Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пропозиція і закон пропозиції



Пропозицією називають той обсяг продукції, що виробники готові продати за певною ціною. Пропозиція позначається буквою S (від англ. Supply). Прямий зв'язок між ціною і кількістю пропонованого продукту за інших рівних умов називається законом пропозиції. Інакше кажучи, відповідно до закону пропозиції за вищою ціною виробники згодні продати більше товару. Крива пропозиції показує залежність між величиною пропозиції і ціною за іншими рівними умовами протягом певного часу і має позитивний нахил. Однак крім ціни, на пропозицію впливають і інші фактори.

Функція пропозиції визначає залежність пропозиції від декількох факторів. Найважливішим із них є ціна на одиниці блага в даний момент часу. Зміна ціни означає рух уздовж кривої пропозиції. Насправді на пропозицію впливає не тільки ціна самого блага, а й інші, нецінові фактори, серед яких найважливішими є: ціни ресурсів, характер застосовуваної технології, чисті податки (податки за винятком субсидій), кількість продавців та інші фактори.

Функція пропозиції значною мірою залежить від фактора часу, тобто проміжку часу для реакції на зміну одного з факторів. Зазвичай виділяють три періоди. В умовах найкоротшого ринкового періоду пропозиція слабо реагує на зміну ціни і нецінових факторів. Це викликано тим, що за цей період виробник не встигає змінити обсяг використання жодного з ресурсів (виробничі площі, кількість працюючих). Крива пропозиції має вигляд вертикальної лінії. В умовах короткострокового періоду пропозиція може бути збільшено за рахунок розширення використання деяких ресурсів. Наприклад, можлива організація роботи в кілька змін. Крива пропозиції має вигляд позитивно похилої лінії. В умовах тривалого періоду виробник має можливість змінювати обсяги всіх виробничих факторів. Це означає, що навіть найменше підвищення ціни може викликати збільшення пропозицію в десятки разів. Крива пропозиції має вигляд горизонтальної лінії.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 363 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...