Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги безпеки під час занять з плавання



3.1.3.1. Допуск студентів у воду (видача пропусків у басейн) проводиться в присутності тільки того НПП, викладача-тренера, прізвище якого зазначено у розкладі занять. Будь-яка заміна одного НПП, викладача-тренера іншим здійснюється тільки з дозволу завідувача кафедри або першого проректора Академії. Якщо заняття із навчання плаванню проводять викладачі-тренери басейна, то НПП КФВйС в цьому разі стають безпосередніми помічниками викладачів-тренерів, виконують різні організаційні функції й беруть участь у самому процесі навчання.

3.1.3.2. Проводити заняття у природних водоймищах дозволяється тільки в спеціально відведених й обладнаних місцях, що відповідають санітарним вимогам і "Правилам охорони життя й здоров'я людей на внутрішніх водоймищах і береговій частині морів України", затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29.02.92 № 3802/54. Місця купання (навчання із плавання) студентів, обладнання місць купання повинні бути до початку занять узгоджені з районними (міськими) органами санітарного нагляду.

Вибираючи місце для навчання плаванню у природних водоймищах, треба керуватися такими вимогами:

- природне дно водоймища в місці, виділеному для купання, або днище купальні, обладнаної на природному водоймищі, повинне бути рівним, піщаним або з дрібною галькою та очищеним від корчів, каміння, водоростей, металевих та інших предметів, небезпечних для людей;

- глибина води в них має бути не більше 1,2м;

- швидкість течії (руху) води - не більше 0,3 м/с;

- місця купання повинні бути огороджені по берегу;

- огорожа по периметру акваторії виконується за допомогою тросу із закріпленими на ньому прапорцями на поплавцях (пінопластових, дерев'яних, коркових пластини) з таким розрахунком, щоб вони були помітні із суден, що проходять по водоймищу;

- оптимальні кліматичні умови для проведення занять: безвітряна сонячна погода з температурою повітря 22°С і води 18°С;

- під час проведення занять треба мати рятувальні засоби (рятувальні круги, мотузки, жердини, в необхідних випадках рятувальні човни) тощо;

- присутність на заняттях медичного працівника з медичними препаратами першої необхідності є обов¢язковою.

3.1.3.3. Склад груп, які навчаються плаванню у відкритих водоймищах - 8 - 10 осіб, для під страховки групи розбивають на підгрупи по двоє осіб в кожній підгрупі.

3.1.3.4. У разі наявності факторів, які заважають проведенню занять із плавання, НПП повинен вжити заходів щодо їх усунення, а в разі неможливості зробити це - відмінити заняття.

3.1.3.5. Під час проведення занять із плавання у закритому або відкритому штучному басейні слід виконувати такі вимоги:

- у глибокій частині басейну глибина його повинна бути: для дітей 11-16 років - не більше 1,05 м, у мілкій частині басейну - відповідно 0,6 і 0,8 м;

- температура води у басейні - 23 - 28°С;

- під час навчання плаванню необхідно мати відповідно до віку на одного студента 4 м2;

- склад групи з тими, що не вміють плавати, не повинна перевищувати 10 - 12 осіб на одного НПП, викладача-тренера;

- загальна освітленість горизонтальної поверхні води:

- у закритих басейнах - не менше 150 лк, у відкритих басейнах - не менше 100 лк;

- бактеріологічний контроль проводиться не менше 2 разів на місяць при безперервному знезаражуванні, постійна концентрація у воді остаточного хлору відповідно до СП 1567-76 «Санитарные правила устройства и содержания мест занятий по физической культуре и спорту» - не менше 0,3 - 0,5 мг/л;

- швидкість повітря не повинна перевищувати 0,2 м/с.

3.2. Вимоги безпеки під час проведення занять з спортивних ігор (футбол, волейбол, баскетбол, гандбол)

3.2.1. Під час занять, тренування та змагань студенти мають виконувати вказівки НПП, викладача-тренера, судді, дотримуватись встановлених правил проведення й послідовності занять, поступово давати навантаження на м'язи з метою запобігання травматизму.

3.2.2. Перед початком гри слід відпрацювати техніку: удари й прийоми захоплювання м'яча, правильну стійку під час приймання м'яча, персональний захист.

3.2.3. Одяг студентів, які займаються спортивними іграми, має бути легкий, не утруднювати рухів, взуття у гравців - баскетболістів, волейболістів, гандболістів - на гнучкій підошві типу кедів, кросівок, у футболістів дозволяється мати взуття на більш жорсткій підошві.

Гравцям не слід носити на собі будь-які предмети, небезпечні для себе та інших гравців.

3.2.4. Студентам, які грають у футбол, слід мати індивідуальні захисні пристрої: наколінники, захисні щитки під гетри; воротарям - рукавички.

3.2.5. Вага, розміри й якість м’ячів, що використовуються у спортивних іграх, відповідно до правил змагань з окремих видів, повинні складати:

Спортігри     Довжина кола м'яча, м Вага м'яча, г
Волейбол   0,660   270—280  
Баскетбол   0,75-0,78   600—650  
Гандбол   0,54-0,6   325-475  
Футбол 0,68—0,71 396-453

3.2.6. Висота сітки для гри у волейбол залежить від вікових груп учнів ліцею і студентів технікумів та Академії має бути:

Стать до 14 років   до 16 років   до 18 років й більше
для хлопчиків та юнаків 2 м 2,35 м 2,43 м
для дівчаток і дівчат 2,1 м 2,2 м 2,34 м

3.2.7. Висоту встановлення сітки вимірюють посередині майданчика за допомогою вимірювальної планки. На кінцях майданчика висота сітки над боковими лініями має бути однаковою й не перевищувати нормативів на 2 см.

3.2.8. На майданчику для гри в гандбол слід створити безпечну зону в 1 м уздовж бокових ліній, але не менше як на 2 м за лицьовими лініями.

3.2.9. Кільця для гри у баскетбол закріплюють на висоті 3,05 м від підлоги спортивного залу або поверхні спортивного майданчика. Довжина сітки на баскетбольних кільцях має становити 0,4 м.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1180 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...