Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 5. Правове регулювання кредитних відносин



Практичне заняття

План

1. Правові основи діяльності та порядок створення ба­нківських установ.

2. Поняття та характеристика основних елементів бан­ківської системи.

3. Поняття та види кредиту. Кредитний договір.

4. Порядок отримання кредитів підприємцем від інозе­мних суб'єктів господарської діяльності.

5. Забезпечення кредитних зобов'язань: поручництво, гарантія, неустойка (штраф, пеня), застава.

6.

Література:

1. «Про банки і банківську діяльність» Закон України від 07.12.00 //ВВРУ.-2001.- № 5-6.

2. Положення про кредитування. Затверджено постановою Правління НБУ від 28.09.95.

3. Положення про порядок створення і реєстрацію комерційних банків. Затверджено постановою Прав­ління НБУ від 21.06.98.- №281. // Офіційний вісник України. - 1998.- № 35.

4. Положення про застосування НБУ засобів впливу до комерційних банків за порушення банківського законодавства. Затверджено постановою Правління НБУ від 04.02.98. № 387 // Офіційний вісник України. - 1998. - № 17.

5. Ефимова Л.Г. Поручительство (гарантия) как способ обеспечения кредита. // Хозяйство и право. - 1994. - №6. - стр. 7.

6. Понікар М.І. Кредитні відносини в сучасних умовах. Законодавство і практика. // Вісник Вищого Арбітражного Суду України. - 1998. - №1. - стор 179.

7. Скотар Н. Операції комерційних банків з векселями. // Право України. - 1999. №1. - стор. 36-39.

8. Сизоненко В. Підприємництво. - К., 1999. - стор.58.

9. Що може слугувати заставою під кредити.// УК від 16.09.99.-№173.

Методичні рекомендації

При вивченні даної теми та підготовці до заняття перш за все студентові необхідно ознайомитись з Законом України «Про банки та банківську діяльність», в якому закріплено правові основи діяльності банків в Україні. Згідно зазначеного закону банки - заклади, однією з функцій яких є кредитування суб'єктів господарської діяльності.

Студенти повинні запам'ятати, що банківська система в Україні є двох рівнів і складається з НБУ та комерційних банків. Правовий статус НБУ, крім Закону «Про банки і банківську діяльність» визначається також спеціальними Законом України «Про Національний банк України». При аналізі правового положення комерційних банків, студентам необхідно звернути увагу на особливості процедури створювання та реєстрацію комерційних банків. В Україні цей порядок регламентова­ний законом України «Про банки та банківську діяльність», Законом України «Про господарські товариства», а також спеціальним Положенням про порядок створення і реєстрацію комерційних банків.

При відповіді на третє питання, рекомендується звернути увагу на наступні моменти:

1. Правові основи надання, використання та повернення кредиту, регулювання взаємовідносин між суб'єктами, що виникають в процесі кредитування, детально регулює Положення НБУ «Про кредитування».

2. Суб'єктами кредитних правовідносин є кредитор та позичальник.

3. Кредитні взаємовідносини між банком і суб'єктом підприємницької діяльності регламентуються кредитним договором, що укладається між кредитором та позичальником тільки в письмовій формі і в якому визначені взаємні зобов'язання та відповідальність сторін.

Суб'єкти підприємницької діяльності – резиденти України, відповідно до ст.4 Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» мають право на отримання кредитів від іноземних суб'єктів господарської діяльності. Кредити в іноземній валюті юридичні особи – резиденти України можуть отримувати лише для цільового фінансування конкретного проекту в межах передбаченої їхніми установчими документами діяльності і тільки у безготівковій формі.

Висвітлюючи питання про забезпечення виконання кредитних зобов'язань важливе значення мають передбачені законодавством чи договором види його забезпечення: поручництво, гарантія, неустойка (штраф, пеня), застава.

Види забезпечення кредиту (способи виконання кредитних зобов'язань) – це спеціальні міри, що визначаються за домовленістю сторін чи за вказівкою закону. Самостійне існування способів забезпечення зобов'язань неможливо. Якщо недійсним є кредитне зобов'язання, то недійсне є і спосіб його забезпечення.

Завдання для самостійної роботи

1. Знати значення наступних термінів: кредит, кредитор, кредитний договір, кредитна лінія, банк.

2. Дати відповідь:

- Які вимоги встановлені законодавством до засновників комерційного банку?

- Яким чином відкриваються філіали чи представництва банку?

- Якщо філіал банку заключає кредитний договір, то він повинен це робити від свого імені чи від імені банку? Хто є стороною по кредитному договору в таких випадках – філіал чи банк?

- В чому схожість та відмінність поручництва і гарантії?

- Яка особливість неустойки, як способу забезпечення кредитного зобов'язання?

- Які правила забезпечення кредитного зобов'язання заставою?

3. Вирішити письмово задачу.

Філіал Промінвестбанку, уклав кредитний договір з МПП і паралельно заключив договір страхування відповідальності за цим зобов’язанням зі страховою компанією.

Позичальник заявив про неможливість повернення кредиту.

Вкажіть на подальші необхідні дії учасників вказаних правовідносин.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 476 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...