Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 4. Організаційно-правові форми підприємницької діяльності



Практичне заняття.

План

1. Правовий статус підприємства та джерела форму­вання його майна.

2. Види підприємств.

3. Загальна характеристика державних, спільних, орен­дних, іноземних підприємств.

4. Господарчі товариства як суб'єкти підприємництва:поняття, сутність та види.

Основна література:

1. Господарський кодекс України прийнятий 16.01.2003 р. // ВВР України 2003 №

2. Цивільний кодекс України прийнятий 16.01.2003 р. // ВВР України – 2003 - №№ 40-44;

3. «Про господарчі товариства»: Закон України від 19.09.91 // ВВРУ. – 1991. - № 49;

4. Закон України «Про власність» від 07.02. 1991р. № 697-12 // ВВР України. – 1991- № 20.

Рекомендована література

1. Амигуд М. Суди і захист прав акціонерів.// Право України. – 1999. – №4.-стр.26-30.

2. Бублик В. Учредительный договор о СП: нове походы к его составлению. // Хозяйство и право – 1994 – №8. стр. 87.

3. Грудницька С.Н. Відмінність об'єднань підприємств від господарських товариств.// Право України – 1994 – №9. – стр.5-9.

4. Зинченко С.А. Лапач В.А. Субъект предпринимательства как юридическое лицо. // Государство и право. – 1995. – №7. – стр.50.

5. Коссак В. Здійснення спільної підприємницької дія­льності, пов'язаної зі створенням юридичних осіб.// Право України. – 1996. – №11. – стр.21.

6. Сизоненко В. Підприємництво. – К.,1999. Стр.50.

7. Щербина В. Господарське право України – К 1999 Розділ V-VІІІ.

Методичні рекомендації

Розгляд наявних організаційно-правових форм підприємництва доцільно починати після ознайомлення з законодавчими актами, що регламентують підприємницьку діяльність. До них переду сім належать Закони України «Про власність», «Про господарчі товариства», та інші законодавчі акти із внесенням до них відпо­відними змінами.

Даючи відповідь на перше питання – студент повинен пам'ятати, що домінуюче місце серед суб'єктів підприємницького права належить такому суб'єктові, як підприємство. Це зумовлено особливими економічними і соціальними функціями підприємства в економічній си­стемі. Тому законодавчий інститут підприємства, займає одне з центральним місць в системі підприємницького права і є його правовою основою.

Правовий статус підприємств та джерела формування його майна визначається Господарчим Кодексом України та «Про господарські товариства».

Студент повинен знати, що в залежності від кількості засновників та особливостей розподілу прав та обов'язків виділяють унітарні та корпоративні підприємства. В залежності від взаємозв'язку між підприємст­вами виділяють незалежні та залежні підприємства. В залежності від форми та виду власності, на якій засно­вано підприємство, виділяють: приватне та колективне підприємство, розподіл на види підприємств може бути проведено і по другим класифікаціям.

З метою визначення знань студентами повинні бути наведені приклади по кожному з видів підприємств.

Значного поширення в процесі реформування власності, корпоратизації та акціонування підприємств набули господарські товариства. Студент повинен добре орієнтуватись у наявних видах товариств, їхніх правах, особ­ливостях формування статутного фонду, діяльності органів управління. Закон України «Про господарське товариство» визначає поняття і види господарських товариств, правила їх створення, діяльності, права та обов'язки їх учасників і засновників.

Завдання для самостійної роботи

1. Знати значення наступних термінів:

підприємство; акціонерне товариство; товариство з обмеженою відповідальністю; товариство з додатковою відповідальністю; повні товариства; командитні товариства.

2. Дати усну відповідь на слідуючі питання:

а) В чому різниця між філіалом, представництвом та відділенням.

б) Чим відрізняється право власності від повного гос­подарського ведення.

3. Скласти порівняльну таблицю для студентів з прізвищами:

• на А,Б,В,Г,Д,Е,Ж,- управління в різних видах гос­подарських товариств;

• на 3,І,Ї,Й,К,Л,- відповідальність учасників різних видів господарських товариств;

• на М,Н,О,П,Р,С,Т,У,- уставних фондів різних ви­дів господарських товариств.

4. За допомогою кругів Ейлера відобразити взаємозв'язок між поняттями підприємство, господарське товариство, приватне підприємство, акціонерне товариство.

5. Вирішити задачу:

Спільне підприємство в формі акціонерного товариства закритого типу звернулося з позовом в арбітражний суд до акціонерного комерційного банку про визнання недійсним кредитного договору. Справа неодноразово розглядалася в судових інстанціях.

В преамбулі кредитного договору було вказано, що генеральний директор акціонерного товариства діяв на підставі статуту товариства. Відповідно до пункту 6.2.12 даного статуту рішення питання про укладення кредитного договору відноситься до компетенції прав­ління товариства, причому при наявності одностайного рішення всіх членів управління. Генеральний директор на укладання договору згоди правління не отримав, наступного узгодження договору теж не було.

Суд вважає, що оскільки конкретно повноваження генерального директора не визначені, то вони не мо­жуть бути і перевищенні, тобто дії директора не мо­жуть бути розцінені як перевищення повноважень.

Оцініть доводи суду, вирішіть справу і аргументуйте рішення.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 395 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...