Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Санація підприємства та джерела її забезпечення



Санація – система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово-господарського стану боржника, а також задоволення в певному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації підприємства, боргів і капіталу та (або) зміну організаційно-правової та виробничої структури боржника.

Мета санації – оздоровлення фінансового стану підприємства через здійснення системи заходів для попередження його банкрутства чи підвищення конкурентоспроможності.

План санації предбачає строк відновлення платоспроможності боржника, умови участі інвесторів у повному або частковому задоволенні вимог кредиторів та умови відповідальності інвестора за невиконання взятих згідно з планом санації зобов`язань.

План санації може містити наступні заходи, тобто види санацій: реструктуризація підприємства, перепрофілювання виробництва, закриття нерентабельних виробників, відстрочка або розстрочка платежів або прощення (списання) частини боргів, ліквідація дебіторської заборгованності, продаж частини майна боржника, погашення боргу інвестором, одерження кредиту для виплати вихідної допомоги працівникам боржника, які звільняються та інші способи відновлення платоспроможності боржника.

Санацію здійснюють через структурну перебудову виробництва шляхом зміни номенклатури продукції, подрібнення підприємства, зміну ринків збуту, злиття підприємства з більш потужними, випуск нових акцій та облігацій для мобілізації фінансового капіталу та інші заходи.

Внутрішній механізм фінансової санації підприємства полягає у мобілізації внутрішніх резервів фінансової стабілізації на відновлення плато спроможності та ліквідності. Цього можливо досягти збільшенням обсягів вхідних грошових потоків: збільшення виручки, реструктуризація активів, зниження собівартості продукції, зменьшення витрат різного характеру та інвестицій.

Зовнішня санація передбачає залучення додаткових фінансових ресурсів із зовнішніх фінансових джерел: альтернативна санація, зменьшення номінального капіталу з подальшим його збільшенням, безповоротна допомога власників та персоналу, емісія облігаційної конверсійної позики, залучення додаткових позик, державна фінансова підтримка санації підприємств.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 366 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...