Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормативні положення законодавчих актів України



Законодавчі акти України визначають головні положення щодо реалізації конституційного права громадян на охорону їх життя й здоров’я у процесі трудової діяльності й навчання, встановлюють єдиний порядок організації законодавства в Україні. Наводимо головні з них.

Конституція України (витяг):

Стаття 43. "Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці…".

Стаття 50. "Кожен має право на безпечне життя й здоров’я, довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди".

Закон України "Про освіту" (витяг):

Стаття 26. Забезпечення безпеки і нешкідливих умов навчання, праці та виховання.

"Забезпечення безпеки і нешкідливих умов навчання, праці та виховання у закладах освіти покладається на їх власника або уповноважений ним орган, керівника закладу освіти."

Кодекс законів про працю України. Із змінами й доповненнями за станом на 1 листопада 1997 р. (витяг):

Стаття 2. Основні трудові права працівників. "…Працівники мають право на відпочинок…, право на здорові і безпечні умови праці, …".

Стаття 13. Зміст колективного договору. "…У колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема:

- режиму роботи, тривалості робочого часу та відпочинку;

- умов і охорони праці;

- забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення та відпочинку працівників…".

Стаття 153. Створення безпечних і нешкідливих умов праці.

"…Забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган.

Умови праці на робочому місці, стан та безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, колективного та індивідуального захисту, що використовується працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.

…Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я або людей, які його оточують, і навколишнього середовища.

…На власника або уповноважений ним орган покладається систематичне проведення інструктажу (навчання) працівників з питань охорони праці, протипожежної охорони.

Трудові колективи обговорюють і схвалюють комплексні плани поліпшення умов, охорони праці та санітарно-оздоровчих заходів і контролюють виконання цих планів…".

Стаття 159. Обов’язок працівника виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці.

"…Працівник зобов’язаний:

- знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, вміти користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;

- додержуватися зобов’язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, установи, організації;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником або уповноваженим ним органом у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров’ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу…".

Стаття 248. Повноваження профспілкових органів при здійсненні ними контролю за додержанням законодавства про працю та за житлово-побутовим обслуговуванням працівників.

"…Для здійснення контролю за додержанням законодавства про працю, правил по охороні праці, за виконанням колективних договорів і за житлово-побутовим обслуговуванням працівників члени профспілкових комітетів підприємств, установ, організацій і вищестоящих профспілкових органів, а також інші повноважні представники цих органів мають право:

1) безборонно відвідувати й оглядати цехи, відділи, майстерні та інші місця роботи на підприємстві, в установі, організації;…".





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 428 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...