Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 6. Правове регулювання обмеження монополізму, недобросовісної конкуренції та недоброякісної реклами в підприємницькій діяльності



Практичне заняття

План

1. Монопольне становище на ринку та зловживання ним, загальна характеристика антимонопольного законодавства.

2. Поняття та види недобросовісної конкуренції. Відповідальність за недобросовісну конкуренцію.

3. Поняття та прояви недобросовісної реклами. Відповідальність за порушення законодавства про рекламу.

4. Розгляд справ про порушення антимонопольного законодавства.

Основна література

1. Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності: Закон України від 18.02.92 // ВВРУ - №21 с. 296

2. Про антимонопольний Комітет України: Закон України від 13.07.2000 // ВВРУ - №41 - с.344

3. Про захист від недобросовісної конкуренції: Закон України від 07.06.96 // УК 29.06.96

4. Про рекламу: Закон України від 03.07.96//ВВРУ 1996.-№39-сі 81

Рекомендована література

1. Машітов С. Кузьмін Р. Деякі проблеми розвитку антимонопольного законодавства //Право України 1996-№8с.37

2. Саниахметова Н. Правовая регламентация недопущення антиконкурентных действий в предпринимательской деятельности // Предпринимательство, Хозяйство и право. 1996. - № 7 с. 5-9

3. Тотьеев К. Ненадлежащая реклама: законодательные запреты и ограничения // Хозяйство и право. 1996.-№7с.54-63

І. Саніахматова Н. Правовий захист підприємництва в Україні - К., 1999 Розділ IV-VI

5. Щебрина В.С. Господарське право України - К., 1999 Розділ XVIII

Методичні рекомендації

Даючи загальну характеристику антимонопольного законодавства, студент перш за все повинен відмітити, що згідно ст.42 Конституції України серед конституційних засад здійснення підприємницької діяльності вказано на недопустимість зловживання монопольним пониженням на ринку та неправомірність обмеження конкуренції.

Основний нормативний акт антимонопольного законодавства – Закон України "Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції в сфері підприємницької діяльності" (далі - Закон «Про обмеження монополізму…») називає три види правопорушень антимонопольного законодавства: зловживання монопольним становищем на ринку становлять першу групу порушень антимонопольного законодавства, до другої групи входять антиконкурентні узгоджені дії, дискримінація суб'єктів господарювання органами влади і управління становлять третю групу порушень антимонопольного законодавства. Даючи характеристику видам зловживання монопольним становищем, курсант повинен чітко уявляти, що таке монопольне положення, який орган може визнати суб'єкта господарювання таким, що займає монопольне становище, які дії суб'єктів господарювання відносяться до зловживання монопольним становищем, що таке антиконкурентні узгоджені дії.

Монопольна діяльність – це не лише дії чи бездіяльність суб'єктів господарювання, що займають монопольне становище на ринку, а й дії (бездіяльність) органів державної влади органів влади, органів місцевого самоврядування та органів адміністративного господарського управління та контролю, спрямовані на недопущення суттєвого обмеження чи усунення конкуренції. Пункт 2 статті в Законі України "про обмеження монополізму" містить спеціальну норму, що направлені на недопущення дискримінації суб'єктів господарюван­ня органам влади і управління.

Студентам необхідно знати, що з прийняття ЗУ "Про захист від недобросовісної конкуренції" правове регулювання захисту суб'єктів господарювання та споживачів від недобросовісної конкуренції було відмежовано від антимонопольного законодавства. Цей Закон направлений на встановлення, розвиток та забезпечення правил, торгових та ін. чесних звичаїв у підприємницькій діяльності в умовах ринкових відносин.

Недобросовісна конкуренція проявляється в таких групах дій:

- неправомірне використання ділової репутації підприємця

- створення перешкод господарюючим суб'єктам у процесі конкуренції та досягнення неправомірних переваг у конкуренції

- неправомірне збирання, розголошення та використання комерційної таємниці.

В свою чергу кожна з цих груп має своє конкретне вираження. Чесна конкурентна боротьба стимулюється і можливістю притягнення порушників до відповідальності. Вчинення дій, що кваліфікуються як недобросовісна конкуренція, тягне за собою накладення Антимонопольним Комітетом України штрафів, а також адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність у випадках, передбачених законодавством, які студен повинен чітко знати.

Даючи загальну характеристику законодавства України про рекламу, студент повинен відмітити, що ЗУ "Про рекламу" – основний діючий нормативний акт, регулює рекламу. З його прийняттям розпочалося формування правової основи регулювання реклами в Україні.

Закон України "Про рекламу" визначає основні принципи рекламної діяльності в Україні, регулює правові відносини, що виникають в процесі складання, розповсюдження та отримання реклами, загальні вимоги до реклами. Також закон дає визначення недобросовісної реклами, та види відповідальності за порушення законодавства про рекламу.

Завдання для самостійної роботи

1. Знати значення термінів: монополізм, антимонопольна політика, дискримінація, антиконкурентні узгоджені дії, економічна концентрація підприємств.

2. Дати усну відповідь на питання:

а) Які характерні прояви дискримінації підприємств в Україні?

б) Які міри адміністративної відповідальності передбачені за порушення антимонопольного законодавства?

в) Які види недобросовісної конкуренції характерні та найбільш розповсюджені в підприємницькій діяльності в Україні.

г) Які заборони встановлено відносно реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв?; Хто здійснює контроль за дотриманням законодавства про рекламу?

д) Повноваження Антимонопольного Комітету.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 929 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...