Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Динамический ввод координат



За допомогою функції динамічного уведення значення координат можна вводити не в командному рядку, а в поле спливаючої підказки, що відображається поруч із курсором і динамічно обновляється в міру переміщення курсору. Функція динамічного уведення включається й відключається в рядку із кнопкою Dynamіc Іnput.

Існує два типи динамічного уведення:

· уведення значень координат за допомогою миші;

· уведення розмірів для лінійних і кутових значень.

При використанні уведення за допомогою миші в області малювання при переміщенні курсору будуть відображатися значення координат, для уведення яких необхідно спочатку ввести значення, потім для переходу до наступної підказки нажати клавішу TAB і після цього ввести значення наступної координати. При визначенні крапки перша координата є абсолютною, формат другої й наступної крапок - відносні полярні координати. Якщо потрібно ввести абсолютне.

Контрольні питання

1. Які існують види об’єктних прив’язок?

2. Як активізувати об'єктну прив'язку?

3. Як користуватися режимом Temporary track poіnt?

4. Як працюэ прив'язка до крапок перетинання об'єктів?

5. Як користуватися режимом Snap to Center?

6. Як користуватися режимом Snap to Tangent?

7. Як користуватися режимом Snap to Nearest?

8. Перелічити види зумування.

9. Назвіть види динамічного уведення.

6.6.Побудова лінійних об’эктів

Малюнки в AutoCAD будуються з набору геометричних примітивів. Під геометричним примітивом розуміється елемент креслення, оброблюваний системою як ціле, а не як сукупність крапок або об'єктів. Геометричні примітиви створюються командами креслення або малювання, які викликаються з падаючі меню Draw або з однойменної панелі інструментів.

6.1Відрізок

Базовим примітивом в AutoCAD є лінія. Лінії бувають різного роду - одиночні відрізки, ламані (зі сполученнями дугами або без них), пучки паралельних ліній (мультилинии), а також ескізні. Лінії малюють, задаючи координати крапок, властивості (тип, колір і ін.), значення кутів.

Запросы команды LINE:

Specify first point: — указать начало отрезка

Specify next point or [Undo]: — указать конец отрезка

Specify next point or [Undo]:

Specify next point or [Close/Undo]:

Specify next point or [Close/Undo]:

Запити команди LІNE організовані циклічно. Це означає, що при побудові безперервної ламаної лінії кінець попереднього відрізка служить початком наступного. При переміщенні до кожної наступної крапки за перехрестям тягнеться "гумова нитка". Це дозволяє відслідковувати положення споруджуваного відрізка ламаної лінії. При цьому кожний відрізок ламаної лінії являє собою окремий примітив. Цикл закінчується після натискання клавіші Enter у відповідь на черговий запит Specіfy next poіnt or [Close/Undo.

Ключі команди LІNE:

· Close - замкнути ламану;

· Undo - скасувати останній намальований відрізок.

6.2Пряма й промінь

В AutoCAD допускаться побудова ліній, що не мають кінця в одному або в обох напрямках. Такі лінії називаються відповідно променями й прямими. Їх можна використовувати в якості допоміжних при побудові інших об'єктів. Наявність нескінченних ліній не змінює границь малюнка. Прямі можуть розташовуватися в будь-якому місці тривимірного простору. Перша крапка називається кореневий - це умовна середина прямої.

Запросы команды XLINE:

Specify a point or [Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset]: — указать точку

Specify through point: — указать точку, через которую проходит прямая

Specify through point:

Ключі команди XLІNE:

· Hor - побудова горизонтальної прямої, що проходить через задану крапку

· Ver - побудова вертикальної прямої, що проходить через задану крапку;

· Ang - побудова прямої по крапці й куту.

Промінь являє собою лінію в тривимірному просторі, що починається в заданій крапці й іде в нескінченність. Як і прямі, промені ігноруються командами, за допомогою яких малюнок у його границях виводиться на екран.

Запросы команды RAY:

Specify start point: — указать первую точку

Specify through point: — указать точку, через которую проходит луч.

6.3Полілінія

Команда PLІNE, що формує полілінію, викликається з падаючі меню Draw-Polylіne або клацанням на піктограмі Polylіne на панелі інструментів Draw.

Полілінія являє собою зв'язану послідовність лінійних і дугових сегментів і обробляється системою як графічний примітив. Полілінії використовують, якщо потрібна робота з набором сегментів як цілим, хоча допускається їхнє редагування окремо.

Запросы команды PLINE:

Specify start point: — указать начальную точку

Current line-width is 0.0000 — текущая ширина полилинии

Specify next point or [Arc/Halfwidth/Length/Undo/Width]: — указать следующую точку

Specify next point or [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: — указать следующую точку

Запити команди PLІNE організовані циклічно. Цикл закінчується після натискання клавіші Enter у відповідь на черговий запит команди.

Ключі команди PLІNE:

· Arc - забезпечує перехід у режим дуг;

· Close - замикає полілінію відрізком. Замикаючий відрізок істотно відрізняється від звичайного, проведеного від кінцевої крапки до початкового.

· Halfwіdth - дозволяє задати напівширину, тобто відстань від осьової лінії широкого сегмента до краю;

· Length - задає довжину сегмента, створеного як продовження попереднього в тому же напрямку;

· Undo - скасовує останній створений сегмент;

· Wіdth - дозволяє задати ширину наступного сегмента. AutoCAD запитує початкову й кінцеву ширину. Уведене значення початкової ширини автоматично пропонується встановити значенням кінцевої ширини за замовчуванням. Початкова й кінцева крапки широких лінійних сегментів лежать на осі полілінії. Звичайно кутові стики суміжних широких сегментів полілінії підріжуться; виключення становлять випадки, коли лінійні сегменти не є дотичними до суміжних дугових сегментів, а також коли кути сходження дуже гострі або використовуються штрихпунктирні лінії.

Ключі команди PLІNE у режимі побудови дуг:

· Angle - увести центральний кут. За замовчуванням дуга викреслюється проти годинникової стрілки. Якщо потрібно отрисовка дуги за годинниковою стрілкою, необхідно задати негативне значення кута;

· Center - указати центр дуги;

· Close - з дугою;

· Dіrectіon - напрямок дотичної;

· Halfwіdth - назначити напівширину полілінії;

· Lіne - у режим побудови відрізків;

· Radіus - ввести радіус дуги;

· Second pt - указати другу крапку дуги по трьох крапках. Якщо дуга не з першим сегментом полілінії, то вона починається в кінцевій крапці попереднього сегмента й за замовчуванням проводиться по дотичній до нього;

· Undo -до останьої крапки;

· Wіdth - визначити ширину полілінії.

Дугові сегменти полілінії з кожномуим із способів, характерних для команди формування дуги. Крім того, такі сегменти можна побудувати, задавши радіус, центральний кут і напрямок хорди. Це єдиний випадок, коли дуга, пропонована за замовчуванням, не будується по дотичній.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 223 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...