Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фортифікаційні споруди, їхня класифікація, характеристики. Сили та засоби, що використовуються для фортифікаційного обладнання ПУ». 2 страница



Після розгортання пункту управління допускається виконання завдань, які не впливають на нормальне функціонування пункту управління (влаштування укриттів для транспортних машин, перекриттів над щілинами, позицій для оборони).

Інженерними підрозділами, як правило, виконуються наступні завдання: перевірка маршрутів висування і району виконання завдань на наявність мін і вибухонебезпечних предметів; улаштування під’їзних шляхів; риття котлованів для сховищ і укриттів для КШМ; влаштування сховищ та їхнє маскування; устаткування водозабірних пунктів (пунктів водопостачання); маскування сховищ, укриттів та інших елементів пункту управління.

Для проведення інженерної розвідки маршрутів висування і району виконання завдання від інженерно-позиційного взводу призначається ІРД в складі відділення. Після прибуття до району відділення перевіряє місцевість на наявність мін і вибухонебезпечних предметів, розвідує шляхи і джерела води, визначає стан грунтів і глибину залягання грунтових вод.

Після проведення перевірки району розгортання пункту управління на наявність мін і вибухонебезпечних предметів проводиться підготовка під’їзних шляхів розрахунком БАТ-2. Одночасно розрахунком у складі трьох чоловік виконується розбивка котлованів для сховищ і укриттів для машин, а розрахунок ПЗМ-2 приступає до риття котлованів в наступній черговості: котловани для притулків; укриття для КШМ; ходи сполучення; укриття для радіостанції; укриття для КШМ на СП; укриття для машин в групі забезпечення (раніше за все укриття для машин резерву зв'язку).

Відділення з автокраном в цей час приступає до збирання остовів сховищ на поверхні поруч з виритими котлованами; потім опускає остови в готові котловани, монтує внутрішнє устаткування, проводить засипку остовів і обвалування спочатку вручну (на 1/3 глибини котловану), а потім за допомогою БАТ-2; обладнує перекриті ділянки ходів сполучення перед входами в притулки, проводить маскування голої землі табельними маскувальними комплектами або місцевими матеріалами.

Розрахунок у складі двох-трьох чоловік обладнує водорозбірний пункт з використанням РДВ-1500.

Дообладнання укриттів для КШМ, спеціальних і транспортних машин може проводитися розрахунками цих машин після їхнього прибуття до району розгортання пункту управління в такій послідовності: планування дна укриття і влаштування водозбірного колодязя; планування укосів укриття; створення колій з колод (у слабких грунтах); установка машин в укриття; маскування укриття.

Механізований взвод, що виділений на посилення інженерному взводу, двома відділеннями обладнує спостережний пункт в складі: відкрита споруда для спостереження, укриття для КШМ, хід сполучення; третє механізоване відділення використовується для облаштування пункту управління (устаткування перекритих щілин, дообладнання укриттів для КШМ і т. д.).

Розрахунки підрозділу охорони, що виділені на устаткування пункту управління, влаштовують одиночні і парні окопи для оборони району розгортання пункту управління, дообладнують окопи для своїх БТР, устатковують перекриті щілини, встановлюють освітлювальну станцію в укриття, розгортають кабельну мережу.

Фортифікаційне устаткування району розташування групи забезпечення проводиться силами підрозділів забезпечення.

ЗАНЯТТЯ №3

«Робота командира взводу з підготовки до виконання завдання»

Перше навчальне питання: "Розбивка, трасування, відривання та обладнання окопів, щілин і сховищ"

Якщо в першому або другому відділеннях вивільнялися розрахунки, а командир взводу і командири відділень не перемикають їх на виконання подальшої задачі, то оголошенням ввідної про скорочення терміну готовності всіх споруд добивається від командирів правильних дій.

Після того, як екскаватор закінчить засипку котловану і відриє окопи для бронетранспортерів, оголошує ввідну, по якій екскаваторник вимушений припинити роботу і зайнятися усуненням несправності

Постановка задач командирам відділень.

Взводу наказано обладнати споруду відкритого типу для спостереження, притулок легкого типу з елементів хвилястої сталі, відрити хід повідомлення від споруди для спостереження до притулку, два окопи для бронетранспортерів, укриття для легкових автомобілів, три укриття для спеціальних машин на вузлі зв'язку і обладнати дві перекриті щілини для особового складу.

Першому відділенню обладнати споруду відкритого типа для спостереження і дві перекриті щілини для особового складу. В першу чергу обладнати споруду для спостереження, провести розбиття, риття, устаткування і маскування ділянки споруди ліворуч від ходу сполучення, другому відділенню — праворуч. Роботи розпочати з розбиття котловану під споруди для риття за допомогою МДК-3. Одночасно з розбиттям ділянки споруди для спостереження провести розбиття для механізованого риття ходу сполучення до притулку. Готовність споруди для спостереження до... (указує час).

Другому відділенню зібрати, обладнати, засипати і замаскувати притулок легкого типу з елементів хвилястої сталі. Збірку остову притулку звістки одночасно з влаштуванням котловану. Для риття і засипки котловану відділенню придається екскаватор, а для установки остову в котлован — автокран. Готовність притулку до... (указує час).

Розрахунку ПЗМ-2 в першу чергу відрити траншею під споруду для спостереження, після чого відрити хід сполучення до притулку і дві щілини для особового складу.

Командиру позиційного відділення з екскаваторником відрити котлован під притулок легкого типу, після чого приступити до риття окопів для бронетранспортерів і укриттів для автомобілів. Після установки остову притулку провести засипку котловану.

Автокранівнику рядовому Петровському встановити остов притулку в котлован, після чого діяти за моїми вказівками.

Командиру третього відділення обладнати пункт водопостачання з використанням ВФС-10 у районі …………до …………….

Командирам відділень призначити спостерігачів за повітрям і за сигналами.

Командиру МВ з МП і Урал- 4320 заготовити ліс в обсязі………… для перекриття

5 щілин у районі ………………….до ………

Друге навчальне питання:"Збирання остовів споруджень, установка їх в котловані ".

Збірку остову сховища ведуть одночасно з відриванням котловану. Установку остову притулку в котлован проводять за допомогою автокрана.

Для засипки котловану використовують екскаватор, або бульдозерне обладнання ПЗМ-2.

Командир інженерно-позиційного відділення організує збирання острову згідно технологічної схеми спорудження, як правило по частинам, потім їх зведуть на поверхні ґрунту.

Після того, як ПЗМ-2 відриє траншею під споруду для спостереження, хід сполучення і щілини для особового складу, наказує розрахунку відвести машину в укрите місце, замаскувати і провести обслуговування. Сюди ж направляє і автокран після установки остову притулку в котлован. Після уривки котловану для притулку легкого типу ставить екскаватор на уривку найближчого окопу для бронетранспортера, а після установки остову притулку перемикає його на засипку котловану.

При збиранні використовуються різноманітний інструмент і прилади, які входять у склад споруджень і не тільки.

Командири відділень виводять особовий склад і техніку на вказані командиром взводу місця і організовують підготовку до наступних дій.

Трете навчальне питання: «Виготовлення елементів конструкцій військових фортифікаційних споруд»

Заготівля лісу для перекритих щілин, остовів і тамбурів споруджень, дверних блоків і т.п., здійснюється у районах заготівлі лісу, як правило заздалегідь. Ваління і розкряжування лісу виконують загальновійськові підрозділи за допомогою шанцевого інструменту і техніки, додатково можуть оснащуватися бензопилами з розрахунком.

На посилення інженерним підрозділам для цього виділяють 1-2 механізованих(танкових) взводи.

Виготовлення конструкцій військових фортифікаційних споруджень здійснюють інженерні підрозділи на пункті заготівлі фортифікаційних конструкцій (ПЗФК), на якому розгортають: електростанції ЕСД-60ВС, ЕСБ-8 І, лісораму ЛРВ-1.

На ПЗФК виготовляють достатньо складні конструкції – дверні блоки (ДБ-50), тамбури сховищ, труби, столи, стільці і т.п.

Командир ІПВ при обладнанні ПУ приймає рішення на заготівлю і виготовлення, або подає заяву на отримання необхідних елементів та конструкцій в залежності від отриманого завдання і наявності часу.

Четверте навчальне питання: «Робота командира взводу з організації виконання завдань»

Отримання завдання та усвідомлення її командиром інженерноговзводу

На командному пункті бригади, як правило, устатковують:

- спорудження для спостереження – 1;

- сховища легкого типу з комплекту КВС-У-2;

- ходи сполучення від спорудження для спостереження до сховища 500м;

- окоп для БТР-2;

- укриття для спеціальних машин -4;

- перекрити щілини -5;

- маскування усіх інженерних споруджень

Задачу на обладнання командного пункту бригади командир інженерного взводу може отримати від:

- командира роти;

- начальника інженерної служби бригади;

- начальника штабу бригади..

Безпосередньо місце розташування фортифікаційних споруджень на пункті управління бригади і черговість їхнього влаштування командиру інженерного взводу вказує офіцер оперативного відділу бригади

Отримання і усвідомлення завдання командиром взводу.

Під час постановки завдання щодо обладнання фортифікаційних споруд на ПУ, командиру інженерного взводу вказується послідовність і терміни обладнання кожного елементу командного пункту (ЗКП, ТПУ).

Район розгортання пункту управління обладнується силами інженерного взводу, який може бути підсилений механізованим взводом і приданою інженерною технікою. З метою забезпечення безпеки виконання завдань мають залучатися підрозділи охорони і забезпечення.

Під час постановки завдання щодо обладнання КП звичайно вказуються:

- місця розташування основних споруд;

- під'їзні шляхи;

- місце пункту водопостачання;

- позиції для охорони і оборони;

- маскувальні заходи.

Завдання може бути поставлене в формі бойового розпорядження або бойового наказу усно або письмово.

Під час усвідомлення отриманого завдання командир інженерного взводу має:

а) зрозуміти

- мету майбутніх дій і загальне завдання з’єднання;

- завдання вищого інженерного підрозділу;

- завдання свого підрозділу

- роль свого підрозділу у виконанні загального обсягу завдань інженерного забезпечення.

б) з’ясувати

- типи і кількість споруджень, які необхідно влаштувати;

- черговість виконання завдань і маршрут пересування до району виконання завдань;

- сили і засоби, що залучаються для виконання завдання;

- місце, час і порядок постачання (виготовлення, отримання) елементів конструкцій фортифікаційних споруджень і витратних матеріалів;

- місце і час уточнення завдання на місцевості з офіцером штабу бригади, його

прізвище.

За результататами усвідомлення завдання командир взводу робить висновки, в яких визначає:

- час висунення взводу до району виконання завдання;

- маршрут висунення;

- характер, місце і загальний обсяг робіт;.

- сили та засоби, що додаються взводу на період виконанні завдання;

- порядок і особливості застосування інженерної техніки;

- кількість часу на підготовку до виконання завдання, термін його виконання;

- організацію зв’язку зі старшим командиром (начальником);

- заходи, які необхідно провести негайно для найшвидшої підготовки.

Розрахунок часу та попередні розпорядження

Розрахунок часу проводиться з метою більш конкретного планування роботи командира підрозділу. Розрахунок часу стосовно організації виконання завдання командир взводу здійснює особисто.

Вихідними даними для розрахунку часу на організацію виконання завдання є:

- час отримання завдання та готовність взводу до її виконання;

- час доповіді рішення старшому командиру;

- строки участі командира у заходах, які проводяться старшим командиром щодо організації обладнання командного пункту з’єднання на місцевості;

- час сходу і заходу сонця.

Розрахунок часу може бути виконаний за наступною схемою:

- завдання отримане о __________________________________ (час, дата);

- до виконання завдання приступити о ____________________ (час, дата);

- термін виконання завдання ____________________________ (час, дата);

Всього є часу:

- для підготовки до виконання завдання ___________________ год.;

- для виконання завдання ________________________________ год.;

Розрахунок часу роботи командира взводу під час підготовки до виконання завдання:

- час, що витрачений на з’ясування завдання з ________ до _______ год.;

- віддача попередніх розпоряджень з ____________ до ___________ год.;

- рекогносцировка (розвідка) району виконання завдання (якщо вона проводиться) з ________ до _______ год.;

- оцінка обстановки з _________________ до ___________________ год.;

- прийняття (відпрацювання) рішення з __________ до __________ год.;

- віддача наказу (постановка завдання) з ___________ до ____________ год.;

- на підготовку підлеглих до виконання завдання є часу з ________ до _______ год.

-

Оцінка обстановки та прийняття рішення

Під час оцінки обстановки командир має вивчити:

- характер бойових дій противника та інженерні заходи, що ним проводяться, які засоби інженерного озброєння використовуються та їх вплив на виконання поставленого підрозділу завдання;

- можливості свого підрозділу і підрозділів підсилення щодо зведення фортифікаційних споруджень, заготівлі конструкцій фортифікаційних споруд у встановлені терміни, а також наявність засобів інженерного озброєння, зв'язку і запасів матеріальних засобів;

- положення і завдання сусідніх інженерних підрозділів та умови взаємодії з ними;

- місцеві умови, кліматичні, сезонні, гідрологічні та метеорологічні умови, наявність маскувальних емностей та їх вплив на успіх виконання поставленого завдання;

- радіаційну, хімічну і бактеріологічну обстановку;

- наявність запасів місцевих будівельних матеріалів, які можуть бути використані для виконання завдання.

Висновки з оцінки своїх сил робляться на основі розрахунків, в ході яких командир, використовуючи укрупнені або одиничні нормативи, визначає необхідні трудовитрати на виконання завдання у зазначеному обсязі (по особовому складу, техніці). Він визначає можливості свого підрозділу і підрозділів посилення за конкретних умов, з урахуванням характеристики ґрунтів, місцевості, пори року і доби, укомплектованості підрозділу, ступеню підготовки особового складу.

Висновки з оцінки місцевості і умов виконання завдання робляться на основі вивчення:

- наявності і стану під'їзних шляхів;

- наявності і місткості природних маскувальних масок для розташування техніки та особового складу;

- категорії ґрунтів і схилів місцевості;

- умов залягання ґрунтових вод;

- наявності запасів місцевих будівельних матеріалів.

У попередніх розпорядженнях командир взводу зазначає:

- загальне завдання взводу;

- заходи, які необхідно виконати негайно з метою якісної підготовки до виконання отриманого завдання;

- способи виконання завдань і майбутній порядок дій особового складу і техніки.

У ході рекогносцировки командир повинен уточнити:

- район розміщення командного пункту;

- райони розміщення кожної функціональної групи;

- місця розташування основних фортифікаційних споруд;

- під'їзні шляхи;

- місце обладнання пункту водопостачання;

- позиції для оборони;

- місця установки інженерних загороджень;

- заходи по маскуванню;

- умови виконання задачі по обладнанню КП;

- райони заготівлі матеріалів.

При недостачі часу рекогносцирувальна група визначає тільки райони розгортання кожної функціональної групи КП, а місця розташування споруд в групах визначаються за типовою схемою командиром інженерного взводу, що обладнує КП.

За даними рекогносцировки командир інженерного взводу складає схему розташування споруджень на КП і графік виконання завдання.

На схему умовними знаками наносяться:

- район розгортання функціональних груп КП;

- під'їзні шляхи;

- місця розташування споруд, сховища для КШМ, радіостанції, щілини, пункт водопостачання, окопи для самооборони;

- місця установки загороджень;

- ходи сполучення;

- район заготівлі матеріалів;

- дільниці доріг, що вимагають посилення або відновлення.

Усвідомивши завдання і оцінивши обстановку командир ІПВ приймає рішення на виконання задачі по обладнанню КП бригади.

У рішенні командир визначає:

- завдання, на яких необхідно зосередити основні зусилля;

- послідовність обладнання;

- терміни готовності,

- способи і порядок дій складу і техніки, що застосовується;

- задачі підрозділам і порядок їх взаємодії;

- найбільш доцільні для даних умов і способи виконання задач;

- спосіб управління підрозділами в ході виконання задачі;

- заходи щодо охорони і оборони району;

- заходи щодо матеріально-технічного забезпечення.

Прийняте рішення командир взводу оформляє на карті, де вказує:

- район виконання задачі і маршрут висунення до нього;

- об'єм задач в районі розгортання КП (умовними значками типи споруд і їх кількість);

- сили і засоби, що виділяють для виконання задачі;

- район заготівлі місцевих будівельних матеріалів;

- час виконання завдання;

- район і час прибуття підрозділів посилення;

- район зосередження інженерного підрозділу після виконання задачі і маршрут висунення до нього.

На командному пункті командира бригади зводяться:

- споруди для спостереження відкритого типу - 1 шт.;

- укриття з комплекту КВС-У - 2 шт.;

- окопи для БМП-1КШ - 2 шт.;

- сховища для спец. машин - 4шт.;

- перекритих щілин - 5 шт.;

- ходів і траншей сполучення - 500 м.;

- пункт водопостачання в укритті - 1 шт.

Подання доповідей про виконання завдань здійснюється по команді, від молодшого до старшого. А саме, командири відділень доповідають командиру взводу, а він доповідає командиру роти (начальнику інженерної служби) або начальнику штабу бригади.

Донесення доставляються посланцями, офіцерами зв’язку згідно форми бойових донесень.

Черговість по термінах подання донесення встановлюється старшим начальником або командиром взводу.

Варіант

БОЙОВЕ ДОНЕСЕННЯ №1

Кому _____командиру інженерно-саперної_роти________________________________

(посадова особа, якій призначається донесення)

Від кого __командира іпв лейтенанта Петровського Я.Ю._________________________

(посада, звання, прізвище, ініціали)

Отримав __рядовий Федюк К.Й.___________________19:30 05.10________________

(військове звання, прізвище, ініціали) (час, дата)

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

(лінія відриву)

БОЙОВЕ ДОНЕСЕННЯ №1

Кому ____ командиру інженерно-саперної роти_______________________________

(посадова особа, якій призначається донесення)

Місце складання донесення __Калинівка, міст через р. Радча (47901)_

Час _19:30 05.10__ Карта 1:50 000, вид. 1975 р._

(час, дата) (масштаб, рік видання)

1. Противник застосував засоби дистанційного мінування

(нові інженерні заходи і засоби противника)

2. Інженерно-позиційним взводом до 19:30 05.10 виконано:

(підрозділ, час, дата)

- побудований міст вантажопідйомністю 60 т., довжиною 40 м____________________

(під окремими дефісами завдання, що виконані)

- ________________________________________________________________________

- _________________________________________________________________________

3. Втрати підрозділу:

в особовому складі: вбито 1 людину (рядовий Петрик), поранено 3 солдатів______

(вбито, поранено)

в техніці: потребує середнього ремонту один автокран________________________

(знищено, потребує ремонту)

4. Прошу виділити: для відновлення автокрана ремонтну майстерню в район______ Калинівка (47901)

5. Відзначилися: сержант Кузьменко В.Г., рядові Щука Н.Ф., Павлиш С.І.

Командир іпв лейтенант Я. Ю. Петровський

(посада, військове звання, підпис)

ЗАНЯТТЯ №1

«Робота командира з організації виконання завдання»

ГРУПОВЕ ЗАНЯТТЯ

4 години

Перше навчальне питання: «Застосування керованих мінно-вибухових загороджень в бою».

Керовані мінні поля використовуються для закриття проходів в інших мінних полях, мінування ділянок, де передбачається контратака наших військ, прикриття рубежів розгортання для введення в бій других ешелонів та резервів, а також для прикриття пунктів управління, районів розташування військ та інших об'єктів.

За призначенням керовані мінні поля розподіляються на протитанкові і протипіхотні. Вони можуть бути керовані по дротах або по радіо. Керування мінними полями здійснюється шляхом переведення їх у бойовий або безпечний стан, а також виборчим (груповим) підриванням мін шляхом подачі відповідних команд (сигналів) з пункту керування.

Встановлення та утримання керованих по радіо мінних полів здійснюється за спеціальними інструкціями та керівництвами.

Основними елементами керованого по проводах мінного поля є міни, спеціальні зривники, магістральні та розподільчі мережи проводової лінії керування, командні прилади (пульти керування).

Переведення мінного поля у бойовий стан або підривання мін здійснюється підключенням джерел струму до розподільчої мережи. Безпечний стан керованих мінних полей забезпечується відключенням джерел струму від розподільчої мережи.

Пункти керування обслуговуються особовим складом, який зобов'язаний добре знати матеріальну частину комплектів керованих мінних полів, їхні межи, орієнтири, траси укладання проводових ліній керування та сигнали зв'язку, підтримувати мінні поля у постійній бойовій готовності, усувати виявлені несправності, безперервно спостерігати за діями противника. Про несправності та результати спостереження командир розрахунку доповідає за командою.

У керованих мінних полях періодично перевіряються лінії керування, командні прилади (пульти) та джерела струму, стан маскування мін.

Про результати перевірки керованих мінних полей, про виявлені несправності та вжиті заходи щодо їхнього усунення робляться відповідні відмітки у формулярах та журналі керування мінним полем.

Керовані протитанкові мінні поля встановлюються з використанням комплектів керованого мінування та мін з контактними і неконтактними зривниками за відповідними схемами. Дротові лінії керування або виконавчий прилад підключаються до розподільчої мережи комплекту. Міни з контактними зривниками встановлюються з кроком мінування 4 або 5, 5 м. Міни з неконтактними зривниками встановлюються з кроком мінування 8, 11, 12 м.

Керовані протитанкові мінні поля встановлюються вручну або за допомогою причепних мінних загороджувачів ПМЗ-4.

В теплу пору міни встановлюються у грунт з маскуванням. Дротова мережа укладається у грунт на глибину 20-25 см. Взимку (при мерзлому грунті) міни та дротова мережа встановлюються на поверхню грунту з маскуванням снігом. Під час встановлення мін необхідно забезпечити електричний контакт зривників з грунтом.

Комплекти керованих протитанкових і протипіхотних мінних полів.

Комплект УМП-2 призначений для лаштування керованих по дротах протитанкових мінних полів. До комплекту входять: електромеханічні зривники УМП натискної дії, пульт управління, дротова мережа, заземлювачі, пристосування для забивки заземлювачів, ампервольтметр і стрічка з липким шаром. Керування мінним полем полягае у переведенні його у бойовий або безпечний стан за допомогою пульту упраління. Мінне поле, що переведене у безпечний стан, допускає прохід по ньому танків. Комплект УМП-2 дозволяє встановлювати противотанкові пртигусени чні міни ТМ-57, ТМ-62.

Основні тактико-технічні характеристики:

Маса комплекта (без мін), кг — 440

Дальність управління, м — до 800

Час переведення мінного поля у бойовий стан, хв. — не більш 3

Час переведення мінного поля у безпечний стан, с — не менш 5 хв.

Спосіб встановлення — уручну або загороджувачем ПМЗ-4

Комплект засобів для улаштування керованих протитанкових мінних полів УМПН-68

Комплект УМПН-68 призначений для улаштування керованих по дротах протитанкових мінних полів. До складу комплекту входять неконтактні зривники МВН-62, пульт управління, дротова мережа, заземлювач і стандартна упаковка. Комплект дозволяє встановлювати чотирирядне мінне поле з 48 протитанкових мін ТМ-62 протяжністю по фронту до 130 метрів і глибиною до 40 метрів.

Основні тактико-технічні характеристики:

Маса комплекту (без мін), кг — 300

Дальність управління, км - до 0,8

Час переведення мінного поля у боевий стан, хв. — не більш 3

Время переведення мінного поля у безпечний стан, хв. — не менш 5

Комплект «Краб-ИМ» призначений для підривання по проводах протипіхотних осколочних мін. Він складається з командного приладу, виконавчого приладу і саперного дроту СПП-2 (1200 метрів на трьох котушках), з яких прокладається лінія управління і готується зподільча мережа. Командний прилад КП встановлюється на пункті управління, а виконавчий прилад — на мінному полі.

Основні тактико-технічі характеристики:

Маса комплекту разом з 1200 м саперного дроту, кг — 95

Маса командного приладу, кг — 6,6

Маса виконавчого приладу, кг — 1

Кількість мін, підриваються з використанням одного виконавчого приладу, шт. — не більш 11

Дальність управління, км - до 1

Комплект керування мінним полем УМП-3 призначений для управління по проводах станом протипіхотного мінного поля та вибіркового вибуху мін. До складу комплекта УМП-3 входять: пульт управління, чотири акумуляторних батареї, комплект замикачів, сорок виконавчих приладів, вісім котушок ТК-2 з лініями управління (по 500 метрів), блок живлення БП-69 і зарядний пристрій. До пульту управління підключені четири лінії управління, до кожної лінії — по десять виконавчих приладів, що мають номери 1-10, до дротів виконавчих приладів — міни. Комплект УМП-3 дозволяє встановлювати міни ОЗМ-72, МОН-50, МОН-90, МОН-100, МОН-200.

Основні тактико-технічні характеристики:

Маса комплекта (без ЗІП), кг — 370

Кількість ліній управління, шт — 4

Кількість виконавчих приладів, що підключаються до кожної лінії управління, шт. — 10

Дальність управління, м — до 1000

Час переведення мінного поля у бойовий стан, с — не більш 5

Время перевода минного поля в безопасное положение, хв. — не менш 3

Спосіб новлення — уручну.

Друге навчальне питання: «Організація виконання завдань з встановлення керованих мінних полів»

Встановлення керованого протитанкового мінного поля здійснюється, як правило, інженерно-саперним взводом або взводом керованого мінування.

Перед виходом на мінування командир взводу готує особовий склад і матеріальну частину для виконання поставленого завдання, організовує і контролює отримання, підготовку і перевірку всіх необхідних засобів.

Після прибуття на місце встановлення мінного поля командир взводу ставить командирам відділень завдання на місцевості, організує розбивку мінного поля, визначає місце розташування складу інженерних боєприпасів, уточнює розташування пункту керування, траси укладання дротових ліній керування, слідкує за правильністю встановлення мінного поля, дотриманням правил безпеки та ретельністю маскування, а також організує і здійснює перевірку справності й фіксацію мінного поля.

Підготовка комплектів керованого мінування до застосування містить підготовку та перевірку працездатності пульту керування, спорядження мін зривниками та підготовку дротової лінії керування.

Спорядження мін здійснюється на складі інженерних боєприпасів. При спорядженні мін неконтактними зривниками в них попередньо встановлюються джерела струму. Кінцево споряджені міни перевозяться до місця встановлення в упаковці або в контейнері мінного загороджувача.

Схема керованого по дротах з комплекту УМП чотирирядного (трирядне

— не ставиться другий або третій ряд) протитанкового мінного поля з мін

з контактними зривниками (розміри в м):

1 — міни з контактними зривниками; 2 — секція магістралі; 3 — перемичка магістралі;

4 — пульт управління; 5 — заземлювач; 6 — секція лінії управління; 7 — перемичка

ліній управління; 8 — затиск; 9 — хрестовина.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 2198 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.034 с)...