командирам відділень.

Перед встановленням мінного поля здійснюється ретельна перевірка елементів електричної мережі, зривників мін, саме мін та пульту управління.

Робота щодо встановлення мінного поля може бути організована наступним чином: одне відділення розгортає і прокладає першу магістраль, підключає до неї міни; друге відділення розгортає другу магістраль і підключає до неї міни. У подальшому вони маскуют встановлені міни. Якщо взвод встановлює чотирирядне кероване ПТМП то відділення розгортають ще по одній магістралі. Третє відділення розгортає лінію управління, встановлює перемички магістралей і обладнує пункт управління.

Якщо розподільча мережа складається з трьох магістралей, то третє відділення розгортає третю магістраль. У цьому випадку розгортання лінії управління і обладнання пункту управління здійснюються відділеннями у другу чергу.

Після підключення зривників мін командир взводу перевіряє справність електричної мережі і правильність підключення зривників мін (замикачів). Після цього міни встановлюються у лунки зариваються і ретельно маскуються. Магістралі і перемички магістралей закопуються у грунт на глибину не менш 20 см. Пункт управління може бути розташований на відстані до 400 м від мінного поля, так щоби був забезпечений гарний огляд мінного поля і підходів до нього.

Прокладання лінії управління, встановлення заземлювача і обладнання пункту управління здійснюються після виконання усіх робіт щодо встановлення мінного поля.

На пункті управління необхідно мати: пульт управління МП; прилади спостереження (у тому числі нічного бачення); засоби зв’язку і сигналізації; журнал керованого мінного поля; шанцевий інструмент, необхідні прилади та матеріали для перевірки, ремонту і відновлення мінного поля.

Для обслуговування керованого мінного поля призначається пост у складі двох-трьох осіб (старшого посту і 1-2 саперів). На пост покладається: безперервне спостереження за мінним полем і підходами до нього; щодобова (і після кожного вогневого впливу) перевірка справності мінного поля та усунення виявлених несправностей у ньому; своєчасне переведення мінного поля мінного поля з безпечного положення у бойове і назад.

Переведення мінного поля у бойове положення здійснює старший посту за наказом командира підрозділу, що обороняється, перед фронтом якого встановлено мінне поле.

У випадку виходу противника до мінного поля, яке знаходиться у безпечному стані, або ж у випадку виходу своїх підрозділів до мінного поля, що знаходиться у бойовому стані, старший посту самостійно приймає рішення про перерведення мінного поля з одного положення в інше.

Особовий склад посту веде журнал керованого мінного поля, у якому робляться відмітки про переведення мінного поля з одного положення в інше із зазначенням особи, яка віддала відповідне розпорядження, про втрати противника на мінному полі і про пропускання своїх військ через мінне поле. Крім того, у журнал систематично заносяться дані про стан електричної мережі, результати огляду мінного поля і виявлені при цьому несправності у ньому.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 875 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.018 с)...