Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опис навчальної дисципліни. Пояснювальна записка ..3



Зміст

Пояснювальна записка.................................................................3

Опис навчальної дисципліни......................................................5

Мета і завдання навчальної дисципліни....................................6

Навчальна програма курсу..........................................................6

Перелік практичних умінь.........................................................14

Основна література до курсу.....................................................17

Критерії й норми оцінювання...................................................19

Структура навчальної дисципліни............................................20

Тематика лекцій..........................................................................21

Тематика і зміст семінарських занять......................................22

Індивідуальні завдання..............................................................38

Питання до екзамену..................................................................39

Зразок екзаменаційного білета..................................................42

.
Пояснювальна записка

Пропонований навчально-методичний комплекс укладений відповідно до діючої програми зі вступу до мовознавства (див. Програми педагогічних інститутів. Вступ до мовознавства. Для студентів спеціальностей 2102 „Українська мова і література” – Київ, 1984), він складається з пояснювальної записки, програми курсу за змістовими модулями та темами, переліку практичних умінь, якими повинні оволодіти студенти, списку основної та додаткової літератури, відомостей про критерії оцінювання, тематики лекцій, тематики практичних занять планів-завдань для практичних і семінарських занять та самостійного опрацювання тем і списку питань для самоперевірки та підготовки до екзамену.

Розпочинаючи вивчення дисципліни „Вступ до мовознавства”, студенти повинні ознайомитись з програмою курсу, списком літератури, до якого включені українські підручники Карпенка Ю.О., Кочергана М.П., Дорошенка С.І. (ці підручники, поряд із конспектами лекцій, слід використовувати для підготовки до кожного заняття), а також термінологічні та енциклопедичні словники, які допоможуть ознайомитись із системою лінгвістичних термінів.

Основну частину навчально-методичного комплексу становлять плани-завдання для практичних і семінарських занять. Підготовка до кожного заняття за запропонованими планами повинна включати такі етапи. Особливо ретельно радимо дотримуватися пропонованої послідовності при самостійному опрацюванні тем (чи окремих питань).

1. Загальне знайомство з планом-завданням, який включає тему, список термінів, змістом яких студенти повинні оволодіти при підготовці до заняття, теоретичні питання, основну і додаткову літературу до теми та практичні завдання. Майже усі практичні завдання подаються за посібником Донець Л.С., Мацько Л.І. „Вступ до мовознавства: Практикум”. – К.: Вища школа, 1989.

2. Опрацювання основної літератури й підготовка відповідей на запитання. Завершуватися цей етап повинен складанням розгорнутого плану або тез до кожного теоретичного питання. Це необхідна умова ґрунтовного оволодіння матеріалом і повних, логічно побудованих відповідей на практичних і семінарських заняттях.

3. Виконання практичних завдань, під час яких можуть виявитися недоліки в опрацюванні теоретичних питань. У цьому випадку слід повернутися до відповідних розділів підручників.

4. Загальне ознайомлення з додатковою літературою до кожної теми, а також з відповідними розділами видань із списку додаткової літератури до курсу. Докладне опрацювання цих джерел не є обов’язковим. Мета етапу – досягти уміння орієнтуватися в науковій літературі. При потребі додаткова література може бути використана для поглибленого вивчення окремих тем.

5. Контрольне повторення. Для цього слід використовувати відповідні питання із списку питань для підготовки до іспиту, а також список термінів, які подаються у кожному плані після теми.

У результаті роботи над курсом „Вступ до мовознавства” студенти повинні оволодіти матеріалом у межах, передбачених програмою, знати зміст термінів, які використовуються в сучасному мовознавстві, уміти самостійно аналізувати матеріал різних мов (української, російської та іноземної, яка вивчається). Усе це є необхідною підготовкою до якісного засвоєння інших мовознавчих дисциплін.

Опис навчальної дисципліни





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 235 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...